To τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, με τον αριθμό των νοσηλευομένων να ξεπερνά έπειτα από έναν και πλέον μήνα αποκλιμάκωσης τους 1.000 (έφθασε τους 1.045), καταγράφοντας σταθερή αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα (Τετάρτη 14/7 έως και Τετάρτη 21/7), καταγράφηκαν 19.223 νέα κρούσματα κορονοϊού και 820 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, όταν την αντίστοιχη εβδομάδα που προηγήθηκε είχαν καταγραφεί 16.258 κρούσματα και 452 εισαγωγές.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης συναγερμού που έχει σημάνει ξανά στο ΕΣΥ, το γεγονός ότι την Τετάρτη 14 Ιουλίου είχαν γίνει 115 εισαγωγές ασθενών και την Τετάρτη 21 Ιουλίου 178, σε μία αύξηση της τάξης του 55%.
«Ευτυχώς ακόμα δεν βλέπουμε εικόνες Μαρτίου – Απριλίου. Αλλά έχουμε μεγάλη ανησυχία για την αύξηση που υπάρχει», δήλωσε στο Μega η παθολόγος στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, Μαίρη Αγρογιάννη.
Οπως επεσήμανε η κυρία Αγρογιάννη, στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι εισάγονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση κοπέλας 21 ετών που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο ΓΝ Νίκαιας, καθώς επίσης ενός 32χρονου, αμφότεροι ανεμβολίαστοι, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
«Το ζήτημα είναι να μπορέσουν τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν. Θα χρειαστεί να επανέλθουν κάποιες από τις κλινικές που λειτουργούσαν μέχρι Μάιο – Ιούνιο», συμπλήρωσε η κυρία Αγρογιάννη.
«Η εξέλιξη της επιδημίας», τόνισε σε δηλώσεις του στο ίδιο κανάλι ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας, το πόσο γρήγορα θα γίνει ο εμβολιασμός και την τήρηση των μέτρων. Δεν είναι μοιραίο να έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά δεν είναι και κάτι που μπορούμε να αποκλείσουμε».
Στο σχόλιό του εξάλλου για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς, ο κ. Βατόπουλος παρατήρησε ότι «πολλές φορές η μεγάλη πίεση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Υπάρχει υποχρεωτικότητα σε πολλά πράγματα στη ζωή μας. Παγκοσμίως έγιναν εκατομμύρια εμβολιασμοί χωρίς σοβαρές παρενέργειες».
«Ο κόσμος», όμως, υπογράμμισε, «πρέπει να πειστεί για την ασφάλεια του εμβολίου και την ηθική υποχρέωση που έχουμε ως κοινωνία να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο. Δεν μου αρέσει η υποχρεωτικότητα όπως τέθηκε ως ζήτημα. Είναι μια συζήτηση που έφυγε από τον στόχο. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος. Εφόσον σου ανατίθεται να περιποιηθείς έναν ηλικιωμένο ευάλωτο, οφείλεις να είσαι εμβολιασμένος».
Για μία ακόμη φορά, τέλος, ο καθηγητής επανέλαβε ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο, ενώ σχετικά με το αν και πότε θα γίνει τρίτη δόση εμβολίου, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει μετά τον Σεπτέμβριο.
«Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος αποφασίσει να την τερματίσει. Είναι στο χέρι μας», υπογράμμισε από την πλευρά o γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε. Μπορούμε να προλάβουμε αυτή τη νόσο, μπορούμε να διεξάγουμε τεστ για τον εντοπισμό της και μπορούμε να τη θεραπεύσουμε», σημείωσε μιλώντας στα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και κάλεσε τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να ενωθούν «στην κούρσα» ενάντια στην Covid-19.