Ολα τα βλέμματα πάνω στον Μέσι που έκανε τις πρώτες του επελάσεις με την φανέλα της Παρί | REUTERS/Benoit Tessier
Επικαιρότητα

Τα πρώτα 30′ της «Εποχής Μέσι» στη Γαλλία

Η πρεμιέρα του Λιονέλ Μέσι στο γαλλικό πρωτάθλημα έμοιαζε με ενθρόνιση μονάρχη. Εντελώς συμπτωματικά έλαβε χώρα στη Ρενς -στην Ελλάδα τη λέμε Ρεμς-, μια μικρή πόλη 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού, στην οποία επί (περίπου) επτά αιώνες στέφονταν οι βασιλείς της Γαλλίας. Ο αργεντινός σούπερ-σταρ γνώρισε την αποθέωση, ακόμη και από τους αντιπάλους του
Sportscaster

Η «Εποχή Μέσι» ξημέρωσε για την Παρί Σεν-Ζερμέν, και για το γαλλικό πρωτάθλημα, όπως, ακριβώς, είχε αρχίσει για την Μπαρτσελόνα πριν από 17 χρόνια, όταν ο μικρόσωμος αργεντινός «μάγος» των γηπέδων έπαιξε για πρώτη φορά σε επίσημο ματς με την ανδρική ομάδα του καταλανικού συλλόγου. Σε βραδινό αγώνα, εκτός έδρας, στον οποίο ο «Λέο» μπήκε ως αλλαγή με το Νο 30 στη φανέλα, κι ενώ το τελικό σκορ είχε, ήδη, διαμορφωθεί.

Στις 16 Οκτωβρίου 2004 η Μπαρτσελόνα αντιμετώπιζε την Εσπανιόλ, στο Μοντζουΐκ, για την 7η αγωνιστική της La Liga. Ο Φρανκ Ράικαρντ σήκωσε τον Μέσι από τον πάγκο στο 82ο λεπτό και τον πέρασε στο παιχνίδι, ενώ οι «μπλαουγκράνα» προηγούνταν με 1-0 (σκόρερ ο Ντέκο, στο 9’). Το σκορ αυτό παρέμεινε ώς το τέλος.

Στις 29 Αυγούστου 2021 (χθες) η Παρί αναμετρήθηκε στη Ρενς -στην Ελλάδα τη λέμε Ρεμς- με την τοπική ομάδα, για την 4η αγωνιστική της League 1. Ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο σήκωσε τον Μέσι από τον πάγκο στο 66ο λεπτό και τον πέρασε στο παιχνίδι, ενώ οι «Παριζιάνοι» προηγούνταν με 2-0 (σκόρερ ο Κιλιάν Εμπαπέ, στο 16′ και το 63′). Το σκορ αυτό παρέμεινε ώς το τέλος.

O Λέο Μέσι με το νούμερο τριάντα στην πλάτη και την φανέλα της Παρί. Μία παράξενη εικόνα

Πολλές ομοιότητες, αλλά και μια τεράστια διαφορά. Το 2004 ο Μέσι ήταν ένας 17χρονος πιτσιρικάς (ο δεύτερος νεαρότερος ποδοσφαιριστής που πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα της Μπαρτσελόνα), με μακρύ μαλλί, τον οποίο το κοινό του «Καμπ Νου» χειροκρότησε χλιαρά. Δεν τον γνώριζε, απλώς είχε ακούσει πολύ καλά λόγια γι’ αυτόν. Χθες, στα 34 πλέον, πάτησε το χορτάρι περιβεβλημένος από την αχλύ του μύθου του. Το γήπεδο σείστηκε προτού, καν, ακουμπήσει την μπάλα. Τον αποθέωσαν ακόμη και οι οπαδοί της Ρεμς, γνωρίζοντας οτι η παρουσία του δεν θα ωφελήσει μόνον την Παρί, αλλά το γαλλικό πρωτάθλημα συνολικά.

Σύμφωνα με την Equipe, σε αυτό το (αδιάφορο κατά τα λοιπά) ματς οι αιτήσεις για διαπίστευση ξεπέρασαν τις 120, με πολλές από αυτές να προέρχονται από δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού. Μόνο μια φορά στο παρελθόν η Ρεμς είχε εκδώσει τόσες πολλές διαπιστεύσεις (113) σε εντός έδρας αγώνα της: το 2013, όταν την είχε επισκεφθεί η Παρί Σεν-Ζερμέν του Ντέιβιντ Μπέκαμ και του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Οσο για τα εισιτήρια, ούτε ένα δεν έμεινε αδιάθετο. Σε σημαντικό ποσοστό πουλήθηκαν -μέσω Ιντερνετ- σε φιλάθλους από άλλες ηπείρους: το Κατάρ, την Ινδία, την Αίγυπτο, την Ταϊλάνδη, τη Χιλή, τη Νότια Κορέα…

Οι ποδοσφαιριστές της Ρεμς έδειξαν υπερβάλλον προκειμένου να σταματήσουν τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον Κόσμο

Στο τέλος του αγώνα εκτυλίχθηκαν σκηνές που σπανίως συναντά κανείς στα γήπεδα. Σε μια από αυτές, την ώρα που ο Μέσι όδευε προς τα αποδυτήρια, τον πλησίασε ο αντίπαλος γκολκίπερ, Πρέντραγκ Ραΐκοβιτς, και του ζήτησε να πάρει τον γιο του αγκαλιά για να τους φωτογραφίσει. Ο αργεντινός σούπερ-σταρ δεν του το αρνήθηκε. Λίγα λεπτά αργότερα, η κυρία Ραΐκοβιτς πόσταρε τη φωτό στο προφίλ της στα social media. Πριν χαθεί στη φυσούνα, ο Μέσι υπέγραψε ένα πανό οπαδών της Ρεμς.

Ο Ποτσετίνο ήταν παρών -άκου σύμπτωση!- και στις δύο πρεμιέρες του «Pulga». Το 2004, ως παίκτης της Εσπανιόλ. Και χθες, ως προπονητής της Παρί. Η απόφασή του να μην τον χρησιμοποιήσει από την αρχή του αγώνα με τη Ρεμς ήταν λογική – είχε να αγωνιστεί 48 μέρες, από τον τελικό του Κόπα Αμέρικα. Θα μπορούσε, όμως, να κάνει το χατήρι εκατομμυρίων φιλάθλων σε όλο τον Κόσμο, που ήθελαν να δουν τον Μέσι, τον Νεϊμάρ και τον Εμπαπέ να παίζουν μαζί για πρώτη, ίσως και για τελευταία φορά (εφόσον ο Γάλλος μετακινηθεί στη Ρεάλ). Δεν το έκανε. Ο Μέσι πήρε τη θέση του Νεϊμάρ, που τον υποδέχτηκε στη γραμμή του πλαγίου άουτ με μια ζεστή αγκαλιά. Αγκαλιά που παραπέμπει σε φίλους περισσότερο, παρά σε συμπαίκτες.

Ο Λέο Μέσι καθισμένος στον πάγκο. Ακόμα μία παράξενη εικόνα

Στα λιγότερα από 30 λεπτά που αγωνίστηκε, ο Μέσι κατέγραψε 20/21 σωστές πάσες (ποσοστό 95%), 26 αγγίγματα της μπάλας, 4/5 κερδισμένες μονομαχίες, μια ντρίμπλα, μια επιτυχημένη διείσδυση και τρία κερδισμένα φάουλ. Για τα «μαγικά» που περίμεναν από εκείνον, οι οπαδοί της Παρί θα πρέπει να κάνουν υπομονή, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο παιχνίδι της ομάδας τους (την Κυριακή 12/9 εναντίον της Κλερμόν στο Παρίσι). Ο νέος τους «ήρωας» δεν ήταν μόνον ανέτοιμος αγωνιστικά, αλλά και αμήχανος. Σχεδόν «σοκαρισμένος» από την αλλαγή περιβάλλοντος, αλλά και τα μάτια που ήταν, διαρκώς, στραμμένα πάνω του, ακόμη κι όταν καθόταν στον πάγκο. Ο Εμπαπέ πετύχαινε τα γκολ, όμως όλοι κοιτούσαν εκείνον, παρατηρώντας κάθε του μορφασμό, κάθε του κίνηση. Και οι αντίπαλοι οπαδοί φώναζαν ρυθμικά το όνομά του – δεν του είχε ξανασυμβεί.

«Ενας βασιλιάς στη Ρενς», έγραψε στον τίτλο της η Equipe. Ηταν η βραδιά της ενθρόνισης του Μέσι στο νέο του πρωτάθλημα. Εντελώς συμπτωματικά, έλαβε χώρα σε αυτή τη μικρή πόλη που ίδρυσαν οι Γαλάτες, 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού, στην οποία επί (περίπου) επτά αιώνες στέφονταν οι μονάρχες της Γαλλίας.