Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας | pancretabank.gr
Επικαιρότητα

Συμφωνία Παγκρήτιας Τράπεζας με ΙΤΕ και Δίκτυο Πράξη για ενίσχυση της καινοτομίας

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για τη δημιουργία κόμβου υποστήριξης της καινοτόμου μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της χρηματοδότησης της καινοτομίας, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα
Protagon Team

Σε συμφωνία συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Κρήτη, προχώρησαν τη Δευτέρα 26/2/2018 η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ),  μέσω του Δικτύου ΠΡΑΞΗ.

Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας στο Ηράκλειο, εγκαινιάστηκε ο κόμβος υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με καινοτόμο προσανατολισμό και με την ονομασία «Δίκτυο υποστήριξης της καινοτομίας στην ΠΡΑΞΗ».

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Νίκος Μυρτάκης (αριστερά) και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Νεκτάριος Ταβερναράκης

Ο συγκεκριμένος κόμβος, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του σε διακριτούς χώρους εντός των εγκαταστάσεων της Παγκρήτιας, πρόκειται το προσεχές διάστημα να συνδεθεί με την Περιφέρεια Κρήτης, τα Επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των καινοτόμων προϊόντων και των χρηματοδοτικών εργαλείων από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, αλλά και την προσέλκυση εταίρων – επενδυτών. Οι υπηρεσίες του απευθύνονται σε παραγωγικές επιχειρήσεις της Κρήτης, ανεξαρτήτως θεματικής περιοχής δραστηριοποίησης, καλύπτοντας ένα ευρύ επιχειρηματικό φάσμα: από τις παραδοσιακές, οικογενειακές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς έως τις επιχειρήσεις έντασης γνώσης και τις τεχνολογικά ώριμες ή ευαισθητοποιημένες καθώς και όσες διαθέτουν εξαγωγικό προσανατολισμό.


Η συμφωνία συνεργασίας προβλέπει ένα διμερές, κοινό πλαίσιο δράσης για την αξιοποίηση δομών και τεχνογνωσίας του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, με σκοπό την περαιτέρω υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κρήτης που συνεργάζονται με την Τράπεζα και που διαθέτουν χαρακτηριστικά καινοτομίας.


Ενδεικτικά, μέσω της συμφωνίας αναπτύσσονται δράσεις μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνολογικής και επενδυτικής προ-αξιολόγησης, τεχνολογικού marketing, προστασίας, αξιοποίησης και διαχείρισης του διανοητικού κεφαλαίου, πληροφόρησης και ενημέρωσης σε θέματα χρηματοδοτικών εργαλείων και δράσεις επιχειρηματικής μεσιτείας.


Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Τράπεζας Νίκος Μυρτάκης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, παρουσία του Διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Γιώργου Χουρδάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Διευθυντή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ Παναγιώτη Καρνιούρα, εκπροσώπων της Περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, καθώς και του ακαδημαϊκού και ερευνητικού κόσμου της Κρήτης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χουρδάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ του ΙΤΕ και της Παγκρήτιας Τράπεζας, με σκοπό την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της χρηματοδότησης της καινοτομίας, ανταποκρίνεται στο σχεδιασμό του Υπουργείου για τη διαμόρφωση μιας νέας Οικονομίας η οποία βασίζεται στην γνώση που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα και στην καινοτομία που απορρέει από αυτή. Πρόκειται για την Οικονομία της Γνώσης που φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα, ένα πρότυπο που θα βρίσκεται δίπλα στην Κοινωνία και θα προάγει την υγιή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα».


Στον λόγο του ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης επεσήμανε: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε τη συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, την πιο δυναμική συνεταιριστική τράπεζα της χώρας. Θεωρούμε ότι πρόκειται για εξαιρετική ευκαιρία συνεργασίας ανάμεσα σε δύο οργανισμούς με τόσο στενή γεωγραφική σχέση. Πέρα από αυτό όμως, εκείνο που φέρνει κοντά το ΙΤΕ και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα είναι η κοινή αντίληψη και θέση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της καινοτομίας που δημιουργείται μέσα από την έρευνα προς όφελος της κοινωνίας. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ουσιαστικής στήριξης νεοφυών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με την πλούσια ερευνητική δραστηριότητα που όπως ξέρουμε χαρακτηρίζει το οικοσύστημα της Κρήτης. Η κοινή μας προσπάθεια φιλοδοξούμε επίσης να αποτελέσει εφαλτήριο για τη στενότερη προσέγγιση ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τη βιομηχανία σε εθνικό επίπεδο».


Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας, Νίκος Μυρτάκης, ανέφερε: «Η πολύχρονη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, μας επιτρέπει να προσφέρουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά και εγγυήσεις, ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες και υπηρεσίες που προσφέρει το ΙΤΕ. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που το πλαίσιο των συμβουλευτικών μας υπηρεσιών διευρύνεται και στον τομέα της καινοτομίας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ανταγωνιστικότητα της τοπικής επιχειρηματικότητας».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η καθιέρωση της Κρήτης ως κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την απόφαση του ΙΤΕ και της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, προκειμένου να διευρυνθεί περαιτέρω η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας».

Τέλος σε δήλωσή του ο Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, Παναγιώτης Καρνιούρας, τόνισε: «Με τη συνεργασία αυτή και τη λειτουργία του Δικτύου, δημιουργούνται πλέον σταθερές προϋποθέσεις υποστήριξης της καινοτόμου μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω της παροχής υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Δικτύου ΠΡΑΞΗ».

Ποιο είναι το «Δίκτυο ΠΡΑΞΗ»
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ ξεκίνησε από την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς υποστήριξης της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαθέτοντας 25ετή και πλέον εμπειρία και τεχνογνωσία, απασχολώντας περισσότερα από 30 στελέχη υψηλής ακαδημαϊκής κατάρτισης, με παρουσία σε 5 πόλεις της Ελλάδας και ισχυρά διεθνή δίκτυα συνεργατών, λειτουργεί ως σημείο αναφοράς της ερευνητικής κοινότητας σε θέματα μεταφορά τεχνολογίας και αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων, παρέχοντας υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες σε ιδρυματικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, υποστηρίζει καθημερινά την ελληνική βιομηχανία και επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης με υπηρεσίες ενημέρωσης, δικτύωσης και συμβουλευτικής σε θέματα χρηματοδοτήσεων, προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας, επιχειρηματικής ευφυίας, και ανάπτυξης νέων προϊόντων / αγορών. Με την καθημερινή παρουσία στελέχους του Δικτύου ΠΡΑΞΗ στα κεντρικά γραφεία της Παγκρήτιας Τράπεζας αναμένεται να ενισχυθεί η υποστήριξη προς φιλόδοξες τοπικές επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν διεθνώς.