Τον μεγάλο σεβασμό της χώρας του για τα βάρη που επωμίστηκε η Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης όσο και για τον μεταρρυθμιστικό ρυθμό της νέας κυβέρνησης και τις ενέργειές της στο Μεταναστευτικό, εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.
Ο γερμανός υπουργός ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, ενώ άσκησε κριτική για τις ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε σε αποκλιμάκωση, αλλά και σε επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.
Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων προς την Αγκυρα, τόνισε ότι κάθε μελλοντική απόφαση θα ληφθεί με βάση και τις επίκαιρες πολιτικές συνθήκες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ήδη από το παρελθόν πολλές εξαγωγές οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί, λόγω της περιοριστικής πολιτικής της Γερμανίας στο θέμα.
Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη στάση της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό και τάχθηκε υπέρ μιας ολιστικής αντιμετώπισης από την ΕΕ, με έμφαση τόσο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στην αλληλεγγύη προς τις χώρες οι οποίες δέχονται την μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, τόνισε ότι με τις ενέργειές της δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόθεση που εξέφρασε η Αγκυρα να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Τέτοιες δηλώσεις «μάλλον οξύνουν την κατάσταση και δεν διευκολύνουν την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τους επικεφαλής της Γερμανικής Εταιρίας για την Εξωτερική Πολιτική (DGAP) και του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP).
Η ατζέντα των συναντήσεων
Πριν από τη συνάντηση των δύο υπουργών κύκλοι του ελληικού ΥΠΕΞ προσδιόριζαν ως εξής την ατζέντα της:
Η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Βερολίνο εντάσσεται στη βούληση επαναπροσδιορισμού και ανασύνταξης των σχέσεων της Ελλάδας με τους παραδοσιακούς συμμάχους και τους εταίρους της «παλαιάς Ευρώπης», η οποία αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και του διαλόγου με τη Γερμανία και σε αυτή τη βάση, αναμένεται να συζητηθούν τόσο η ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας -η Γερμανία θα είναι εξάλλου η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ 2020- όσο και ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, σε συνέχεια της ανάληψης καθηκόντων από την καινούργια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα βρεθεί αναμφίβολα στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η -εγγύς πλέον- προοπτική του Brexit επίσης θα συζητηθεί μεταξύ των δύο υπουργών, ενώ αναμένεται να εξετασθούν ζητήματα που άπτονται των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται την τρέχουσα περίοδο για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2020-2027 (ΠΔΠ) της ΕΕ.
Στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, αναμένεται επίσης, όπως τόνισαν οι διπλωματικές πηγές, να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες συνεχίζονται παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα της ΕΕ προς τη γείτονα. Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται επίσης να συζητηθούν κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, σε συνέχεια και των πρόσφατων συναντήσεων του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Κύπρου.
Ενα άλλο ζήτημα επί του οποίου Ελλάδα και Γερμανία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ιδιαίτερα η στάση της Τουρκίας -υπό το φως των πρόσφατων επιθετικών δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας και των αυξημένων αφίξεων στα ελληνικά νησιά- αναμένεται να εξεταστεί διεξοδικά.
Παράλληλα, η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαντικό ζήτημα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς Ελλάδα και Γερμανία έχουν ήδη καλλιεργήσει ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας στη συγκεκριμένη περιοχή. Περαιτέρω, ο Έλληνας υπουργός θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει στους συνομιλητές του εκ νέου το ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στη Βαλκανική και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση της συμμόρφωσής τους με τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις και της πλήρωσης των αναγκαίων από την αιρεσιμότητα προαπαιτούμενων.
Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται επίσης θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και διμερώς. Ειδικότερα, θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας με έμφαση στις επενδύσεις και την καινοτομία και του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, σε μια συγκυρία που αποδεικνύεται ευνοϊκή και ευοίωνη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.