Το «ΑΧΕΠΑ» είναι το νοσοκομείο αναφοράς κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα | Intime
Επικαιρότητα

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη με 15 εισαγωγές Covid-19 στο «ΑΧΕΠΑ»

Δεν πρόλαβαν να διαμορφώσουν νέους θαλάμους αρνητικής πίεσης, λέει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Συμεών Μεταλλίδης
Protagon Team

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα παρατηρεί ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Α Παθολογική Κλινική του «ΑΧΕΠΑ» Συμεών Μεταλλίδης, ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξή του ότι σε μία εβδομάδα εισήχθησαν για νοσηλεία 15 ασθενείς. Ο ίδιος επισημαίνει ότι για τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να υπάρχει συνεχής έλεγχος των κρουσμάτων και χρήση των μέσων ατομικής προστασίας.

«Εχουμε μια μεγάλη αύξηση των περιστατικών. Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύουμε 15 ασθενείς, ευτυχώς όχι στην εντατική αλλά έχουμε μία αύξηση με βαριά περιστατικά» δήλωσε ο κ. Μεταλλίδης αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή στο ΑΧΕΠΑ υπάρχουν 4 κλίνες αρνητικής συμπίεσης με στόχο σε αυτές να προστεθούν άλλες 15. «Μας πρόλαβε, όμως, η έξαρση και δεν μπορούμε επί της παρούσης να εκκενώσουμε την κλινική. Το έργο θα προχωρήσει μόλις έχουμε την ευκαιρία» εξήγησε.

«Τα 15 κρούσματα είναι μια απότομη αύξηση μέσα σε μια βδομάδα. Πρόκειται για καμπανάκι. Κάνουμε διακοπές πάνω στο δεύτερο κύμα» πρόσθεσε ακόμη εκτιμώντας ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν τοπικοί περιορισμοί και όχι γενικό lockdown. «Πρέπει να υπάρξει σύνεση στον κόσμο έτσι ώστε να μην χρειαστεί να γίνει lockdown σε μια μεγάλη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη».

Μιλώντας ακόμη για την έρευνα του ΑΠΘ που δείχνει αύξηση των επιπέδων του κορονοϊού στα αστικά λύματα της πόλης σημείωσε πώς «όταν είδαμε την αύξηση στα λύματα δεν είχαμε κρούσματα στην πόλη. Είχαμε, όμως, την προειδοποίηση και αυτό επιβεβαιώθηκε. Μπορεί να υπήρχε μια τοπική διασπορά στην πόλη την οποία δεν την είχαμε αντιληφθεί. Ήμασταν όμως προετοιμασμένοι. Καθημερινά έχουμε αρκετά θετικά περιστατικά, έχουμε μια τοπική έξαρση στην πόλη. Δεν είναι μόνο εισαγόμενα περιστατικά έχουμε περιστατικά που μολύνονται τοπικά. Άρα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην καθημερινή μας πράξη».

Οσον αφορά στα μέσα ατομικής προστασίας και την επάρκειά τους στα νοσοκομεία ανέφερε ότι «εξακολουθεί να υπάρχει δυστοκία ως προς τα υλικά». «Δεν ξέρουμε τι επάρκεια θα υπάρχει αν και το Υπουργείο υπόσχεται ότι θα υπάρχουν υλικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση για υλικά δεν έχει σταματήσει παγκοσμίως και οι προμήθειες που απαιτούνται είναι μεγάλες.

Εκτίμησε πως το εμβόλιο θα έρθει στο τέλος του χρόνου και δεν υπάρχει βεβαιότητα αν θα είναι ένα εμβόλιο μαζικής παραγωγής και ικανοποιητικής αποτελεσματικότητας για να δοθεί σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής θα ήταν ένα πολύτιμο βοήθημα.

«Είμαστε καλύτεροι στην αντιμετώπιση με μεγαλύτερη εμπειρία, αναγνωρίζουμε τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα για να δράσουμε άμεσα και γρήγορα. Θα ζήσουμε με αυτόν τον ιό για τον υπόλοιπο χρόνο και καλό είναι να μην έχουμε μαζική μόλυνση και δύσκολα προβλήματα για να μπορέσουμε να αντέξουμε και να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή βοήθεια» κατέληξε.

Σ. Μεταλλίδης στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 by Στο Κόκκινο 91,4 – Θεσσαλονίκη