Δεν προσφέρουν την προστασία που θέλουμε να πιστεύουμε ότι παρέχουν τα πλαστικά γάντια μίας χρήσης που φοράει μεγάλο μέρος του κοινού στις καθημερινές του συναναστροφές και ενέργειες, όπως για παράδειγμα στα μέσα μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ κ.λπ. Αυτό τόνισε το απόγευμα της Πέμπτης, κατά την τακτική ενημέρωση των ΜΜΕ για τον κορονοϊό, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι μπορεί να συμβούν αρκετά, ώστε να αποδειχθούν επισφαλής τρόπος προστασίας.
Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, μπορεί τα γάντια να έχουν μικρές τρύπες ή να σκιστούν, αλλά ο πολίτης που τα φορά να έχει μείνει με λανθασμένη αίσθηση ότι είναι προστατευμένος.
Επίσης σημείωσε ότι τα γάντια μολύνονται όπως ακριβώς και τα χέρια και μπορεί να μεταφέρουν τον κορονοϊό.
Αλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, φορώντας γάντια μπορεί και πάλι να αγγίξουμε το πρόσωπό μας, το οποίο, με βάση μελέτες, ακουμπάμε από τρεις έως και 23 φορές κάθε ώρα και έτσι, μπορεί ο κορονοϊός να «μπει» από τα μάτια, τη μύτη ή και το στόμα και να μας μολύνει.
Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πώς βάζουμε και πώς βγάζουμε τα γάντια, καθώς υπάρχει ειδικός τρόπος, αλλιώς και πάλι μπορεί να περάσει ο ιός στο δέρμα και ακολούθως να μολυνθούμε.
Τέλος, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι αν φοράμε γάντια, είναι απαραίτητο μόλις τα βγάζουμε να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας, ακριβώς όπως θα κάναμε εάν δεν τα φορούσαμε.