Αλλάζει από φέτος το μάθημα των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ανέφερε ότι θα είναι «μάθημα γνώσης των θρησκειών και, βεβαίως, της Ορθοδοξίας και όχι ομολογιακό, κατηχητικό».
«Θα πάμε σε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών, ώστε να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό, αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και των άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώρα μας ή θρησκευμάτων, οι πιστοί των οποίων ζουν στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φίλης είπε ότι άκουσε «μία τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, προ μηνός σε μία τηλεοπτική εκπομπή, που είπε ότι συμφωνεί να αλλάξει το πρόγραμμα των θρησκευτικών στα σχολεία. Η απόφαση, βεβαίως, είναι της πολιτείας, έτσι λειτουργεί το σχολείο. Δεν λειτουργεί με αποφάσεις άλλων, είμαστε έτοιμοι. Ελπίζουμε συντόμως να παρουσιάσουμε αυτό το πρόγραμμα της επιμόρφωσης των θεολόγων», πρόσθεσε. Επίσης, έκανε γνωστό πως το πρόγραμμα είναι έτοιμο και προέκυψε από ειδική επιτροπή που άκουσε όλες τις πλευρές, και την Εκκλησία και τους θεολόγους.
Η αλήθεια είναι ότι δεν πέσαμε από τα σύννεφα με αυτές τις δηλώσεις, δεν τις ακούσαμε για πρώτη φορά. Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, είχε αναφέρει κατ’ επανάληψη πως στα σχέδια του υπουργείου ήταν «το μάθημα των Θρησκευτικών να γίνει πιο ανοιχτό και στις άλλες θρησκείες». Ακριβώς αυτά τα λόγια που είπε από το βήμα της Βουλής τον Σεπτέμβριο του 2016, τα είχε επαναλάβει και μέσα στο 2015. Επίσης, είχε προσθέσει, επίσης αρκετές φορές, «τα Θρησκευτικά, για να μείνουν, θα αλλάξουν».
Επίσης, όταν τον ρωτούσαν σχετικά με αυτό το θέμα, σε διάφορες εκδηλώσεις, επαναλάμβανε ότι «ο χριστιανισμός δεν είναι ελληνικός χριστιανισμός, είναι χριστιανισμός. Δηλαδή, η εθνικιστική προσέγγιση της θρησκείας είναι αίρεση. Δεν υπάρχει ελληνορθοδοξία, υπάρχει ορθοδοξία. Υπάρχει ελληνικό κράτος, ελληνικό έθνος, υπάρχει και η ορθοδοξία». Αυτά έλεγε, σε παραλλαγές των λόγων του, αλλά πάντα με το ίδιο νόημα. Και πρόσθετε ότι «αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τα Θρησκευτικά, παρότι διδάσκονται πολλές ώρες, εντούτοις “είναι η ώρα του παιδιού” στα σχολεία».
Οπως θα περίμενε κάποιος, αυτές οι δηλώσεις αρκετές φορές έδωσαν το έναυσμα για «ιερή» σύγκρουση, για «ιερό πόλεμο», τέλος πάντων, για αντιπαράθεση μεταξύ της Εκκλησίας με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, για το μάθημα των Θρησκευτικών. Μάλιστα, στη συνεδρίασή της, τον Ιούνιο 2016, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) ασχολήθηκε (και) με τις πρόσφατες παρεμβάσεις του υπουργού για τα Θρησκευτικά, τονίζοντας πως εξέφρασε τη λύπη της για τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Φίλη. Ηταν τότε, που, για άλλη μια φορά, ο κ. Φίλης είχε χαρακτηρίσει το μάθημα «κατηχητικό ή ομολογιακό». Μέσω ανακοίνωσης, του υπενθύμισαν τότε ότι «το ισχύον πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει γνωσιολογικό, πολιτιστικό και θρησκειολογικό χαρακτήρα και όχι κατηχητικό ή ομολογιακό. Επειδή με τέτοιες δηλώσεις παραπλανάται ο ελληνικός λαός, η Δ.Ι.Σ. εκφράζει τη λύπη της γι’ αυτές τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ. υπουργού».
Τώρα, περιμένουμε την αντίδραση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έπειτα από την τελική μετονομασία τού μαθήματος των Θρησκευτικών σε «μάθημα γνώσης των θρησκειών». Με ενδιαφέρον, επίσης, αναμένεται και η άποψη των ελληνικών κομμάτων επί του ίδιου θέματος.
Η πρώτη κίνηση σε αυτό το επίπεδο ήταν… κορυφής. Με στόχο να αναθερμανθούν οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία προγραμματίστηκε δείπνο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το βράδυ της Πέμπτης. Τη συνάντηση φέρεται να ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος, προκειμένου να αποσαφηνιστούν ανάμεσα σε άλλα και οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, ειδικά σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Νίκος Φίλης στο μάθημα των Θρησκευτικών. Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν ο κ. Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο διευθυντής του γραφείου του Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ήταν ο Πρωθυπουργός αυτός που απηύθυνε την πρόσκληση στον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας πριν από ένα μήνα. Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνοδεύουν οι μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, Χαλκίδος Χρυσόστομος και ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ.
Αν και εγγονός ιερέα, θεωρώ ότι ο Νίκος Φίλης -και με αυτό το ζήτημα- συνεχίζει να συντηρεί το προφίλ ενός προοδευτικού ανθρώπου, πέρα από σκοταδισμούς, ορθόδοξους «μουτζαχεντίν», θρησκευτικές παρωπίδες και «μουλάδες του Ιράν» με μαύρα ράσα. Δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης το ότι το μάθημα των Θρησκευτικών επιζητούσε ποιοτική, εκπαιδευτική αναβάθμιση, και ότι θα έπρεπε να ασχοληθεί βαθύτερα με όλες τις θρησκείες, παρέχοντας πραγματική γνώση στους μαθητές των ελληνικών σχολείων. Η αλλαγή του ονόματος των Θρησκευτικών θα καταργήσει, συνάμα, την επιδερμικότητα που αντιμετωπιζόταν, μέχρι τώρα, το τι πρεσβεύουν οι άλλες θρησκείες, ξεφεύγοντας από τη «μονοκαλλιέργεια» της διδαχής αποκλειστικά του χριστιανισμού, καταργώντας μια για πάντα τα ιερά μονοπώλια που επιβλήθηκαν τόσα χρόνια στα ελληνικά θρανία.