Παιχνίδι με τον φακό από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός περιεργάστηκε μία φωτογραφική μηχανή σε μια πιο χαλαρή στιγμή στο Μαξίμου. Πίσω του διακρίνεται ο υπουργός Eπικρατείας Νίκος Παπάς | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Ο Πάτον, τα κάλαντα και η «Μαύρη Βίβλος»…

Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας σκιαγραφεί τα κυβερνητικά πλάνα για τους επόμενους μήνες, η Νέα Δημοκρατία δημοσιεύει τα 25 πισωγυρίσματα του Μαξίμου
Διονύσης Μαρίνος

Ο στρατηγός Τζορτζ Πάτον συνήθιζε να λέει πως «ένα καλό σχέδιο που εκτελείται άμεσα είναι καλύτερο από ένα τέλειο σχέδιο που θα εκτελεστεί την επόμενη εβδομάδα». Το αν θα είναι «καλά» ή «τέλεια» τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης μένει να αποδειχθεί. Επί του παρόντος, θα χρειαστεί να περιμένει την έλευση του νέου έτους για να εφαρμόσει δύο ειδών πολιτικές. Εκείνες που προέρχονται από τη συμφωνία με τους Θεσμούς και έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος και τις άλλες που η ίδια (η κυβέρνηση) θέλει να προωθήσει για να δείξει τον κοινωνικό της χαρακτήρα (βλ. παράλληλο πρόγραμμα).
Στη σύντομη συνομιλία του είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους δημοσιογράφους, την Πέμπτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, τους… έψαλε τα δικά του πολιτικά κάλαντα. Ξεκαθάρισε ότι ο Φεβρουάριος είναι ένας κρίσιμος μήνας, αλλά έδειξε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για την αξιολόγηση. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας έδωσε και το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης με το νέο έτος: Ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, για το Ασφαλιστικό τόνισε πως είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του συστήματος, «γιατί αλλιώς σε πέντε χρόνια δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις» όπως χαρακτηριστικά είπε. Ερωτηθείς αν θα περικοπούν και πόσο οι επικουρικές συντάξεις απάντησε: «Στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο των συντάξεων».

Για τις απανωτές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είπε ότι δεν θα έρθουν άλλες για το Παράλληλο Πρόγραμμα «από εδώ και πέρα θα ψηφίζουμε». Πρόσθεσε ότι προσανατολίζεται να μεταβεί στο Νταβός και μετά σε Ισραήλ και Κύπρο. Τέλος είπε ότι το 2015 έκλεισε με καλά νέα καθώς «πετύχαμε τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ».

Οι 25 υποχωρήσεις της κυβέρνησης

Αυτή, βέβαια, είναι η οπτική γωνία που βλέπει τα πράγματα ο Πρωθυπουργός, αλλά για να υπάρξει και πάλι συνάφεια με τη ρήση του Πάτον, η ΝΔ δεν βλέπει ούτε «τέλειο», ούτε «καλό» κυβερνητικό σχέδιο. Αντιθέτως, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε την Πέμπτη, κατέγραψε 25 βασικές υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης από αυτά που είχε υποσχεθεί ότι θα πράξει και σε πολλές περιπτώσεις έκανε τα αντίθετα. «Τα ψέματα του 2015 ήταν ίδια με τα ψέματα του 2014», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ και κάνει λόγο για «Μαύρη Βίβλο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο τονίζουν πως τα ψέματα συνεχίστηκαν και το 2015 με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Τα «άλλα είπαν, άλλα έκαναν» της κυβέρνησης, όπως τα κατέγραψε η ανακοίνωση της ΝΔ είναι τα εξής:

1. Θα καταργούσαν το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο.
Υπέγραψαν το τρίτο Μνημόνιο, οι όροι του οποίου έγιναν ακόμη επαχθέστεροι λόγω των καθυστερήσεων, των παλινωδιών, της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και του κλεισίματος των     τραπεζών.

2. Θα έδιωχναν την τρόικα και θα έβαζαν τέλος στη λιτότητα.
Η τρόικα επανήλθε μεταμορφωμένη σε κουαρτέτο και διαπραγματεύονται μαζί της στα υπόγεια του Χίλτον.

3. Θα προχωρούσαν σε άμεση διαγραφή του χρέους και μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου λένε ότι για πρώτη φορά αναφέρεται ρητά σε κείμενο (της 12ης Ιουλίου) η διαδικασία απομείωσης του χρέους.
Αυτή ήταν η τρίτη φορά (οι προηγούμενες τον Νοέμβριο του 2012 και τον Μάιο του 2014. Μάλιστα, τόσο στη δήλωση του Eurogroup 20ης Φεβρουαρίου 2015, όσο και στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015, αναφέρεται ρητά ότι «οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους». Επίσης, στη δήλωση της 12ης Ιουλίου 2015 αναφέρεται επίσης ρητά ότι «δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους».

4. Δεν θα έπαιρναν νέο δάνειο.
Υπέγραψαν για νέο δάνειο 86 δις ευρώ.

5. Δεν θα εφάρμοζαν το mail Χαρδούβελη ύψους 980 εκ ευρώ.
Υπέγραψαν Μνημόνιο με μέτρα ύψους 13 δις ευρώ.

6. Θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ.
Ο ΕΝΦΙΑ διατηρήθηκε, ενώ επιπλέον καταργήθηκαν και όσες απαλλαγές υπήρχαν.

7. Θα θεσμοθετούσαν αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
Προχώρησαν σε αύξηση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%, για τους αγρότες από 13% στο 26%, αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% (αγρότες) και 55% (περισσότερες επιχειρήσεις) στο 75% και από το επόμενο έτος στο 100%, αύξηση του φόρου από ενοίκια στο 15% (από 11%) για εισοδήματα κάτω από 12.000 και στο 35% (από 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

8. Δεν θα προχωρούσαν σε καμιά αύξηση ΦΠΑ και θα διατηρούσαν την έκπτωση 30% στα νησιά.
Προχώρησαν σε οριζόντια αύξηση ΦΠΑ με μετάταξη των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών από τον «υπερμειωμένο» (6,5%) και «μειωμένο» (13%) στο 23% και κατάργησαν την έκπτωση στα νησιά.

9. Θα έδιναν 13η σύνταξη με τη μορφή δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ.

Μείωσαν και την 12η σύνταξη, μέσω της αύξησης των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης (+2% στις κύριες και +6% στις επικουρικές συντάξεις) και της αύξησης του ΦΠΑ.

10. Θα μείωναν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Μείωσαν στο μισό το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και κατήργησαν το επιδόμα πετρελαίου κίνησης (diesel) για τους αγρότες.

Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα άκουσε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου (ANDREA BONETTI/INTIME NEWS)

11. Θα δημιουργούσαν (βάσει του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης») 300.000 νέες θέσεις εργασίας.
Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή και μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας, ενώ πολλαπλασιάστηκαν τα λουκέτα

12. Υπόσχονταν «σεισάχθεια» και δημιουργία ενδιάμεσου φορέα στον οποίο θα μεταφέρονταν τα δάνεια των πολιτών, ενώ ορκίζονταν πως «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ότι τα δάνεια δεν θα περνούσαν στα «λαίμαργα ξένα funds» και πως θα έπαιρναν 3 δις από το ΤΧΣ, το οποίο, όπως και τις τράπεζες, θα έθεταν υπό δημόσιο έλεγχο. Μόλις πρόσφατα, έπραξαν το ακριβώς αντίθετο και περί ενδιάμεσου φορέα, δια του οποίου θα επετυγχάνετο η διαγραφή των χρεών, ούτε λόγος. Οι τράπεζες τέθηκαν υπό τον απόλυτο έλεγχο του ΤΧΣ, το οποίο απέκτησε διευρυμένες εξουσίες

13. Θα σταματούσαν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, δια των οποίων «χαρίζονταν χρήματα στους τραπεζίτες» και θα προχωρούσαν στην ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού και αναπτυξιακής τράπεζας, από όπου θα χρηματοδοτούνταν οι επιχειρήσεις και οι αγρότες.

Προχώρησαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με χρήματα που θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ τις τράπεζες ειδικού σκοπού τις υπόσχονται ακόμη. Αλλά τώρα λένε πως τα χρήματα πηγαίνουν στη «λαϊκή αποταμίευση».

14. Θα προχωρούσαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ.
Ουδέποτε έγινε, ενώ τώρα προτείνουν αύξηση εργοδοτικών εισφορών.

15. Θα έσωζαν κύριες και επικουρικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ, δεν θα επέβαλαν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, καταγγέλλουν 11 μειώσεις στα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν της διακυβέρνησής τους.
Τώρα μιλούν για διάσωση κύριων συντάξεων και διακηρύσσουν ξανά ότι δίνουν σκληρή μάχη με την τρόικα, ενώ ήδη έχουν προχωρήσει σε 13 διαφορετικές μειώσεις συντάξεων.

16. Υποστήριξαν ότι πήγαν στο δημοψήφισμα για να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία.
Υπέγραψαν «μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2016.

17. Θα επανέφεραν την εργασιακή νομοθεσία, την μετενέργεια, τις συλλογικές συμβάσεις. Οσο ήταν υπουργός Εργασίας ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωνε ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται από… στιγμή σε στιγμή. Σήμερα, ο διάδοχός του κ. Κατρούγκαλος μάλλον το έχει ξεχάσει.

18. Ελεγαν ότι θα προκαλούσαν διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό ζήτημα και για το χρέος και ότι θα άλλαζαν την Ευρώπη, ώστε αυτή να προσχωρήσει στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διάσκεψη δεν έγινε ποτέ, ενώ σήμερα λένε ότι προχώρησαν στη συμφωνία με δεδομένους τους συσχετισμούς στην Ευρώπη.

19. Είπαν ότι σκόπιμα κατά την υπογραφή της Συμφωνίας (δηλαδή του τρίτου μνημονίου) άφησαν ανοιχτά θέματα προς διαπραγμάτευση.
Μέχρι στιγμής οι δανειστές έχουν επιβληθεί απόλυτα.

20. Λένε ότι πέτυχαν να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Ιδιωτικοποιείται το 49%, ενώ από το υπόλοιπο 51% το 17% βρίσκεται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ.

21. Αφού εγκατέλειψαν το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», είπαν, κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου, ότι θα εφαρμόσουν «παράλληλο πρόγραμμα».
Υποχρεώθηκαν να αποσύρουν και το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα».

22. Καταδίκαζαν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου
Από την πρώτη κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά» εκδίδουν ΠΝΠ, με αποκορύφωμα την κύρωση 12 μαζεμένων. Από τις οποίες οι πέντε για το κλείσιμο των τραπεζών.

23. Ελεγαν ότι θα πάγωναν όλες τις αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες αποκαλούσαν «ξεπούλημα». Υπέγραψαν την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων και ετοιμάζονται για κύμα αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

24. Ελεγαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν την 5η αξιολόγηση. Τώρα αξιολογούνται συνεχώς, απλώς έχουν βαφτίσει την 5η αξιολόγηση… 1η αξιολόγηση.

25. Ελεγαν ότι δεν θα εφαρμόσουν την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ
Σήμερα, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έχει συμπεριληφθεί στο τρίτο μνημόνιο, αναφέρει η ΝΔ.