Επειτα από κόντρες, διαπραγματεύσεις και παζάρια, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τελικά στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στα πρόσωπα για τις θέσεις-κλειδιά στην ΕΕ.
Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι το πρόσωπο στο οποίο κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και η Κριστίν Λαγκάρντ για να πάρει το τιμόνι της ΕΚΤ μετά τον Μάριο Ντράγκι.
Η ανακοίνωση του Τουσκ επιβεβαίωσε την ομοφωνία των δύο ισχυρών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Γερμανίας και της Γαλλίας, η οποία είχε γνωστοποιηθεί νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης 2 Ιουλίου ως συμφωνία μεταξύ Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν ακριβώς για αυτά τα δύο πρόσωπα, για τις Φον ντερ Λάιεν και Λαγκάρντ.
Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε στην υποψηφιότητα του πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον Ζοζέπ Μπορέλ, τον ισπανό υπουργό Εξωτερικών, για το πόστο του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Την εκλογή τους επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τουσκ με αντίστοιχα tweets:
Η στάση της Μέρκελ
Από τη διαδικασία εκλογής της Φον ντερ Λάιεν απείχε η «καλύτερη φίλη της», η καγκελάριος Μέρκελ!
Οπως δήλωσε η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ, η πρόταση ήταν ομόφωνη αλλά υπήρξε μία αποχή, η δική της. Η καγκελάριος εξήγησε ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν προαποφασίσει ότι αν δεν κατέληγαν σε κάποια συμφωνία στο πρόσωπο του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, τότε εκείνη θα απείχε.
Μακρόν: «Θετικές επιλογές»
Από πλευράς του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι υποψηφιότητες για τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν «θετικές και συναινετικές» και σηματοδοτούν νέα αρχή για την Ενωση. «Αυτή η συμφωνία είναι καρπός μιας βαθιάς γαλλογερμανικής συμφωνίας» επισήμανε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφαση διορισμού τόσο της υπουργού Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντε Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν όσο και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το τουίτ της Λαγκάρντ
Σε ένα αξιοπρόσεκτο μήνυμά της, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αποχωρεί «προσωρινά» από επικεφαλής του ΔΝΤ.
Με την ανάρτησή της η Λαγκάρντ εκφράζει την ευγενική θέση ότι την τιμά ιδιαίτερα η πρόταση που της έγινε να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι, σε συμφωνία με την Επιτροπή Δεοντολογίας του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποφάσισε «να αποχωρήσει προσωρινά από τα καθήκοντα της γενικής διευθύντριας» του ΔΝΤ.
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Η Φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε το 1958 στις Βρυξέλλες, όταν ο πατέρας της υπηρετούσε ως επικεφαλής του γραφείου του τότε γερμανού επιτρόπου. Φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο μέχρι τα 13 της χρόνια και μιλάει εξαιρετικά γαλλικά και αγγλικά. Υποστηρίζει τη μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».
Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα καθίσει στον προεδρικό θώκο της Κομισιόν.
Σπούδασε Οικονομικά στο Γκέτινγκεν και το Μίνστερ και κατόπιν στο London School of Economics. Σπούδασε και Ιατρική, και αποφοίτησε το 1987 από το Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου. Απέκτησε επτά παιδιά με τον καθηγητή Ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν και έγινε υπουργός Οικογένειας στην πρώτη κυβέρνηση της Μέρκελ, το 2005. Ακολούθησαν το υπουργείο Εργασίας το 2009 και το υπουργείο Αμυνας το 2014 και το 2017.
Θεωρείται ότι άφησε θετικό «κοινωνικό στίγμα» από τα υπουργεία που πέρασε. Δείγματα υπουργικού έργου: διέθεσε σημαντικό κεφάλαιο για τη δημιουργία παιδικών σταθμών, θεσμοθέτησε τη δίμηνη άδεια πατρότητας, τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των όρων μετανάστευσης στη Γερμανία, εισηγήθηκε τον κατώτατο μισθό και τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, υπερασπίστηκε την ποσόστωση στη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων.
