Προαναγγέλθηκε ως «συνέντευξη-έκπληξη» του Αλέξη Τσίπρα και όντως είναι. Οχι όμως επειδή μας κάνει και τόσο σοφότερους —ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει σε αυτήν τα περί επανεκλογής Παυλόπουλου, θεωρώντας μάλιστα τον νυν ΠτΔ σημαντικό για τα εθνικά θέματα, επιμένει στην απλή αναλογική, υποστηρίζει ότι δεν φταίει για την υπερφορολόγηση των πολιτών και τη δημοσιονομική πολιτική που ο ίδιος άσκησε επί τέσσερα χρόνια και επαναφέρει τα περί αυταρχισμού της αστυνομίας· κλασικός Αλέξης δηλαδή. Η συνέντευξη είναι έκπληξη επειδή ο κ. Τσίπρας τη δίνει στο «Βήμα της Κυριακής», του οποίου ιδιοκτήτης είναι ως γνωστόν ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης. Είναι ο ίδιος Βαγγέλης Μαρινάκης τον οποίο ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε μέχρι πρότινος «υπόδικο» και «χρηματοδότη του Κυριάκου Μητσοτάκη»…
Αλλαξε άραγε κάτι στην προσέγγιση του κ. Τσίπρα ως προς τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και εκδότη, τον οποίο ως τώρα το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ είχε δαιμονοποιήσει; Αυτό θα φανεί στο μέλλον. Πάντως η συνέντευξη φαίνεται σαν να είναι μια υποχώρηση του κ. Τσίπρα, μια αναδίπλωσή του ως προς εκείνα τα περιβόητα εκδοτικά συμφέροντα που τάχα τον πολεμούσαν λυσσαλέα. Και υπό αυτήν την έννοια, η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε ύστερα από αίτημα του ίδιου, μας κάνει τελικά… σοφότερους.
Πέρα πάντως από την προτίμηση του κ. Τσίπρα στο «Βήμα της Κυριακής» η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Αρη Ραβανό παράγει και κάποια πολιτικά υποπροϊόντα.
Προς διπλές εκλογές…
Για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην απλή αναλογική, αρνούμενος να προσφέρει στην κυβέρνηση μια συναίνεση -και τις απαραίτητες ψήφους- στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα έρθει μέσα στον μήνα, ώστε αυτός να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. «Οι επόμενες εκλογές, ό,τι και αν απεργάζεται ο κ. Μητσοτάκης, θα γίνουν με την απλή αναλογική» λέει ο κ. Τσίπρας. Αυτό, με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος άμεσα θα πάμε σε διπλές εκλογές, σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο που υπό κάποιες προϋποθέσεις ίσως να έρθει και συντομότερο από το τέλος της τετραετίας. «Κατανοώ ότι η απλή αναλογική φοβίζει το κόμμα Μητσοτάκη. Οχι γιατί φοβάται την ακυβερνησία, αλλά γιατί φοβάται για την ενότητα του κόμματός του. Ωστόσο είναι καιρός να κατανοήσουν όλοι ότι η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει και δεν υπάρχει κανένα πεδίο συναίνεσης στην κατάργησή της» λέει.
Ο «εθνικός» Παυλόπουλος
Σε άλλο σημείο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να αναδείξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως ζήτημα εθνικής σημασίας λόγω της κρίσης με την Τουρκία! Επιμένει δηλαδή να παρουσιάζει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως έμπειρο στη διεθνή σκακιέρα και εγγυητή της ενότητας του έθνους, προφανώς επιλέγοντας να ξεχάσει τα διπλωματικά λάθη του σε εκείνη την τραγική υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό τον Δεκέμβριο του 2017.
Λέει συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας:
«Ο Προκόπης Παυλόπουλος προέρχεται από διαφορετική πολιτική οικογένεια από τη δική μου, αλλά είναι ένας Πρόεδρος που ενώνει αντί να διχάζει και εργάζεται για την πολιτική συναίνεση. Και ως ΠτΔ έχει αποδείξει ότι στηρίζει μια σύγχρονη Ελλάδα, ενώ με το επιστημονικό του κύρος προασπίζει απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ίδια στιγμή εργάζεται για τον διάλογο, τη συνεργασία και την επίλυση οιασδήποτε διαφοράς βάσει του διεθνούς δικαίου. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να το αναγνωρίσει και κυρίως να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσει τα “προεδρικά καλλιστεία”. Να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία».
