Εισιτήριο από τη θεατρική παράσταση «Harry Potter: A History of Magic» που ανεβαίνει στη Βρετανική Βιβλιοθήκη | J.K. Rowling/Facebook
Επικαιρότητα

Είκοσι χρόνια «Χάρι Πότερ» – φτάνει πια!

Στις 26 Ιουνίου του 1997 η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ υπέγραφε συμβόλαιο με την καλή της μοίρα. Από ημιάπορη, καταθλιπτική, χωρισμένη με ένα παιδί έγινε πάμπλουτη μπεστσελερίστα, σεναριογράφος, παραγωγός και φιλάνθρωπος… Και μας κούρασε τελικά
Αλίνα Χριστοπούλου

Πώς λέγαμε «η γενιά της χούντας»; Πώς λέγαμε «η γενιά της μεταπολίτευσης»; Πώς θα λέμε «η γενιά του μνημονίου»; Ετσι νομίζω μπορούμε να ξεχωρίσουμε και τη «γενιά του “Χάρι Πότερ”». Μόνο που αυτή η γενιά είναι διεθνής.

Στην Ελλάδα πάντως, αυτή η γενιά εντοπίζεται ανάμεσα στη μεταπολίτευση και στο πρώτο μνημόνιο. Είναι οι σημερινοί 27άρηδες-28άρηδες. Οι λίγο κάτω από τα 30. Εγιναν δηλαδή μεγάλα παιδιά πια… Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς έχουν ήδη αποκτήσει και τα δικά τους παιδιά!

Η ιστορία του «Χάρι Πότερ» άρχισε πριν από 20 χρόνια. Τότε που μια τυπική και εντελώς συνηθισμένη κατά τα φαινόμενα τριαντάρα γραμματέας από τη Βρετανία, ποτισμένη από τη μιζέρια της ζωής που την έκανε να αισθάνεται αποτυχημένη και μελαγχολική, το ‘ριξε στο γράψιμο. Εγραψε ένα παιδικό μυθιστόρημα με ήρωες μαθητευόμενους μάγους και η ιδέα γι’ αυτό της ήρθε μια φορά που περίμενε το τρένο στο Μάντσεστερ με προορισμό το Λονδίνο.

Σε αυτό το καφέ, παμπ, στο Εδιμβούργο με ονομασία «Το σπίτι του ελέφαντα, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έχει δηλώσει πως έγραψε ένα μεγάλο μέρος του πρώτου βιβλίου της (Wikipedia)

Αυτή η γυναίκα λοιπόν είναι η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Και το μυθιστόρημα που έγραψε φέρει τον τίτλο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος». Το μυθιστόρημα έσκισε!

Μέχρι εδώ όλα καλά. Πες ότι το παράδειγμά της συγγραφέα αποτελεί και παράδειγμα αποφυγής της απελπισίας όταν νιώθεις ότι έχεις πιάσει πάτο. Ιδίως αν είσαι γυναίκα, single mother, άφραγκη, άνεργη, χωρίς έναν άνθρωπο δίπλα σου κτλ. Αλλά πάλι όταν είσαι σε αυτή την κατάσταση, το να σκεφτείς ως παράδειγμα τη Ρόουλινγκ είναι σαν να σκέφτεσαι ότι θα κερδίσεις το τζακ ποτ μόνη σου, οπότε… δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό.

Για να μιλήσουμε λίγο με αριθμούς, τελικά τα βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έγιναν επτά, μεταφράστηκαν σε 79 γλώσσες και πούλησαν περίπου από 450 εκατ. αντίτυπα σε 200 χώρες. Πρόκειται για την πιο ευπώλητη σειρά μυθιστορημάτων σε όλη την ιστορία της τυπογραφίας.

Σε αυτόν τον καταιγισμό των πωλήσεων, σύντεινε οπωσδήποτε και ο κινηματογράφος. Δηλαδή το 2001, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη έκδοση και την πρώτη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» και αφού ακολούθησαν άλλα τέσσερα βιβλία (ένα κάθε χρόνο) προβλήθηκε η πρώτη ταινία Χάρι Πότερ». Ακολούθησαν άλλες επτά. Συνολικά οκτώ. Οι οκτώ ταινίες έφεραν έσοδα στα ταμεία 7 δισεκ. δολάρια…

Η Τζ. Κ Ρόουλινγκ είναι μια συγγραφέας θαύμα. Ωστόσο «το πολύ το Κυριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς». Η επανάληψη κουράζει… (J.K. Rowling/Facebook)

Κάπως έτσι μια ολόκληρη γενιά ήρθε τελικά με κάποιον τρόπο σε επαφή με τον μικρό μαθητευόμενο μάγο Χάρι Πότερ.

Είναι τόσο φοβερά τα βιβλία με τον μάγο και τους συμμαθητές του και τις περιπέτειές τους; Είναι τόσο αξιοθαύμαστες οι ταινίες που ακολουθούν τα μυθιστορήματα; Δεν ξέρω, ούτε έχω διαβάσει ούτε έχω δει – ανήκω σε άλλα ηλικιακή κατηγορία. Αλλά εδώ έχουμε 20 χρόνια βιβλία και 10 χρόνια ταινίες. Συστηματικά και συντονισμένα.

Μιλάμε για φάμπρικα.

Συν ένα θεατρικό έργο, τύπου ροκ όπερα στο Λονδίνο. Συν όλα τα παραφερνάλια (κάπες, μπαγκέτες, στρογγυλά γυαλιά, κασκόλ, εγχειρίδια κ.α.) για τα παιδιά, για να νιώθουν λίγο μάγοι. Και φυσικά τα βιντεοπαιχνίδια «Χάρι Πότερ» – συνολικά 14 (Playstation 1, 2,3).

Οι Εμα Γουότσον, Ντάνιελ Ράντκλιφ και Ρούπερτ Γκριντ, πρωταγωνιστές του «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου» (2011). Η ταινία βασίζεται στο έβδομο ομότιτλο βιβλίο της σειράς «Χάρι Πότερ» (Imdb)

Συν τα κόλπα στα βιβλιοπωλεία, που άνοιγαν τα μεσάνυχτα όταν πρωτοκυκλοφορούσαν τα βιβλία – έτσι για μαρκετινίστικο σασπένς. Με τέτοια οργάνωση και τόσο καλά συντονισμένες ενέργειες δεν είναι τυχαίο, ότι για παράδειγμα το έκτο βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ» που κυκλοφόρησε στις 16 Ιουλίου 2005, μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο πούλησε 9 εκατ. αντίτυπα!

Το 2004 το αμερικανικό περιοδικό Forbes κατέταξε τη Τζ.Κ Ρόουλινγκ ως την πρώτη δισεκατομμυριούχο συγγραφέα και τη δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα στον τομέα της ψυχαγωγίας (πρώτη ήταν η Οπρα Γουίνφρεϊ).

Το 2012 το ίδιο περιοδικό την έβγαλε από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων, εξαιτίας της μεγάλης φορολόγησής της αλλά και των φιλανθρωπιών της που ανέρχονταν σε 160 εκατ. δολάρια. Το 2017 η περιουσία της Ρόουλινγκ υπολογίζεται 828 εκατ. δολάρια…

Σκεφτείτε το: 1997-2017, 828 εκατ. δολάρια!

Είναι πολλά τα λεφτά «Χάρι». Αλλά μας κούρασες. Ευτυχώς που τελείωσες – ας ελπίσουμε πως δεν είναι κι αυτό διαφημιστικό κόλπο!