Αποψη του κοινοβουλίου της γείτονος | REUTERS
Επικαιρότητα

Συμφωνία Πρεσπών: Διέξοδος μέσω Αλβανοφώνων με διευκρίνιση για υπηκοότητα (και όχι εθνότητα)

Σύμφωνα με πηγές στα Σκόπια που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με συγκεκριμένες προτάσεις τροπολογιών διευκρινίζεται ότι η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα, αλλά μόνο ιθαγένεια, δηλαδή τον νομικό δεσμό του πολίτη με το κράτος
Protagon Team

Επιταχύνονται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι διαδικασίες κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών -και των συνταγματικών αλλαγών- στα Σκόπια, με μία σειρά τροπολογίων που διευκολύνουν και την υποδοχή της στην Αθήνα.

Επικαλούμενο ΜΜΕ των Σκοπιών και καλά πληροφορημένες πηγές κοντά στην εν εξελίξει  κοινοβουλευτική διαδικασία, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι με συγκεκριμένες προτάσεις τροπολογιών διευκρινίζεται ότι η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα στη γείτονα, αλλά μόνο ιθαγένεια, δηλαδή τον νομικό δεσμό του πολίτη με το κράτος.

Εν όψει της προγραμματισμένης συζήτησης στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της  γείτονος, εμπρόθεσμα κατατέθηκαν επτά προτάσεις τροπολογιών, οι οποίες στο σύνολό τους δεν αφορούν τις ίδιες τις συνταγματικές τροπολογίες, αλλά τον Συνταγματικό Νόμο.

Από τις επτά προτάσεις, τέσσερις -που είναι και οι σημαντικότερες- αφορούν το Αρθρο 2 παράγραφος 2 της πρότασης Συνταγματικού Νόμου που ορίζει ότι «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Πιο συγκεκριμένα:

Οι υπόλοιπες τροπολογίες αφορούν σε αιτήματα για την ενίσχυση της αλβανικής ταυτότητας καθώς και για τη θέση σε ισχύ των τροπολογιών.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων μπορεί να διαρκέσει μέχρι 12 ημέρες, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία σύμφωνα με τα ΜΜΕ θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί με τις τελικές ψηφοφορίες.