| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Βουλή: Στον δρόμο που χάραξε η… γραμματέας στην ΥΠΑ

Περίπου 2.500 υπάλληλοι της ΥΠΑ λαμβάνουν το μπόνους των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κάτι αντίστοιχο επιχειρείται με το δίκαιο αίτημα για βαρέα και ανθυγιεινά στο νοσηλευτικό προσωπικό. Οτι, δηλαδή, πίσω από τους νοσηλευτές θα «κρυφτεί» όλο το προσωπικό
Μαρία Νταλιάνη

Έχει ενδιαφέρον η Βουλή. Μπορεί να περάσεις χιλιάδες ώρες παρακολουθώντας συνεδριάσεις σε Επιτροπές και στην Ολομέλεια και να μην ακούσεις τίποτε. Υπάρχουν όμως και στιγμές που αξίζουν, υπό την έννοια πως μαθαίνεις κάτι που δεν ήξερες. Να, όπως την Τρίτη, με τον υπουργό Mεταφορών κατά την διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών «Σύσταση, λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις».

Η συζήτηση στην επιτροπή όδευε στο τέλος της. Ο τόνος της φωνής συνηθισμένος. Η αντιπαράθεση, τα γνωστά. Μέχρι που ο Κώστας Αχ. Καραμανλής αλλάζει τόνο και λέει φανερά εκνευρισμένος αυτό:

«Λοιπόν, υπάρχει ένα όριο. Και επίσης, να θυμίσω εδώ, για να το ακούσουμε όλοι, ότι σε σχέση με άλλους δημοσίους υπαλλήλους, παίρνουν το Euro control, το οποίο στην ουσία είναι επίδομα, δεν είναι μέρος του μισθού τους. Μια γραμματέας, κύριε Παππά (ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ), που δουλεύει στο Δημόσιο, παίρνει 20.000 ακαθάριστα έσοδα το χρόνο. Αν είσαι στην ΥΠΑ, παίρνεις άλλα 12 χιλιάρικα. Παίρνεις άλλα 800 ευρώ το μήνα. Το γνωρίζουν αυτό οι υπόλοιποι συνάδελφοι δημόσιοι υπάλληλοι; Έχουμε, δηλαδή, ένα τεράστιο μπόνους – και σωστά κατά την άποψή μου – που σε άλλες χώρες, να σας θυμίσω, ότι το μπόνους αυτό, έχει σχέση με το Euro control – που σας θυμίζω είναι λεφτά, όχι του κράτους αλλά των χρηστών, δηλαδή των αεροπορικών εταιρειών, αυτοί πληρώνουν το Euro control, αυτοί πληρώνουν τα τέλη, δεν τα πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο, ούτε το γαλλικό Δημόσιο. Επομένως, αυτά τα χρήματα, είναι χρήματα των χρηστών και σε άλλες χώρες το παίρνουν μόνο οι ελεγκτές και αυτοί που σχετίζονται με την αεροναυτιλία. Εδώ τα παίρνουν και οι δυόμισι χιλιάδες υπάλληλοι της ΥΠΑ, όπως βεβαίως θα τα πάρουν και οι υπάλληλοι της ΑΠΑ» (σσ: δηλαδή της νέας Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας) .

Κ. Αχ. Καραμανλής: «Μια γραμματέας, κύριε Παππά, που δουλεύει στο Δημόσιο, παίρνει 20.000 ακαθάριστα έσοδα το χρόνο. Αν είσαι στην ΥΠΑ, παίρνεις άλλα 12 χιλιάρικα. Το γνωρίζουν αυτό οι υπόλοιποι συνάδελφοι δημόσιοι υπάλληλοι;»

Περίπου 2.500 υπάλληλοι της ΥΠΑ λαμβάνουν λοιπόν και αυτοί το μπόνους των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας το οποίο πληρώνουν οι χρήστες, δηλαδή κυρίως οι επιβάτες αεροπορικών εταιριών.

Η ανισότητα των αμοιβών στο Δημόσιο δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Και ούτε ασφαλώς θα πρέπει όλοι να αμείβονται το ίδιο. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην «ιερή αγελάδα» θα έπρεπε χρόνια τώρα να ξεσηκωθούν ζητώντας αξιολόγηση και καλύτερες αμοιβές ανάλογα με την εργασία. Όμως τα «μυστικά» είναι πολλά. Να, για παράδειγμα αυτό της ΥΠΑ και του μπόνους.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως τα ίδια μυστικά κρύβει και το δίκαιο αίτημα για βαρέα και ανθυγιεινά στο νοσηλευτικό προσωπικό. Γιατί πίσω από τους νοσηλευτές θα «κρυφτεί» όλο το προσωπικό. Και το διοικητικό. Και κάπως έτσι γιγαντώθηκε αθόρυβα αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά αυτό που λέμε –ισοπεδωτικά είν’ αλήθεια- «τέρας του Δημοσίου».

Γιατί όποιο πετραδάκι του και να σηκώσεις, όλο κάτι τέτοια θα βρεις. Και κάθεται μετά ο κάθε αξιοσέβαστος, νομπελίστας  Πισσαρίδης και ονειρεύεται μεταρρυθμίσεις.