Η συνάντηση έγινε στο «Caravel» σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και είχε έναν τόνο μεγαλοπρέπειας. Το πρωί της Τρίτης ο Σι Τζινπίνγκ δέχτηκε στο ξενοδοχείο του τον Αλέξη Τσίπρα και την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Τσίπρας κ.ά), λίγο προτού επισκεφτεί το Μουσείο της Ακρόπολης (εδώ), τελευταία στάση της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης ο πρόεδρος της Κίνας εξήρε τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα. «Κατά τη θητεία σας ως Πρωθυπουργός, η Ελλάδα βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά εσείς προωθήσατε πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οδηγήσατε την Ελλάδα να βγει έξω από το πρόγραμμα διάσωσης», είπε ο Σι Τζινπίνγκ.
Είναι ωστόσο ενδιαφέρον ότι ο κινέζος ηγέτης εξήρε στον συνομιλητή του και τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, δηλαδή τις επαφές που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε στον κ. Τσίπρα ότι είναι πραγματικά ικανοποιημένος από την επίσκεψή του στην Αθήνα –«πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία»– και τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε νέα ανάπτυξη. «Χαίρομαι πολύ», τόνισε, «που βλέπω ότι η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Ελλάδας, πάνω στη βάση που προωθήσατε και εσείς ως Πρωθυπουργός, έχει εντατικοποιηθεί περαιτέρω. Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος για την επίσκεψη αυτή».
Χαρακτήρισε πάντως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «παλαιό φίλο της Κίνας», μιλώντας για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας επί πρωθυπουργίας του, ενώ, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Τσίπρα για επίσκεψη στο Πεκίνο. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε την πρόσκληση του κινέζου προέδρου και τόνισε την σταθερή στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προώθηση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με όρους αμοιβαίου οφέλους.
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου καταφέραμε σε δύσκολες στιγμές να οικοδομήσουμε μια στρατηγική συνεργασία, η οποία έχει συνέχεια», είπε ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με την Κουνοδούρου, ο κ. Τσίπρας είπε στον Σι Τζινπίνγκ ότι επίσκεψή του στην Κίνα το 2016 σηματοδότησε την αναβάθμιση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με την καθιέρωση μιας στρατηγικής πολυεπίπεδης συνεργασίας που εστιάστηκε στην επέκταση της αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά με όρους αμοιβαίου οφέλους, στην ενεργοποίηση κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα, στην επανέναρξη απευθείας πτήσεων, στην επέκταση του κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος και του τουρισμού, στο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε περισσότερα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και στη συνεργασία σε διπλωματικό επίπεδο (Σύνοδος Αρχαίων Πολιτισμών, Σύνοδοι του Δρόμου του Μεταξιού, «17+1», η Ελλάδα ως γέφυρα σε ευρωκινεζικές σχέσεις).
Ενα άλλο ενδιαφέρον έχει ότι ο Σι Τζινπίνγκ καλωσόρισε τη συνεργασία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατά τα άλλα επιχειρεί κεντροαριστερή στροφή αλλά την ίδια ώρα μπαίνει στα πολιτικά «χωράφια» του ΚΚΕ, φλερτάροντας με τον δογματικό κομμουνισμό.