Τον αντισημιτισμό του βρετανού συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ αποκηρύσσουν οι κληρονόμοι του και η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα των έργων του, η Roald Dahl Story Company.
Ως γνωστόν, ο Νταλ έγραψε βιβλία που αγαπήθηκαν από τα παιδιά, του αγγλόφωνου κόσμου κατά βάση, όπως τα «Εργοστάσιο σοκολάτας», «Ματίλντα», κ.ά., και τα οποία έχουν μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία και στο σινεμά. Οι οικείοι και οι κληρονόμοι του Νταλ έκαναν αυτές τις «δηλώσεις μετανοίας» τριάντα χρόνια αφ’ ότου εκείνος πέθανε.
Οι παραπάνω σχολίασαν ότι «λυπούνται βαθιά» για τον «πόνο που προκάλεσαν» ορισμένες δηλώσεις του συγγραφέα. «Αυτά», γράφουν, «είναι αποτέλεσμα προκαταλήψεων και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τον άνθρωπο που εμείς γνωρίσαμε, όπως και με τις αξίες που βρίσκονται στις κεντρικές ιδέες των ιστοριών του».
Η αρνητική στάση του Νταλ απέναντι στους εβραίους και στον σιωνισμό είναι αδιαμφισβήτητη, μάλιστα του είχε κοστίσει σε κρατικές τιμές από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα βιβλία του ωστόσο πρόκοψαν. Προσφάτως το Netflix πρόβαλε και τη σειρά «The Witches», με την Aν Χάθαγουεϊ, βασισμένη σε δικό του μυθιστόρημα.
Το 1983 ο Νταλ είχε πει ότι «υπάρχει ένα χαρακτηριστικό στον εβραϊκό χαρακτήρα που προκαλεί εχθρότητα» και εξήγησε κιόλας ότι «μάλλον είναι η έλλειψη γενναιοδωρίας που δείχνουν οι εβραίοι απέναντι σε μη εβραίους». Και το παρατράβηξε όταν έμπλεξε στα λόγια του και τον αλήστου μνήμης γερμανό φύρερ: «Ακόμα και ένας μπάσταρδος όπως ο Χίτλερ δεν τα έβαλε μαζί τους χωρίς λόγο».
Οπωσδήποτε βαριές κουβέντες, τις οποίες συνέχισε και κατόπιν και έως τον θάνατό του το 1990: «Είμαι σίγουρα εναντίον του Ισραήλ. Και είμαι αντισημιτικός επειδή, σε μια χώρα όπως η Αγγλία, βρίσκετε εβραίους που υποστηρίζουν τον σιωνισμό. Και είναι πάντα έτσι. Δεν υπάρχουν εκδότες που δεν είναι εβραίοι. Ελέγχουν τα Μέσα…»
Στον ιστόποπο της εταιρείας Roald Dahl Story Company είναι καταχωρισμένη η «δήλωση μετανοίας», αλλά τα βρετανικά Μέσα, όπως οι Sunday Times, έχουν την άποψη ότι αυτή η «συγγνώμη» άργησε πάρα πολύ να έρθει.