Επικαιρότητα

Συναγερμός στην Αθήνα: Ο Ερντογάν στέλνει το «Oruc Reis» ανοιχτά του Καστελόριζου

Τις αντοχές της Ελλάδας επιχειρεί να δοκιμάσει και πάλι η Τουρκία, η οποία εξέδωσε νέα Navtex, δεσμεύοντας για έρευνες μια θαλάσσια περιοχή εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Βερολίνο και την ΕΕ και η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Protagon Team

Είναι άραγε το γνωστό παιχνίδι του Ταγίπ Ερντογάν να δοκιμάζει τις αντοχές και τα αντανακλαστικά της Αθήνας; Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση νέας Navtex από την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν έρευνες έως τις 2 Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου –εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δηλαδή– είναι μια νέα δοκιμασία για τη χώρα μας, σε επίπεδο πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και μια νέα άσκηση για το πώς πρέπει να χειριστείς έναν γείτονα που δεν σταματά τις προκλήσεις. Αλλωστε, επίκειται και η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία την προσεχή Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Ηδη, όπως έγινε γνωστό, σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Αμυνας, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επέστρεψε εσπευσμένα την Τρίτη από την Κύπρο, αντί για αύριο, Τετάρτη, που ήταν προγραμματισμένο.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον κ. Φλώρο, όσο και με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Από το Μαξίμου ανέφεραν ότι «ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα».

Σύμφωνα με tovima.gr, αν και επισήμως δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία για ανάκληση των αδειών, παρ’ όλα αυτά οι μονάδες στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. Σύμφωνα με όσους έχουν γνώση της κατάστασης, η εξέλιξη αυτή συνδέεται έντονα με την τουρκική Navtex, αφού έρχεται σε μια περίοδο που η προσφυγική ροή στον Εβρο είναι ιδιαιτέρως μειωμένη και δεν δικαιολογούσε αυξημένη επιφυλακή. Σε κάθε περίπτωση οι Ενοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε ύψιστη ετοιμότητα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε με το αμερικανικό Πεντάγωνο (εδώ), ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε, ως όφειλε, διάβημα προς την Αγκυρα χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την νέα τουρκική Navtex (εδώ).

Το ζήτημα των νέων τουρκικών προκλήσεων έθεσε άμεσα και ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε (εδώ) με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης.

Αφού καλωσόρισε τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».

Ως γνωστόν, η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν πως η Τουρκία δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά της.

Αργότερα πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωσή του κάλεσε τον Ερντογάν να μην προχωρήσει σε επιχειρήσεις στην περιοχή. Ενδιαφέρον ωστόσο έχει η αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε «αμφισβητούμενα» ύδατα (εδώ).

Η περιοχή της προκλητικής Νavtex είναι ακόμη πιο μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πιο βορειοδυτικά δηλαδή, σε σύγκριση με την περιοχή όπου είχε κινηθεί το «Οruc Reis» τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις.

Η τουρκική NAVTEX είναι η ακόλουθη:
TURNHOS N/W: 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)

TURNHOS N/W: 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;

33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20.

Mετά την έκδοση της Νavtex με την οποία η Τουρκία αναγγέλλει σεισμικές έρευνες νότια του Καστελόριζου, οι Τούρκοι προκάλεσαν και από αέρος με δύο υπερπτήσεις στο Καστελόριζο και στη Στρογγύλη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 14.23 στη Στρογγύλη και στη Μεγίστη στα 12.500 πόδια. Το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών στις 14.56 πραγματοποίησε υπερπτήση στο Καστελόριζο στο 29.000 πόδια.

Μέσα σε όλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, με αφορμή τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες σε περιοχή στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Στη σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη, συμμετέχουν ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης.