Με ξαφνικό lockdown κινδυνεύει τώρα και η Σαντορίνη | Nick Paleologos /SOOC
Επικαιρότητα

Συναγερμός με 51 κρούσματα σε 24 ώρες στη Σαντορίνη – Ανησυχία και για την Πάρο

Σταθεροποιητική τάση καταγράφεται σε Μύκονο και Ιο. Τι γίνεται με τα ξενοδοχεία καραντίνας, οι εναλλακτικές λύσεις για τα κρούσματα χωρίς βαριά συμπτώματα και η μεταφορά τους από τα νησιά
Γιάννης Δεβετζόγλου

Αιφνιδιασμένοι είναι οι αρμόδιοι με τα 58 κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν χθες, Τρίτη, στο σύμπλεγμα των νησιών όπου περιλαμβάνονται η Θήρα, η Ιος, η Φολέγανδρος, η Σίκινος και η Ανάφη, καθώς την τελευταία εβδομάδα ο μέσος ημερήσιος όρος των κρουσμάτων ήταν μόλις επτά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, χθες καταγράφηκαν 51 κρούσματα του κορονοϊού μόνο στο νησί της Σαντορίνης, επτά στην Ιο και κανένα σε Φολέγανδρο, Σίκινο και Ανάφη. Συνολικά δηλαδή καταγράφηκαν 58 κρούσματα σε 24 ώρες.

Αυτή τη στιγμή ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία επιχειρούν να αναζητήσουν την ακριβή προέλευση των κρουσμάτων, αρκετά από τα οποία καταγράφηκαν από την Πολιτική Προστασία στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης και αφορούν τουρίστες οι οποίοι προσήλθαν από άλλα νησιά, με στόχο να πετάξουν για χώρες του εξωτερικού.

Παράλληλα, όμως, επιχειρείται και ιχνηλάτηση, καθώς αρκετοί ήταν οι εργαζόμενοι σε μπαρ και εστιατόρια του νησιού που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό τις προηγούμενες ημέρες, και τώρα θα αναζητηθεί εάν παρέμειναν σε καραντίνα σε δωμάτιο που είχαν δηλώσει ότι θα διαμείνουν μόνοι τους ή εάν συνέχισαν να συγκατοικούν με άλλους εργαζομένους.

Διευκρινίζεται ότι σήμερα, Τετάρτη, το υπουργείο Τουρισμού εξασφάλισε ακόμη εννέα δωμάτια καραντίνας στη Σαντορίνη για τη φιλοξενία θετικών κρουσμάτων.

Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα νησιά που παρακολουθούνται στενά λόγω αύξησης των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι η Πάρος και η Σαντορίνη.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αναζητά λύση για την καραντίνα στα νησιά, όχι σε ξενοδοχεία, αλλά στα… πλοία. Ειδικά διαμορφωμένες καμπίνες σύντομα θα φιλοξενούν κρούσματα τα οποία ανιχνεύονται σε νησιά, τα οποία θα μεταφέρονται με ειδικά πρωτόκολλα στο σπίτι τους στην ηπειρωτική χώρα.

Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα δωμάτια καραντίνας, για τα οποία δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψη από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ενώ ήταν δεδομένο ότι λόγω των εμβολιασμών τα νησιά θα παραμείνουν ανοιχτά, ακόμη και αν τα κρούσματα αυξηθούν. Κι αυτό διότι, πολύ απλά, με τα κρούσματα στους νέους δεν πιέζεται το σύστημα υγείας.

«Βλέπουμε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας, η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά κυρίως σε άτομα νεαρότερα, μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι. Δεν έχουμε ακόμα δει την αύξηση των κρουσμάτων να μεταφράζεται σε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα μέλη της Επιτροπής μας πιστεύουμε ότι το τέταρτο κύμα θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα. Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι δεν θα ακολουθήσει έκρηξη στις νοσηλείες, όπως αυτή που ζήσαμε την άνοιξη, ακριβώς λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι ακόμα και αν κολλήσουν θα νοσήσουν πολύ ελαφρά», είχε τονίσει πρόσφατα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Μύκονος και Ιος

Σύμφωνα με πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), αυτή τη στιγμή η κατάσταση με τα κρούσματα στη Μύκονο και την Ιο έχει σταθεροποιηθεί και είναι διαχείριση.

Βέβαια, όπως αναφέρουν στελέχη της ΓΓΠΠ στο Protagon, αυτό δεν σημαίνει ότι η Μύκονος θα ανοίξει πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία που προβλέπει το ΦΕΚ, δηλαδή τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, ούτε ποτέ υπήρξε συζήτηση για κάτι τέτοιο, και ό,τι κυκλοφόρησε ήταν πολύ απλά fake news.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της καραντίνας στα μικρά νησιά, θα είναι ορατός ο κίνδυνος να ληφθεί μια απόφαση για τοπικό lockdown, εάν σημειωθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων επί τρεις συνεχόμενες ημέρες.