Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έκανε δεκτό την Παρασκευή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τη συνομιλία να περιστρέφεται γύρω από την πανδημία και την επόμενη ημέρα για τη χώρα.
Είναι η πρώτη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την εκλογή της, συνάντηση που καθυστέρησε λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.
H κυρία Σακελλαροπούλου εξήρε τη στάση των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τη στάση της αντιπολίτευσης.
«Περάσαμε σχεδόν τρεις πολύ δύσκολους μήνες, αλλά θέλω να ελπίζω ότι η κατάσταση τώρα δείχνει ότι αρχίζει να εξομαλύνεται. Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν ιδιαίτερα σημαντική υπευθυνότητα και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους. Έτσι είχαμε και αυτά τα πολύ θετικά, μέσα στην πρωτοφανή πανδημία, αποτελέσματα. Και εσείς, από τη μεριά σας, στο μέτρο που σας αναλογεί, συμβάλλατε στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κρίσης», είπε.
Εκανε λόγο για τις προκλήσεις της επόμενης ημέρα για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία, ενώ επέμενε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οι διαφωνίες σε πολιτικό επίπεδο είναι θεμιτές, είπε ακόμη η Πρόεδρος, αλλά επισήμανε ότι πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να βγει η χώρα από την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
«Θέλω όμως να πιστεύω, και είμαι βέβαιη, ότι θα συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για συνεργασία, διότι ο στόχος είναι κοινός: η προκοπή και η ευημερία των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε, πράγματι, πέρα από την οικονομία, τον τουρισμό και όλα τα προφανή μεγέθη, να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και θυσίες σε αυτήν τη φάση και να μπορέσουμε πάλι να ξεπεράσουμε, όπως το είπατε κι εσείς, αυτήν την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινωνικό σύνολο».
Στην σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης σε ό,τι αφορά την όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων, τις ατομικές ελευθερίες και τους θεσμούς.
«Στην οικονομία έχω την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε κινδύνους καθώς η ύφεση θα είναι βαθιά. Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κατά την εκτίμησή μας, είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα. Στις εργασιακές σχέσεις φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων έκτακτων συνθηκών, η εκ περιτροπής εργασία, η de facto μείωση των μισθών, η καθιέρωση της τηλεργασίας, που διαμορφώνει μια δύσκολη συνθήκη για τους εργαζόμενους, καθώς δεν είναι εύκολο κανείς να μπορεί να ελέγξει τον χρόνο εργασίας τους, αν έχουν υπερωριακή απασχόληση ή όχι. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον. Βεβαίως η χώρα μας έχει μάθει, και ο λαός μας, να αγωνίζεται», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.