Οι γυναίκες κυριάρχησαν στις βασικές κατηγορίες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Πρόκειται για τα βραβεία του 2018 (για τις εκδόσεις του 2017 –είναι και αυτό κάπως περίεργο καθώς βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου 2019, αλλά ας το προσπεράσουμε).
Η ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά τους στα Γράμματα, ύστερα από απόφαση της Διεύθυνσης Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ανακοίνωσε τα βραβεία. Η κυρία Αμπατζοπούλου τιμήθηκε για το πλούσιο δοκιμιακό, κριτικό, μεταφραστικό και ποιητικό της έργο, από το οποίο, όπως αναφέρεται, ξεχωρίζουν η μελέτη για τον διωγμό των Εβραίων, το έργο του Νίκου Εγγονόπουλου και η λογοτεχνική αναπαράσταση.
Το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος απονεμήθηκε στη Σώτη Τριανταφύλλου για το έργο της «Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο» (εκδ. Πατάκη). Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 17ου αιώνα και τον αγγλικό Εμφύλιο. Η κυρία Τριανταφύλλου επικράτησε έναντι των Κώστα Καβανόζη, Γιώργου Κούβα, Νίκου Α. Μάντη, Δημήτρη Νόλλα, Τέτης Παγκάλου και Σωφρόνη Σοφρωνίου που ήταν στην τελική λίστα των υποψηφίων για το βραβείο.
Το βραβείο διηγήματος-νουβέλας απονεμήθηκε εξ ημισείας στην Ελισάβετ Χρονοπούλου για το έργο «Ο έτερος εχθρός» (εκδ. Πόλις) και στον Γιώργο Κυριακόπουλο για το «Η τρισεγγονή της Αραπίνας και άλλες ιστορίες» (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας). Οι κυρία Χρονοπούλου και ο κ. Κυριακόπουλος υπερίσχυσαν των Αχιλλέα Κυριακίδη, Χρήστου Οικονόμου, Γιώργου Σκαμπαρδώνη, Βίβιαν Στεργίου και Κωνσταντίας Σωτηρίου.
Το βραβείο ποίησης απέσπασε η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη με το έργο «Η επιστροφή των νεκρών» (εκδ. Πόλις), ενώ για το βραβείο δοκιμίου-κριτικής επελέγη ο Αλέξης Πολίτης για το «Η ρομαντική λογοτεχνία στο έθνος κράτος 1830-1880: ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, πνευματική κίνηση, αναγνώστες» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).
Τα παιδικά βιβλία
Στα αντίστοιχα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου, το μεγάλο βραβείο κέρδισε κατά πλειοψηφία ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης για το έργο «Λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων, βιβλίο 2. Οταν ήρθαν για εμένα» (εκδ. Πατάκη).
Στην κατηγορία εφηβικού-νεανικού βιβλίου επικράτησε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος με το «Θωμάς Q. BIT. Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου» (εκδ. Πατάκη), ενώ σε εκείνη του βιβλίου γνώσεων για παιδιά η Μαρίζα Ντεκάστρο με το «Λίγο πριν… λίγο μετά το 1821. Ενας κόσμος σε κίνηση» (εκδ. Καλειδοσκόπιο).
Στην κατηγορία του εικονογραφημένου βιβλίου υπήρξε ισοψηφία ανάμεσα στους Ντανιέλα Σταματιάδη και Βαγγέλη Ηλιόπουλο για το έργο «Η βάρκα που τη λένε μνήμη. Η μνήμη ως βάλσαμο της ψυχής και θεμέλιο της κοινωνίας» (εκδ. Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη) και Seng Soun Ratanavahn και Ροδούλα Παππά για το έργο «Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα… Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές» (εκδ. Νεφέλη).
Με το βραβείο μαρτυρίας-βιογραφίας-χρονικού-ταξιδιωτικής λογοτεχνίας τιμήθηκε η Ρίκα Μπενβενίστε για το έργο της «Λούνα» (εκδ. Πόλις).
Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου τιμήθηκε με το ειδικό θεματικό βραβείο γιατί προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα στο έργο του «Οι πρόσφυγες και τα καθήκοντά μας απέναντί τους» (εκδ. Πόλις).
Η επιτροπή των βραβείων αποφάσισε να μην απονείμει φέτος βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα.