Αλεξ, Γιάννης, Θανάσης, Κώστας - ο πρώτος, λένε, είναι το μεγαλύτερο ταλέντο από όλους | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Τα γονίδια των Αντετοκούνμπο

Πέντε αδέλφια, όλοι αγόρια, όλοι αθλητές. Σπάνιο. Οι τέσσερις, μπασκετμπολίστες. Με τρεις από αυτούς να έχουν παίξει στο ΝΒΑ. Απίθανο. Και πού να δείτε τον τέταρτο, που ακολουθεί. Ο 18χρονος Αλεξ μοιάζει στον Γιάννη περισσότερο απ' όλους. Τον προπονεί ο ίδιος ο «Greek Freak»
Sportscaster

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο είναι 21 ετών (τα έκλεισε τον Νοέμβριο). Την περασμένη Πέμπτη έγινε το τρίτο μέλος της οικογένειας που πήρε χρόνο συμμετοχής στο ΝΒΑ. Στην ήττα των Μάβερικς (118-126) από τους Μπλέιζερς, στο Πόρτλαντ, έπαιξε για έξι λεπτά. Ηταν αρκετά για να γράψει ιστορία. Ποτέ στα χρονικά του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ δεν είχαν εμφανιστεί τρία αδέλφια με καταγωγή από χώρα εκτός των ΗΠΑ.

Δυο, ναι. Οι αδελφοί Γκασόλ (Μαρκ και Πάου), οι αδελφοί Ντράγκιτς (Ζόραν και Γκόραν), κι άλλοι – όχι πολλοί. Πατέρας και γιος, επίσης: ο Αρβιντας και ο Ντομάντας Σαμπόνις. Αλλά, τρεις NBAers από την ίδια οικογένεια μη Αμερικανών, δεν είχαμε ξαναδεί. Κι έρχεται και ο τέταρτος, ο Αλεξ Αντετοκούνμπο.

Την αρχή έκανε, βεβαίως, ο Γιάννης, τη σεζόν 2013-2014. Ακολούθησε ο (κατά δυόμισι χρόνια μεγαλύτερος) Θανάσης. Υπέγραψε δεκαήμερο συμβόλαιο συνεργασίας με τους Νιού Γιόρκ Νικς στις 29 Ιανουαρίου 2016 και την ίδια μέρα πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ, εναντίον των Φοίνιξ Σανς. Μέχρι τότε, από το 2014, έπαιζε στην Development League με τη φανέλα της θυγατρικής ομάδας των Νικς. Στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2016, επέστρεψε στην Ευρώπη. Και τώρα ήρθε η ώρα του μικρότερου αδελφού τους να δοκιμάσει την τύχη του στον «μαγικό κόσμο».

Ο Κώστας, το τέταρτο παιδί της οικογένειας, πρόλαβε να σκοράρει έναν πόντο (1/2 βολές) και είχε 0/2 δίποντα, ένα ριμπάουντ, ένα κλέψιμο και ένα λάθος. Ο «Greek Freak» έσπευσε να τον συγχαρεί με ένα ποστάρισμα: «Συγχαρητήρια για τον πρώτο σου πόντο στο ΝΒΑ, εύχομαι να ακολουθήσουν πολλοί περισσότεροι». Αγωνίζεται ως πάουερ-φόργουορντ και, αν και τρία χρόνια μικρότερος, έχει, ήδη, φτάσει τον διάσημο αδελφό του στο ύψος (2,11). Του λείπει η δύναμη, αλλά είναι -κι αυτός- πολύ εργατικός. Στο στιλ διαφέρει πολύ από τον Γιάννη – είναι περισσότερο σουτέρ, παρά χειριστής της μπάλας.

Οταν ο Γιάννης επιλέχθηκε από τους Μπακς στο «ντραφτ» του 2013, ο Κώστας (ούτε 16 ετών ακόμη), μετακόμισε στο Μιλγουόκι μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, Αλεξ, και τους γονείς τους. Στον δεύτερο χρόνο της φοίτησής του στο λύκειο Ντομίνικαν οδήγησε την ομάδα του σχολείου του στην κατάκτηση του πολιτειακού πρωταθλήματος. Επειτα έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο του Ντέιτον και το 2018 επιλέχθηκε ως τελευταίος του «ντραφτ», από τους Φιλαδέλφεια 76ers, για να καταλήξει, δι’ ανταλλαγής, στους Ντάλας Μάβερικς. Το two-way συμβόλαιο, που υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο, σημαίνει ότι θα παίζει, είτε με τους Μάβερικς στο ΝΒΑ, είτε με τη θυγατρική τους (Τέξας Λέτζεντς) στην NBA G League.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Γιάννης είχε διηγηθεί τι συνέβη στο σπίτι των Αντετοκούνμπο εκείνη τη νύχτα που ο Κώστας έγινε «ντραφτ»: «Κοιμόμουν και ξυπνούσα, σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, που διήρκεσε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Κάποια στιγμή, όταν φτάσαμε στο Νο 55 (και ο Κώστας δεν είχε επιλεγεί), με πήρε ο ύπνος “για τα καλά”. Επειτα από λίγα λεπτά άκουσα τη μητέρα μου και τον Αλεξ να ουρλιάζουν “ο Κώστας έγινε ντραφτ”. Ξύπνησα. Τους ρώτησα “σε ποιο νούμερο” και μου απάντησαν “στο 60, στους Φιλαδέλφεια Σίξερς”. Αμέσως πήρα τον Κώστα τηλέφωνο. “Συγχαρητήρια, έγινες ντραφτ”, του είπα. Κι εκείνος έσκασε στα γέλια: “Παρακολουθούσα μέχρι το Νο 58. Τότε είπα, εντάξει, δεν θα γίνω ντραφτ, και πήγα στην τουαλέτα. Μόλις βγήκα είδα το όνομά μου στο νούμερο 60”. Είμαι πραγματικά χαρούμενος γι’ αυτόν».

Ο Γιάννης παρακολουθεί στενά την πρόοδο του Κώστα, όμως πιστεύει ακόμη περισσότερο στο ταλέντο του «Βενιαμίν» της οικογένειας, για τον οποίο έχει δηλώσει (το 2017) ότι «μπορεί να γίνει ο καλύτερος από τους τέσσερίς μας». Ο 18χρονος Αλεξ διαθέτει φυσικά προσόντα σχεδόν εξωπραγματικά, όπως ο «Greek Freak». Εχει άνοιγμα χεριών 2,18 μέτρα, πλάτος παλάμης 25 εκατοστά και μήκος 23, επιτόπιο άλμα 86 εκατοστά και με τα χέρια στην ανάταση φτάνει τα 2,61 μέτρα. Για την ηλικία και το ύψος του (1,95), οι μετρήσεις του προκαλούν κατάπληξη στους ειδικούς.

Φοιτά και παίζει μπάσκετ στο Μιλγουόκι, ώστε ο σούπερ-σταρ του NBA να τον έχει «από κοντά». Ουσιαστικά, την προπόνησή του την έχει αναλάβει ο ίδιος ο Γιάννης. Ο οποίος, του κάνει και… καψόνια. Μια μέρα τον έβαλε στο αυτοκίνητό του και πήγαν στο προπονητικό κέντρο των Μπακς. Εβαλε μπρος το «shooting machine» (το μηχάνημα που επιστρέφει τις μπάλες στον σουτέρ) και τον διέταξε να μη σταματήσει τα σουτ, μέχρι να γυρίσει. Επέστρεψε σε σχεδόν τρεις ώρες! «Τον μίσησα γι’ αυτό», αστειεύτηκε ο Αλεξ σε συνέντευξή του στο «Bleacher Report».

Μόνον ο μεγαλύτερος απ’ όλα τα αδέλφια, ο 31χρονος Φράνσις, δεν προσβλήθηκε από τον… ιό του μπάσκετ. Εκείνον, τον κέρδισε το ποδόσφαιρο. Οταν η οικογένεια Αντετοκούνμπο ήρθε στην Ελλάδα, το 1992, εκείνος έμεινε πίσω, στη Νιγηρία, αφού αγωνιζόταν σε ομάδα της πρωτεύουσας. Και τώρα, που όλοι πλην του Θανάση ζουν στις ΗΠΑ, έχει μετακομίσει στην Αθήνα, αναζητώντας την τύχη του στη Φούτμπολ Λιγκ. Η αλήθεια είναι πως δεν κατάφερε πολλά στην αθλητική του σταδιοδρομία.

Φράνσις (1988), Θανάσης (1992), Γιάννης (1994), Κώστας (1997), Αλεξ (2001). Πέντε αδελφοί, όλοι αγόρια, όλοι αθλητές. Σπάνιο. Οι τέσσερις, μπασκετμπολίστες. Με τρεις από αυτούς να έχουν παίξει στο ΝΒΑ – και τον τέταρτο να ακολουθεί τα χνάρια τους. Απίθανο. Η πορτοκαλί μπάλα κυλάει στο αίμα των Αντετοκούνμπο.