Τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χαιρέτησε με εμφατικό τρόπο ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, κατά τη διαδικτυακή παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο έμπειρος πολιτικός και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2004 αναφέρθηκε στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως η οικονομία ή οι γεωστρατηγικές προκλήσεις και τόνισε ότι «θα είναι αδύνατο να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».
Ο Τζον Κέρι τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα από την κυβερνητική δράση, καθώς όπως είπε «μόνο οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» και έδωσε έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κάλεσε και όλους τους πολίτες να συνταχθούν πίσω από αυτή την προσπάθεια.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί δε θα είναι αρκετό τονίζοντας την ανάγκη για πιο φιλόδοξους στόχους. «Ό,τι γίνει αυτή τη δεκαετία θα καθορίσει το αν τελικά θα επιτύχουμε το στόχο για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου», είπε.
Στο σημείο αυτό εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «χάρηκα πολύ που είδα ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει ηγέτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Οπως εξήγησε «η Ελλάδα ήταν στις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την ευρωπαϊκή ατζέντα για το κλίμα και θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την απόφαση να επιταχύνει κατά πολλά χρόνια την απαλλαγή από τον άνθρακα».
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από τη βιομηχανική επανάσταση, τόνισε ο Τζον Κέρι, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να τη δούμε και ως μία πολύ σημαντική ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε».
Αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή έρευνα και, μάλιστα, εξήρε την έρευνα που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και πρόσθεσε ότι «η αλλαγή δεν είναι μόνο εφικτή, είναι και μια σπουδαία ευκαιρία και η Ελλάδα το αποδεικνύει αυτό».
Κατά την εισαγωγή του, εξέφρασε τη λύπη του δεν μπόρεσε να παρευρεθεί διά ζώσης, καθώς, όπως είπε, ο Τζέφρι Πάιατ «μου περιέγραψε το Φόρουμ ως Νταβός με ελαιόδεντρα».