To ρομπότ EMILY, κατά τη διάρκεια επιχείρησης, ίπταται πάνω από τη θάλασσα | Texas A&M
Επικαιρότητα

Σωτήρια drones και ήρωες ρομπότ στη Λέσβο

Αμερικανικό πανεπιστήμιο συμφώνησε με τις ελληνικές Αρχές για το πρωτοποριακό πρόγραμμα EMILY – Χρησιμοποιείται και στις ακτές του Ατλαντικού για να διασώζει ναυαγούς – Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις δυνατότητες του συστήματος
Protagon Team

Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έρχονται κατά ομάδες και οι ανθρώπινες δυνάμεις που τους υποδέχονται δεν επαρκούν. Η κατάσταση στη Λέσβο είναι κάτι παραπάνω από οριακή εδώ και μήνες και δεν αναμένεται να βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον. Εκτός και αν…

Αυτό το «αν» φαίνεται πως δεν είναι και τόσο μακρινό, καθώς όπως αναφέρει ο ιστότοπος digitaltrends.com, και άλλοι που ασχολούνται με θέματα τεχνολογίας, στις διασωστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο θα προστεθούν drones και ρομποτικοί διασώστες που έρχονται κατευθείαν από τις ΗΠΑ.

Ο ειδικός χειριστής ρίχνει το ρομπότ στη θάλασσα

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, το Λιμενικό προσκάλεσε το Πανεπιστήμιο του Texas A&M, το οποίο διατηρεί ένα άκρως επανδρωμένο κέντρο έρευνας που έχει να κάνει με ρομπότ που χρησιμοποιούνται σε διασώσεις. Το πρόγραμμα φέρει το όνομα «EMILY» και βρίσκεται επί του παρόντος σε πιλοτική φάση. Εχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών για να σώζει ναυαγούς. Κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει περάσει από ισχυρά τεστ σαν κι αυτά που θα κληθεί να περάσει στις ακτές της Λέσβου, όπου η κατάσταση ξεπερνάει την… κανονικότητα.

Το σύστημα χρησιμοποιείται ήδη από το Λιμενικό των ΗΠΑ

Το EMILY είναι μια σημαδούρα μήκους 1,2 μέτρων που ελέγχεται εξ αποστάσεως από έναν άνθρωπο-χειριστή. Το καλώδιο που δένει τo ΕMILY σε μια βάρκα μπορεί να επεκταθεί μέχρι και 600 μέτρα, έτσι ώστε να μπορεί ο χειριστής να το καθοδηγήσει στο σημείο όπου υπάρχουν μετανάστες μέσα στη θάλασσα και στη συνέχεια να αναλάβει τη διάσωσή τους με ασφάλεια. Το EMILY λειτουργεί και σε συνδυασμό με drοnes τα οποία φέρουν φωτογραφικές μηχανές, και πετούν σε ύψος εννέα μέτρων.

Ελικόπτερο ρίχνει το EMILY σε σχετικά μακρινό σημείο από την ακτή

Το EMILY μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 32χλμ/ώρα για περίπου 20 λεπτά, χρόνος αρκετός για να κάνει μια σειρά επιχειρήσεων διάσωσης. Τόσο η ομάδα του Πανεπιστημίου Texas A&M, όσο και το Λιμενικό Σώμα, αλλά και οι περίπου 80 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί ελπίζουν πως το σύστημα θα βοηθήσει αρκετά. Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στο άρθρο, υπάρχει ο κίνδυνος κάποια από αυτά τα ρομπότ-διασώστες να πιαστούν στους έλικες λέμβων διάσωσης. Γι’ αυτό και το Λιμενικό Σώμα έχει καταστήσει σαφές πως οποιαδήποτε ενέργεια γίνει θα πρέπει πρώτα να είναι σε γνώση του και να έχει δώσει τη σχετική επιχειρησιακή άδεια.

Το Λιμενικό Σώμα φέρεται να έχει συναινέσει στη χρησιμοποίηση του συστήματος EMILY, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες (έστω θεωρητικά) διάσωσης των μεταναστών και των προσφύγων από τη Συρία.