Από τη συνάντηση της Πέμπτης, στο Μαξίμου | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Για μια «πιο κοινωνική» Ευρώπη συμφώνησαν Τσίπρας – Γκάμπριελ

Στην Αθήνα ο γερμανός αντικαγκελάριος, με 40 εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων. Ανακοινώθηκαν συμφωνίες με την Ελλάδα για ΜμΕ και ενέργεια - «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική κυβέρνηση. Παυλόπουλος: «Η Ελλάδα παραμένει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ». Τσίπρας: «Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά»
Protagon Team

Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Αθήνα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συνοδευόμενος από 40 εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα. Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν πως στόχος του είναι να προσφέρει στήριξη στις επιχειρήσεις αυτές και να ενισχύσει τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα.

Ο κ. Γκάμπριελ συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Πρωθυπουργό ενώ νωρίτερα, την ίδια ημέρα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Γκάμπριελ επικεντρώθηκε κυρίως στην επενδυτική συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να προωθηθεί η ατζέντα υπέρ της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της δικαιοσύνης στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πορεία του οικονομικού προγράμματος, όπως και η διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, καθώς και αντιπροσωπεία γερμανών βουλευτών όλων των κομμάτων, οι οποίοι έθεσαν ερωτήσεις και συζήτησαν με τον κ. Τσίπρα.

Στον σύντομο διάλογό τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Πρωθυπουργός είπε στον κ. Γκάμπριελ ότι έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και τόνισε ότι έρχεται με την ιδιότητά του ως αντικαγκελάριος της Γερμανίας, οπότε θα συζητήσουν για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα, κάτι που για τη χώρα είναι πολύ σημαντικό.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι και προοδευτικός ηγέτης στην Ευρώπη για να σημειώσει πως είναι κρίσιμο «να συζητήσουμε πώς θα δημιουργήσουμε ένα μέτωπο, γιατί τώρα είναι ανάγκη να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ατζέντα για την ανάπτυξη, την ανεργία με θέσεις εργασίας και συνεπώς χρειάζονται επενδύσεις».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι καιρός να συζητήσουμε για το πρότζεκτ της κοινωνικής Ευρώπης. Επίσης, επεσήμανε πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι σήμα ότι πρέπει να ξυπνήσουμε. Η Ευρώπη, είπε, βαδίζει υπνοβάτης και ελπίζουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα θα λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για την Ε.Ε.

Διαφορετικά, όπως είπε, φοβάται ότι οι ακροδεξιές δυνάμεις θα πάρουν πρωτοβουλίες για να γίνουν ηγεμονικές, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί. «Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά», πρόσθεσε.

«Είναι μία κρίσιμη στιγμή», τόνισε και ο κ. Γκάμπριελ, από την πλευρά του και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να φέρουμε κοντά την Ευρώπη, γιατί αυτήν τη στιγμή είμαστε σε διάσταση στην ΕΕ». Υποστήριξε ότι οι πλουσιότεροι επιτίθενται στους φτωχότερους και αντιστρόφως και πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση.

Ο γερμανός αντικαγκελάριος επεσήμανε την αναγκαιότητα μίας ατζέντας «να φέρουμε την Ευρώπη κοντά, στο επίκεντρο της ανάπτυξης και της απασχόλησης», τονίζοντας, παράλληλα, ότι «και αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε μία μεταρρυθμιστική διαδικασία πρέπει να στηριχθούν με επενδύσεις και ανάπτυξη».

Εξάλλου, είπε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εργασία και βλέπουν τις ζωές τους να χειροτερεύουν δεν θα πάρουν το μέρος της Ευρώπης και πως είναι οι πιθανοί ψηφοφόροι για την έξοδο. «Είδαμε ότι οι φτωχοί είναι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της εξόδου και πως στις τελευταίες εκλογές της Γερμανίας, όσοι δεν είχαν καμία ελπίδα, ψήφισαν υπέρ της ακροδεξιάς», πρόσθεσε.

Επίσης, υπενθύμισε ότι και στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, πριν από μερικά χρόνια, η εργατική τάξη ψήφισε κατά της Ευρώπης. «Οπότε, χρειαζόμαστε μία νέα προσέγγιση για την Ευρώπη και πιστεύω ότι είναι μία καλή στιγμή γι’ αυτό», κατέληξε.

«Η Ευρώπη δεν θα καταστραφεί με το Brexit»

«Η Ευρώπη δεν πρόκειται να καταστραφεί επειδή θα φύγει η Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ακόμη, υποστήριξε ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας πρέπει να γίνει με ταχείς ρυθμούς, γιατί, όπως παρατήρησε, αν τραβήξει σε βάθος χρόνου, δεν θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές.

