Οτι οι σκληροτράχηλοι Βίκινγκς είχαν επισκεφθεί την Αμερική εδώ και μία χιλιετία είναι από χρόνια γνωστό. Εκείνο που δεν ξέραμε ώς τώρα ήταν το εύρος της εξερεύνησής τους και το πόσο βαθιά είχαν φτάσει στην ήπειρο που μερικούς αιώνες αργότερα θα «ανακάλυπτε» ο Κολόμβος.
Οδηγημένοι από ένα δορυφόρο που πετά σε ύψος 600 χιλιομέτρων γύρω από τη Γη σκανάροντας το έδαφος και εφοδιασμένοι με σπρέι πιπεριού για την αντιμετώπιση των αρκούδων στους πυκνούς δρυμούς που διέσχιζαν, μια ομάδα αρχαιολόγων εντόπισε σημαντικά ίχνη των Βίκινγκς τα οποία αλλάζουν άρδην τα επιστημονικά δεδομένα.
Τον 9ο αιώνα οι Βίκινγκς είχαν ήδη εισβάλλει στα υψίπεδα της Σκωτίας καταστρέφοντας οικισμούς και λεηλατώντας μοναστήρια, ενώ από τη μανία τους δεν γλίτωσαν η Αγγλία, η Νορμανδία, περιοχές της Ιταλίας και πόλεις της Μεσογείου. Εισέβαλαν στη Γροιλανδία, τα νησιά Σέτλαντ και την Ισλανδία και με τα εξαιρετικά προηγμένα για την εποχή όργανα ναυσιπλοΐας που διέθεταν έφτασαν μέχρι την Αμερική.
Αν πιστέψουμε τις σάγκες (επικά ποιήματα) που μας άφησαν οι απόγονοί τους, οι ατρόμητοι Βίκινγκς με επικεφαλής τον θρυλικό ηγέτη Λέιφ Ερικσον βρήκαν εδώ καλοφτιαγμένα και απάνεμα λιμάνια αλλά πρωτίστως μια ανεξάντλητη ποικιλία φυσικών πόρων που τους άφησε άφωνους.
Οπως επισημαίνει στο ΒΒC ο Νταν Σνόου που ακολούθησε την αποστολή της οποίας ηγήθηκε η Σάρα Πέρσακ και αναζητούσε ίχνη των Βίκινγκς στην Αμερική, η ομάδα εντόπισε έναν οικισμό τους 550 χιλιόμετρα δυτικότερα (και νοτιότερα) από εκείνον στο Λ΄ Ανς ο Μέντοους του Καναδά. Ο οικισμός αυτός είχε βρεθεί στη δεκαετία του ΄60 και εθεωρείτο μέχρι σήμερα το πιο προωθημένο φυλάκιο των υπερβορείων σε αμερικανικό έδαφος.
Δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα. Γιατί οι Βίκινγκς ταξίδευαν με ελάχιστα εφόδια, κατανάλωναν παστό σολομό ή αρνίσιο κρέας που το κάπνιζαν καίγοντας περιττώματα ταράνδου και δεν άφηναν μόνιμες εγκαταστάσεις (δημόσια κτίρια, ναούς κλπ.) στα μέρη απ΄όπου περνούσαν. Ομως η Πέρσακ με τους συνεργάτες της ήταν αποφασισμένοι να εντοπίσουν κάποια ίχνη τους, όσο δύσκολο και αν ήταν.
Με τη βοήθεια του δορυφόρου σκανάρισαν πολλά τμήματα της ανατολικής ακτής της αμερικανικής ηπείρου και τελικά ανακάλυψαν έναν οικισμό τους στο Πόιντ Ρόζι του Νιουφάουντλαντ. Η αφιλόξενη και ανεμοδαρμένη τοποθεσία δέσποζε σε δύο κόλπους που προσέφεραν προστασία στα πλοία τους από όποια κατεύθυνση και αν φυσούσε ο αέρας. Ψάχνοντας τη γύρω περιοχή η Πέρσακ ανακάλυψε κάτι συγκλονιστικό: τη λιθόπλακα από ένα ανοιχτό καμίνι.
Ο μαυρισμένος βράχος πρόδιδε τις υψηλές θερμοκρασίες που τον έζωναν κάποτε και γύρω του βρέθηκαν στοίβες κάρβουνου ανακατεμένου με υπολείμματα σιδήρου, που δήλωναν ότι στο μέρος εκείνο γινόταν κατεργασία μετάλλων δια της τήξεως. Γύρω από το καμίνι υψωνόταν ένας τοίχος από τύρφη, τεχνική ιδιαίτερα προσφιλής στους Βίκινγκς.
«Είμαι συγκλονισμένη» δηλώνει η Πέρσακ. «Αυτό που ανακαλύψαμε στο Πόιντ Ρόζι είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην παρουσία των Βίκινγκς στην Αμερική. Υποδηλώνει πως ο κατακτητικός αυτός λαός είχε εισχωρήσει στην αμερικανική ήπειρο πολύ βαθύτερα από όσο μέχρι στιγμής πιστεύαμε».
Και ο συνεργάτης της, Ντάγκλας Μπόλεντερ, σημειώνει: «Η ανακάλυψη αυτή ίσως αλλάξει την Ιστορία. Ελπίζουμε η περαιτέρω έρευνα να αποκαλύψει σπόρους ή άλλο οργανικό υλικό που θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε με σιγουριά τόσο για το είδος της εγκατάστασης των Βίκινγκς στα μέρη αυτά όσο και για τον ακριβή χρόνο που έγινε. Στοιχεία που είναι πολύ πιθανό να κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις».