Σε μια αναμενόμενη από καιρό κίνηση η Τερέζα Μέι παραιτήθηκε έπειτα από παρατεταμένη αδυναμία να περάσει από το Κοινοβούλιο –ή, πιο σωστά, από την κοινοβουλευτική της ομάδα- το Brexit.
Αυτό δεν αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ θέτει και πολλά ερωτήματα για το άμεσο μέλλον: Τι θα συμβεί όσο η Βρετανία διανύει τη δεύτερη παράταση από την ημερομηνία εξόδου; Θα υπάρξει νέα μετακίνηση στην ημερομηνία – ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήδη τη θεωρεί πιθανή – ή έρχεται πιο κοντά το άτακτο Brexit;
Και τι θα γίνει με την πιθανότητα να ακυρωθεί η διαδικασία στο «και πέντε», χωρίς η Βρετανία να αποφύγει την ταπείνωση να κάνει πίσω έπειτα από τρία χρόνια συζητήσεων;
Τα βασικά σενάρια είναι τρία:
Νέα αναβολή του διαζυγίου
Πολλά θα εξαρτηθούν από το όνομα του διαδόχου της Τερέζα Μέι, αν και δεν θα μάθουμε ποιος είναι πριν από τα μέσα Ιουνίου.
Αυτός (ή αυτή) θα χρειαστεί προφανώς να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας καθώς η απερχόμενη πρωθυπουργός δεν κατάφερε να γίνει δεκτό από τους βουλευτές το σχέδιό της για το Brexit. Και αυτό παρότι οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει ότι η μοναδική πιθανή συμφωνία είναι αυτή στην οποία κατέληξαν με τη Μέι.
Προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί, το Λονδίνο ίσως ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή του Brexit, καθώς ούτε οι βρετανοί βουλευτές ούτε οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μια άτακτη αποχώρηση.
Η Βρετανία έχει λάβει παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου το αργότερο για να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ η αρχική ημερομηνία του Brexit ήταν η 29η Μαρτίου. Νωρίτερα είχε λάβει μικρή παράταση για τον Απρίλιο ή τον Μάιο.
Στην επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη Ιουνίου, προβλέπεται εξάλλου να συζητηθεί και η πρόοδος του Brexit.
Καμία συμφωνία
Αυτό το σενάριο, το οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι, θα σημάνει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς περίοδο μετάβασης. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα καθορίζονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου καθώς το Λονδίνο θα έχει εγκαταλείψει από τη μία ημέρα στην άλλη την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.
Ο διάδοχος της Μέι, που αναμφισβήτητα θα είναι οπαδός του Brexit, ίσως ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής που θα επιτρέψει στη Βρετανία να συνάψει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όπως ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit.
Η ΕΕ και η Βρετανία έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, κάτι που θα είναι πιο πιθανό αν τελικά τη Μέι διαδεχθεί ο Μπόρις Τζόνσον.
Οχι Brexit
Αυτή η στροφή ενδέχεται να γίνει σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος το οποίο θα ανατρέπει το αποτέλεσμα του πρώτου.
Η Μέι είχε περιλάβει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος στην τελευταία εκδοχή της πρότασής της για το Brexit προκειμένου να ικανοποιήσει τους φιλοευρωπαίους βουλευτές. Ομως με αυτό τον τρόπο προκάλεσε και την οργή των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της και επίσπευσε την πτώση της.
Εξάλλου το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη απορρίψει η πλειοψηφία των βρετανών βουλευτών σε μια σειρά ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο στα μέσα Μαρτίου, κάτι που το καθιστά μάλλον απίθανο.