Με την κάρτα στα χέρια ώστε να συμπληρώσουν το όριο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι προκειμένου να αποφύγουν τον επιπλέον φόρο σε περίπτωση που δεν έχουν καλύψει το ποσό.
Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν θα έχουν δυσκολία να φτάσουν αυτό το όριο, το οποίο θα ισχύσει για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2020.
Ωστόσο δεν φαίνεται να προσμετρώνται τα ενοίκια που πληρώνονται μέσω τράπεζας και έιναι ένα από τα βασικά έξοδα για πολλά νοικοκυριά, παρά τα όσα έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Είχε πει ο κ. Σταϊκούρας πως οι δαπάνες για τα ενοίκια θα μετρούν για την κάλυψη του ορίου 30% των ηλεκτρονικών δαπανών επί του εισοδήματος από το 2020, σε μια προφανή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του «μαύρου» χρήματος που διακινείται μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών (άλλα ποσά, μικρότερα, δηλώνονται στην Εφορία ως μηνιαίο αντίτιμο, άλλα καταβάλλονται στην πράξη). Οπως πρόσθετε ο υπουργός, έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή με την μη δήλωση ενοικίων από ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σε ό,τι αφορά την ευκολία κάλυψης του ορίου 30% από τα νοικοκυριά το υπουργείο Οικονομικών παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν πως για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ οι ηλεκτρονικές δαπάνες που δηλώνονται ανέρχονται στο 44% (!) του εισοδήματος, για εισοδήματα από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ δηλώνονται ηλεκτρονικές δαπάνες κατά μέσο όρο 36% και για τα υψηλότερα το μέσο ποσοστό δαπανών διαμορφώνεται στο 18%.
Σε κάθε περίπτωση είναι μια δραματική αύξηση του ορίου: από 10%-15-20% που ίσχυε σε 30% για όλους.
Αυτό σημαίνει ότι τρία στα 10 ευρώ που βγάζει ένα νοικοκυριό θα πρέπει να τα ξοδεύει με χρήση πλαστικού χρήματος ή ebanking. Μέχρι και εφέτος απαιτείτο το 1/10 ή 1/5 το πολύ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση που οι ηλεκτρονικές δαπάνες τις οποίες θα δηλώνει ένας φορολογούμενος είναι κάτω από το όριο του 30%, επί της διαφοράς θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% (πχ 220 ευρώ για 1.000 ευρώ δαπάνης που δεν έκανε με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής ο φορολογούμενους).
Ο κ. Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι υπάρχουν σκέψεις να θεσπιστούν κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών στους οποίους παρατηρούνται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.
Ποιους αφορά το μέτρο
Υποχρέωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 30% του εισοδήματος έχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα.
Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες για πρώτη φορά θα κληθούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 30% του εισοδήματος. Ωστόσο σε αυτές τις ηλεκτρονικές δαπάνες δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι επαγγελματικές δαπάνες, οι οποίες καταχωρούνται στο Ε3 και μειώνουν το ακαθάριστο εισόδημά τους, αλλά μόνο οι προσωπικές δαπάνες, όπως αυτές αποτυπώνονται στους κωδικούς 049 και 050 του Ε1.
Ποιες δαπάνες μετρούν
Οι κατηγορίες των δαπανών που «χτίζουν» το όριο είναι οι ακόλουθες:
– Ιατρικές δαπάνες
– Διατροφή, όπως σουπερμάρκετ κ.ά.
– Αλκοολούχα ποτά και καπνός
– Ενδυση και υπόδηση
– Στέγαση, όπως τα κοινόχρηστα αλλά όχι τα νοίκια
– Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, όπως ηλεκτρικά είδη, εργαλεία κήπου, οικιακές συσκευές, έπιπλα κ.ά
– Μεταφορές, όπως αεροπορικά και ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια, βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης για το αυτοκίνητό αλλά όχι τα τέλη κυκλοφορίας και η αγορά οχημάτων (εκτός από ποδήλατα).
– Επικοινωνίες, όπως λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
– Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως βιβλία, εισιτήρια θεάτρου ή κινηματογράφου
– Εκπαίδευση
– Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.
– Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, όπως αμοιβή για υπηρεσίες αισθητικής ή κομμωτηρίου κλπ
Τι θα γίνει με τα ενοίκια
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι τελικά τα ενοίκια δεν θα προσμετρώνται στο 30% των συναλλαγών.
Αυτό γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να γνωρίζουν τι είδους πληρωμή είναι αυτή. Στην παρούσα φάση δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική πληρωμή γιατί δεν θα μπορεί να ανιχνευθεί αν ένα μέρος του ποσού θα καταβάλεται σε μετρητά.
Ποιες δαπάνες και συναλλαγές δεν μετρούν
– Αγορά αυτοκινήτου ή κατοικίας
– Καταβολή δόσεων στεγαστικού δανείου
– Αγορά μετοχών
– Συναλλαγές με μετρητά.
– Αναλήψεις μετρητών από ATM ή από το ταμείο μιας τράπεζας.
– Συναλλαγές µε εταιρικές κάρτες
– Συναλλαγές με μη ταυτοποιημένες προπληρωμένες κάρτες (πχ προπληρωμένες κάρτες δώρων που εκδίδουν εμπορικά καταστήματα)
– Συναλλαγές με κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.
– Εξόφληση των πιστωτικών καρτών.
– Συναλλαγές με χώρες εκτός ΕΕ και ΕΟΧ.
– Μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμό σας ή λογαριασμό άλλου που δεν έχει δηλωθεί από τον δικαιούχο του στο μητρώο επαγγελματικών λογαριασμών.
– Εμβάσματα σε λογαριασμό που δεν έχει δηλωθεί από τον δικαιούχο του στο μητρώο επαγγελματικών λογαριασμών σε άλλες τράπεζες στην Ελλάδα.
– Εμβάσματα σε τράπεζες στο εξωτερικό.
– Πληρωμές υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, όπως φόρος εισοδήματος, δαπάνες δημόσιας ασφάλισης κ.λπ.
– Αγορές από χώρες εκτός ΕΕ ή ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).