Ο αριθμός των προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες αυξήθηκε περαιτέρω φθάνοντας σχεδόν τα 836.000 άτομα έως την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με την καταγραφή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR).
Πρόκειται για μια αύξηση σχεδόν 160.000 ανθρώπων σε σχέση με τον αριθμό των 677.000 που είχε παρουσιάσει την Τρίτη, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση για τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα και τους ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες.
Η HCR καταμετρά ακριβώς 835.928 ανθρώπους, εκ των οποίων 453.982 κατέφυγαν μόνο στην Πολωνία.
Από την έναρξη των εχθροπραξιών και του προσφυγικού κύματος που ακολούθησε, η Πολωνία είναι η κύρια χώρα υποδοχής.
Ακολουθεί η Ουγγαρία με 116.348 πρόσφυγες, το 14% του συνολικού αριθμού.
Η Σλοβακία φιλοξενούσε από την πλευρά της 67.000 πρόσφυγες, το 8%, την 1η Μαρτίου και η Ρωσία το 5,1% (42.900 άνθρωποι).
Οι αριθμοί για τις υπόλοιπες κύριες χώρες υποδοχής δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης.
Εως τη Δευτέρα, περισσότεροι από 1.000 ουκρανοί πρόσφυγες, οι περισσότεροι ομογενείς, είχαν περάσει τα ελληνικά σύνορα.
Χίλιοι είναι οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει και στην Ιταλία μέχρι στιγμής, όμως ο Μάριο Ντράγκι εκτιμά ότι ο συνολικός τους αριθμός, τις επόμενες εβδομάδες, θα φτάσει τις 800.000. Στην Ιταλία ζουν συνολικά 250.000 ουκρανοί πολίτες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Οι αρχές του ΟΗΕ αναμένουν πως το προσφυγικό κύμα θα ενταθεί περαιτέρω, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τέσσερα εκατ. άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τα δεινά του πολέμου.
«Είμαστε μάρτυρες αυτού που θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη αυτού του αιώνα», δήλωσε ο Γκράντι στη Γενεύη.
Ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις-εταίροι του απηύθυναν επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση 1,1 δισ. δολαρίων προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους Ουκρανούς που παραμένουν στη χώρα και λίγο παραπάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια για τους πρόσφυγες.
Εκκληση του ουκρανού προξένου στη Θεσσαλονίκη
Εκκληση προς τους Ελληνες να βοηθήσουν τις οικογένειες των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, διαθέτοντας ελεύθερα σπίτια ή δωμάτια για να διαμείνουν, απευθύνει ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ.
«Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσοι θα είναι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία, διότι φεύγουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Φεύγουν προς την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα. Φεύγουν σε πολλές χώρες και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον ακριβή αριθμό. Μπορώ, όμως, να πω ότι ο αριθμός των προσφύγων θα είναι μεγάλος και για τον λόγο αυτό ζητούμε από όποιον μπορεί να βοηθήσει, από τους έλληνες πολίτες, που μπορούν να διαθέσουν ιδιωτικές τους κατοικίες ή δωμάτια, να το κάνουν», είπε ο Σαμπλούκ σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm».
Ο Σαμπλούκ χαρακτήρισε το πρωινό της έβδομης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία «πολύ δύσκολο», συμπληρώνοντας πως «κάθε μέρα τα πράγματα είναι και χειρότερα», καθώς «η ρωσική επιθετικότητα αυξάνει και επιτίθενται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο» και «πάρα πολλοί από τους ουκρανούς πολίτες φεύγουν από τα σπίτια τους», αφού (οι ρωσικές δυνάμεις) «επιτίθενται σε ειρηνικούς πληθυσμούς, σε σπίτια».
Παράλληλα, ο πρόξενος της Ουκρανίας αναφέρθηκε στη συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και με τον δήμο Θεσσαλονίκης για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει ήδη ξεκινήσει, και τα επόμενα 24ωρα θα αναχωρήσει η πρώτη παρτίδα με ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για την Ουκρανία, όσο και για τη διαχείριση των προσφύγων.
«Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα γίνει με τους πρόσφυγες. Πού θα στεγαστούν όσοι έρθουν και όσοι έφτασαν. Ηδη πολλά λεωφορεία φτάνουν στη Θεσσαλονίκη και είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μας έδωσε την πλήρη στήριξη του και στήθηκε ένα κέντρο ειδικής ομάδας προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις», προσέθεσε ο Σαμπλούκ.