Εγιναν λάθη, αλλά…
Εξι μήνες μετά την ήττα του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κάνει, μέσα από τις σελίδες του «Βήματος της Κυριακής» έναν κάποιο απολογισμό. Χωρίς βέβαια να βλέπει λάθος στις βασικές του επιλογές.
«Η πρώτη φορά Αριστερά, και μάλιστα σε συνθήκες χρεοκοπίας, δεν ήταν μια απλή υπόθεση. Ηταν μια πρωτόγνωρη και ιστορική πολιτική εξέλιξη. Ο απολογισμός της, λοιπόν, δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Θα είναι μια διαδικασία συλλογικής κριτικής, αυτοκριτικής και μελέτης για τα λάθη και τα σωστά, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες. Ενας πρώτος απολογισμός φυσικά και έχει γίνει. Και στα όργανα του κόμματος, και στη δημόσια συζήτηση, και στις εκτιμήσεις μας για το εκλογικό αποτέλεσμα. Από αυτόν έχει προκύψει και η ανάγκη διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, μπροστά μας βρίσκεται το Συνέδριο του κόμματος, αλλά και το Διεθνές Συνέδριο, με εκπροσώπους από όλα σχεδόν τα κόμματα και τα ρεύματα της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, των Πρασίνων, με στόχο να αποτιμήσουμε συλλογικά την κυβερνητική εμπειρία και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον».
Οσο για λάθη;
«Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά. Και λάθη λοιπόν κάναμε, και αδυναμίες είχαμε. Εχει νόημα να τα εντοπίσουμε, όχι για να κάνουμε μετάνοιες, αλλά για να τα διορθώσουμε και να μην τα επαναλάβουμε την επόμενη φορά. Υπό αυτή την έννοια μπορεί να έχω μετανιώσει για πολλές επιλογές, αλλά όχι για τη βασική επιλογή να αναλάβουμε το ρίσκο και την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας. Να λερώσουμε τα χέρια μας για να ξελασπώσουμε το μέλλον».
Ακόμα και στην οικονομική πολιτική, ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι δεν ήταν δική του ευθύνη.
«Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν ήταν δική μας επιλογή. Αλλοι οδήγησαν την Ελλάδα στην επιτροπεία με “το λουρί στο σβέρκο”. Και η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης είναι ακριβώς αποτέλεσμα όσων οι προηγούμενοι μας παρέδωσαν. Οσο για τα επιδόματα, που ορισμένοι τα αντιμετωπίζουν με μια ταξικά μονομερή περιφρόνηση, αυτά ήταν που στήριξαν εκατομμύρια νοικοκυριά σε πολύ δύσκολες συνθήκες», λέει.
Το μήνυμα στους «53+»
Σε ένα τέταρτο σημείο που έχει ενδιαφέρον, για τα εσωκομματικά αυτή τη φορά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας μιλά για το άνοιγμα που επιχειρεί η Κουμουνδούρου. Εκεί φαίνεται σαν να προειδοποιεί τους σκεπτικιστές του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως την κίνηση των 53+.
Λέει πως η «ανασυγκρότηση» του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει «με όλους όσοι κατανοούν την ιστορική και όχι συγκυριακή ανάγκη του εγχειρήματος». Και στην ερώτηση ότι ασκείται από τους «53+» και όχι μόνο κριτική για την έλευση στον ΣΥΡΙΖΑ επιγόνων του Σημίτη, του Αρσένη, του Τσοχατζόπουλου, ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει να κάνει λόγο για καχυποψίας «εκτός πραγματικότητας» και «υποβολιμιαίες»!
Απαντά χαρακτηριστικά: «Και οι φόβοι και οι καχυποψίες δικαιολογούνται, όσο υπερβολικές, εκτός πραγματικότητας, κάποτε και υποβολιμαίες, κι αν είναι οι απόψεις περί “πασοκοποίησης”. Βαδίζουμε σε έναν νέο δρόμο, ή μάλλον ανοίγουμε έναν νέο δρόμο, που και κινδύνους και παγίδες κρύβει. Αλλά: αν είναι ανάγκη, και όλοι συμφωνούμε ότι είναι, να αντιστοιχίσουμε το κόμμα με την εκλογική και κοινωνική του βάση, τότε πρέπει να ξεπεράσουμε φόβους και καχυποψίες».