Στο υπουργείο Αμυνας υποστήριξε την ενεργότερη εμπλοκή της Γερμανίας σε διεθνείς αποστολές, ενώ ανέθεσε υποθέσεις του υπουργείου σε ιδιωτική εταιρεία, ορισμένα πρότζεκτ που κόστισαν στους Γερμανούς 200 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Για την υπόθεση αυτή, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγους μήνες Εξεταστική Επιτροπή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, στην οποία η Φον ντερ Λάιεν παραπέμφθηκε καθώς δεν έπεισε με τις εξηγήσεις της στο αρχικό στάδιο. Για αυτόν τον λόγο η επιλογή της ως διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας – κυρίως από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και των Πρασίνων.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση, η Φον ντερ Λάιεν από το 2011 ζητούσε να δοθούν από την Αθήνα ιδιαίτερες εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων, όμως οι προτάσεις της είχαν απορριφθεί εμφαντικά από τον Σόιμπλε και ευγενικότερα από τη Μέρκελ. Υποστήριξε με ζέση την πολιτική των μνημονίων.
Απογοητευμένοι οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές
Μετά την ανακοίνωση Τουσκ, η Φον ντερ Λάιεν συγκέντρωσε τα πυρά των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου. Η επικεφαλής τους, Ιράτκε Γκαρσία, χαρακτήρισε «βαθιά απογοητευτική» την επιλογή της γερμανίδας πολιτικού: «Η ομάδα μας έμεινε πιστή στην υπεράσπιση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και στη διαδικασία του κορυφαίου υποψήφιου ή spitzenkandidat. Είναι απαράδεκτο ότι οι εκπρόσωποι των δεξιών κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψαν τον καλύτερο υποψήφιο μόνο και μόνο επειδή υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και τις κοινές ευρωπαϊκές μας αρχές» είπε η Γκαρσία.
Ο «συμβιβαστικός» Μισέλ
Ο Σαρλ Μισέλ, που επελέγη σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να διαδεχτεί τον Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι πρωθυπουργός του Βελγίου από τον Οκτώβριο του 2014, επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού η οποία τελεί υπό παραίτηση εδώ και έξι μήνες.
Εγινε υπουργός σε ηλικία 25 ετών και πρωθυπουργός στα 38 του. Είναι γαλλόφωνος φιλελεύθερος πολιτικός και σταδιοδρόμησε λόγω και της επιρροής του πατέρα του που διετέλεσε επίτροπος της ΕΕ. Κύριο προσόν του θεωρείται «η ικανότητα να προωθεί συμβιβασμούς». Ο Σαρλ Μισέλ γεννήθηκε το 1975. Μιλάει πολύ καλά Ολλανδικά καθώς σπούδασε Νομικά στις Βρυξέλλες και στο Αμστερνταμ. Είναι πατέρας τριών παιδιών.
Ο «ενωτικός» Μπορέλ
Ο Ισπανός (Καταλανός) Ζοζέπ Μπορέλ, ηλικίας 72 ετών, επελέγη για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Η επιλογή του θεωρείται καταξίωση για τον παλαίμαχο σοσιαλιστή πολιτικό. Εμφανίζεται επικριτικός κατά του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Είναι πολέμιος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και «ενωτικός» Ισπανός.
Σπούδασε Αεροναυτική Μηχανική στη Μαδρίτη, πήρε μάστερ στο αμερικανικό Στάνφορντ, άλλο μάστερ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και ένα ντοκτορά στις Οικονομικές Επιστήμες. Είναι πατέρας δύο παιδιών από τον πρώτο γάμο του με μια Γαλλίδα που είχε γνωρίσει ενώ εργαζόταν σε ένα κιμπούτς στο Ισραήλ. Εδώ και 20 χρόνια είναι ζευγάρι με την πρώην υπουργό και νυν πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Κριστίνα Ναρμπόνα.