Ο Λιονέλ Μέσι, ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής του καιρού μας, κλείνει σήμερα (24 Ιουνίου) τα 32 του χρόνια. Θα μπορούσε να γιορτάζει αυτή τη μέρα, που ο Χόρχε και η Σέλια τον έφεραν στη ζωή, σε κάποιον από τους αγαπημένους του καλοκαιρινούς προορισμούς: στην Ιμπιζα, στην Καραϊβική, ή στο Κάπρι. Επέλεξε, όμως, να μάχεται για την Αργεντινή στο Κόπα Αμέρικα. Γνωρίζοντας πως οι πιθανότητες να επιστρέψει στο Μπουένος Αϊρες με το τρόπαιο που η χώρα του κατέκτησε για τελευταία φορά το 1993, είναι λιγότερες από ποτέ σε αυτά τα 26 χρόνια.
Το κάνει επειδή αγαπά τον τόπο στον οποίο έζησε μέχρι τα 13 του; Το κάνει για την υστεροφημία του – για να μην ολοκληρώσει την καριέρα του στην εθνική του ομάδα, έχοντας κερδίσει μόνον ένα Ολυμπιακό μετάλλιο; Κανείς δεν ξέρει τι ήταν αυτό που τον ώθησε να επιστρέψει στην «Αλμπισελέστε» για δεύτερη φορά μετά το 2016. Αλλά είναι εκεί. Ετοιμος να προσπαθήσει ξανά και να «σταυρωθεί» από τους συμπατριώτες του, για ακόμη μια φορά, αν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν.
Η πλειονότητα των φιλάθλων σε αυτή τη χώρα, όπου το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία, βλέπει στο πρόσωπο του Μέσι τον ανάξιο γιο του Ντιέγκο Μαραντόνα. Μα, ταυτοχρόνως, ελπίζει σε ένα δικό του θαύμα, γιατί «εάν δεν μπορεί αυτός, δεν μπορεί κανείς». Στην τελευταία προπόνηση της Αργεντινής πριν από το κυριακάτικο -καθοριστικό- ματς με το Κατάρ, ο «Λέο» αποθεώθηκε από τους οπαδούς που έχουν ακολουθήσει την ομάδα στα γήπεδα της Βραζιλίας. Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρος τρόπος για να του πουν πως περίμεναν από ‘κείνον να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ακόμη και ο προπονητής, Λιονέλ Σκαλόνι, συζήτησε μαζί του για τη σύνθεση της 11αδας και την τακτική στο παιχνίδι. Κι έκανε ακριβώς ό,τι του είπε ο Μέσι.
Ο Σκαλόνι δεν το μετάνιωσε. Επαιξε με τους δύο επιθετικούς που ήθελε δίπλα του ο αρχηγός, τον Λαουτάρο Μαρτίνες και τον Σέρχιο Αγκουέρο, και εκείνοι πέτυχαν τα δύο γκολ της λύτρωσης (2-0). Εάν η Αργεντινή δεν νικούσε, δεν θα προκρινόταν στην επόμενη φάση του τουρνουά. Θα ήταν η μεγαλύτερη ντροπή από όλες, τουλάχιστον στα χρόνια του Μέσι. Την προηγούμενη φορά που η «Αλμπισελέστε» αποκλείστηκε πριν από τους νοκ-άουτ αγώνες του Κόπα Αμέρικα, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ήταν 23 ετών (και εκτός αποστολής).
Ενα παιδαριώδες λάθος της άμυνας του Κατάρ, που πάσαρε την μπάλα στον Λαουτάρο μόλις στο 4ο λεπτό της αναμέτρησης, γλίτωσε τον Μέσι από τα πιο «μαύρα» του γενέθλια. Σε όλο το υπόλοιπο ματς -μέχρι το 82′, που ο Αγκούερο κλείδωσε τη νίκη- η Αργεντινή ήταν απογοητευτική, ως συνήθως τον τελευταίο καιρό. Στο 73’, ο ίδιος ο σούπερ-σταρ της Μπαρτσελόνα σούταρε… στον ουρανό, σε μια ευκαιρία από ‘κείνες που εύκολα μετατρέπει σε γκολ. Σαφέστατο δείγμα του άγχους, που πάντοτε βαραίνει τα πόδια του, όταν παίζει με την εθνική του ομάδα. Πριν από το 2-0, το Κατάρ είχε και δοκάρι. Εάν η «Αλμπισελέστε» δεν εμφανιστεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση στον προημιτελικό (απέναντι στην ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά, Βενεζουέλα) ο αποκλεισμός της από τη συνέχεια της διοργάνωσης θα είναι αναπόφευκτος.
Αλλά και τίποτα δεν δείχνει πως η ομάδα μπορεί να βελτιωθεί. Ιδίως στο προηγούμενο ματς (1-1 με την Παραγουάη), τα έκανε όλα λάθος. Η αμυντική της λειτουργία ήταν αστεία, η ανάπτυξη στηριζόταν σε αυτοσχεδιασμούς, συνεργασίες και αυτοματισμοί δεν υπήρχαν. Μια ορχήστρα με ξεκούρδιστα όργανα περιμένει από τον μαέστρο της να την κάνει να παίξει μουσική. Είναι αδύνατον! Κι αυτό είναι το μέγα δράμα του Μέσι. Εχει σκοράρει 68 φορές σε 132 παιχνίδια (είναι ο πρώτος σκόρερ της όλων των εποχών), τα δικά του γκολ την έχουν στείλει σε τρεις μεγάλους τελικούς (στο χρονικό διάστημα 2014-2016), χάρη σε ‘κείνον έφτασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας (2018), όμως η Αργεντινή τον βρίσκει ένοχο σε κάθε της αποτυχία.
Καθώς θα σβήνει, σήμερα, τα 32 του κεράκια, θα σκέφτεται ότι τόσα -συν δύο- είναι τα τρόπαια που έχει κατακτήσει με την Μπαρτσελόνα (ανάμεσά τους, τέσσερα Champions League και δέκα Πρωταθλήματα της La Liga). Θα μετράει τις πέντε «Χρυσές Μπάλες» και τα έξι «Χρυσά Παπούτσια» του. Τα 603 του γκολ σε 683 ματς με τους «Μπλαουγκράνα». Τα 419 τέρματα και τις 166 ασίστ του στο ισπανικό πρωτάθλημα. Τις 39 εύστοχες εκτελέσεις φάουλ, κι όλα τα άλλα εξωπραγματικά του ρεκόρ. Και θα απορεί και ο ίδιος: γιατί όχι με την Αργεντινή;
Είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια του ποδοσφαίρου, που, ίσως, δεν θα απαντηθούν ποτέ. Αλλά ο Μέσι, είναι εκεί. Ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του 2019 (με 127 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes), ο οποίος έχει χορτάσει τη δόξα από μικρός, άφησε πίσω την Αντονέλα και τα παιδιά τους, και ζει τα πιο αγχωμένα του γενέθλια. Για χάρη της Αργεντινής, που λατρεύει να τον κατηγορεί για όλα τα ποδοσφαιρικά της δεινά.