Ο αντικαγκελάριος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και η διερμηνέας (Nick Paleologos/ SΟΟC)

«Δεν θέλουμε να υπάρξουν παράλληλες διεργασίες», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλο μετά την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος. Εξάλλου, ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι πρέπει να γίνει αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, ώστε η αποκλίνουσες δυνάμεις που παρατηρούνται να γίνουν συγκλίνουσες. Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα είπε ότι οι Ελληνες χρειάζονται ελπίδα για να συνεχίσουν και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα όσα άντεξαν τα τελευταία χρόνια. «Σεβόμαστε βαθύτατα όλα αυτά τα οποία έκανε και κάνει ο ελληνικός λαός. Σε τελική ανάλυση ο σεβασμός και ο αλληλοσεβασμός είναι αυτό πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί στο μέλλον μια καινούρια Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν ερχόμαστε όμως με σηκωμένο δάχτυλο να παίξουμε τον ρόλο του δασκάλου και να πούμε σε άλλους ανθρώπους τι πρέπει να κάνουν και πως πρέπει να το κάνουν».

Τέλος, για το Προσφυγικό ο γερμανός αντικαγκελάριος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανέλαβε τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις, για να συμπληρώσει ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις για το πρόβλημα και πως η χώρα μας δεν θα μείνει μόνη.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει -και με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού- αταλάντευτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. «Και αυτό», συμπλήρωσε, «το πράττει με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού». Για το Προσφυγικό υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί στο ακέραιο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και υπενθύμισε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα έως τώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, λέγοντας πως η ετυμηγορία του βρετανικού λαού είναι σεβαστή και πως Ευρώπη και ΕΕ θα προχωρήσουν και χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία.

«Αλλωστε», συνέχισε, «η ΕΕ υπήρξε και πριν από τη Μεγάλη Βρετανία και θα υπάρξει και μετά τη Μεγάλη Βρετανία». Παρατήρησε, επίσης, ότι τον αγώνα για την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος θα τον δώσουμε όλοι εκείνοι που πιστεύουμε στην Ευρώπη. Αλλωστε, είπε, σημασία έχει όχι πόσο μεγάλη είναι η Ευρώπη, αλλά πόσο καλή ή καλύτερη μπορεί να γίνει.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι πρέπει η Ευρώπη να ξανασκεφτεί τις ρίζες της, επισημαίνοντας ότι σημαντική είναι η οικονομία αλλά το κέντρο βάρους είναι άνθρωπος. Μάλιστα, όπως είπε, η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία.

O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε συμφωνίες με την Ελλάδα για ΜμΕ και ενέργεια

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη,  σημείωσε ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις, έχοντας τόσες πολλές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, η συζήτηση πλέον θα πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης.

Σημείωσε ακόμη ότι το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στη χώρα μας, είναι μεγάλο, αναφέροντας μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει πόρους από το γερμανικό δημόσιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και να υποδεχθεί επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Συμφωνίες για ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενέργεια

Ειδικότερα, κάνοντας λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία και στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας ο αντικαγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα υπογραφούν δύο συμφωνίες. Oπως είπε, η μία συμφωνία θα αποβλέπει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καινοτόμων προϊόντων και η δεύτερη θα αφορά την ενέργεια.

Θετική διάθεση, χαμόγελα, αλλά και συμφωνίες (Nick Paleologos / SOOC)

Εξήγησε ότι υπάρχει στη Γερμανία ένα πολύ καλό πρόγραμμα, του οποίου κάνουν έντονη χρήση οι μικρομεσαίοι, διότι υποστηρίζει και προωθεί την έρευνα και την ανάπτυξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε θέματα κυρίως καινοτομίας.

«Το πρόγραμμα αυτό θα το ανοίξουμε και για την Ελλάδα, για χρηματοδότηση και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες ασχολούνται με προγράμματα και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε καινοτόμα προγράμματα. Το πρόγραμμα αυτό μέχρι σήμερα το έχουμε επεκτείνει και στο Ισραήλ και στην Πολωνία και θα προσθέσουμε και ως τρίτη χώρα την Ελλάδα. Είμαι δε βέβαιος ότι θα βρει μεγάλη ανταπόκριση από τις ελληνικές επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή στη Γερμανία οι οποίες συνεργάζονται. Είναι ελληνικές ή γερμανικές και βρίσκονται στην Ελλάδα, ή στη Γερμανία. Αφορά επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε νέα προϊόντα και σε νέες διαδικασίες παραγωγής, στην έρευνα και στην ανάπτυξη και εξήγησε ότι αναφέρεται σε όλο το φάσμα των προϊόντων.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικά στη διάθεσή του 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όχι μόνο για την Ελλάδα, και είναι ανοιχτό και αιτήσεις μπορούν να γίνουν άμεσα.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη συμφωνία, ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι έχει να κάνει με την αειφόρο ανάπτυξη. Oπως είπε, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δυναμικό όσον αφορά τις ανανεώσιμες ενέργειες και πηγές ενέργειας, αντικείμενο και πεδίο στο οποίο στη Γερμανία τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία.

Τόνισε ότι υπάρχουν πολλές γερμανικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα αυτό και για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε, θα προκύψει και η δεύτερη αυτή συμφωνία.

Οι υπόλοιπες επαφές Γκάμπριελ με έλληνες αξιωματούχους

Στις 18:30 της Πέμπτης ο γερμανός αντικαγκελάριος θα συναντιόταν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ την Παρασκευή 1η Ιουλίου προγραμματίστηκε να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Την ίδια ημέρα, στις 13:00, είχε κανονιστεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.