Ενα από τα έξι Rafale στην Τανάγρα | SOOC
Επικαιρότητα

Στην 114 ΠΜ τα πρώτα Rafale: «Ετοιμες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς οι Ριπές του Ανέμου»

Υποδοχή από Mirage 2000-5 και πτήση πάνω από την Ακρόπολη πριν από την πρώτη προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. «Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας. Η 332 ΜΠΚ στο μέλλον», το μήνυμα του χειριστή του πρώτου από τα έξι μαχητικά
Protagon Team

Η Ελλάδα υποδέχθηκε με όλες τις τιμές το νέο υπερσύγχρονο μαχητικό της. Τα έξι από τα συνολικά 18 + 6 Rafale  που θα εντάξει σταδιακά στο δυναμικό της η Πολεμική μας Αεροπορία, πέταξαν πάνω από την Αθήνα στις 12.25, πραγματοποιώντας τιμητική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη, πριν από την πρώτη τους προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Τα έξι Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας στις 10.26 (βίντεο κάτω). Κατά την είσοδό τους στο FIR Aθηνών τα νέα μαχητικά υποδέχθηκε ζεύγος Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

«‘Γεράκι red”Καλωσορίσατε στο σπίτι σας! Καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια», ακούστηκε στον ασύρματο από τον πύργο ελέγχου, δευτερόλεπτα πριν τα Rafale τροχοδρομήσουν στον διάδρομο προσγείωσης της Τανάγρας.

«Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας. Η 332 ΜΠΚ στο μέλλον», το μήνυμα του χειριστή του πρώτου Rafale που πραγματοποίησε χαμηλή διέλευση πάνω από την 114 Πτέρυγα Μάχης.

Το παρών στην τελετή υποδοχής στην Τανάγρα έδωσαν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Στην ομιλία του κατά την τελετή υποδοχής των Rafale, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα νέα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας αναβαθμίζουν τη χώρα και ανοίγουν νέα σελίδα στα γαλανόλευκα φτερά, αποτελούν δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία.

«Πρόκειται για ανακούφιση σύμφωνη με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό άλλωστε διαπερνά κάθε επιλογή μας», θέλσησε να σημειώσει, επισημαίνοντας ότι τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ, 16 μήνες μετά την παραγγελία τους, ετοιμοπόλεμα και με τα πληρώματα και το προσωπικό υποστήριξης να έχουν ολοκληρώσει τον απαιτητικό κύκλο εκπαίδευσης.

«Οι ριπές του ανέμου όπως δηλώνει το όνομά τους, είναι έτοιμες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι μέσα στο 2022 θα έρθει η δεύτερη εξάδα, το 2023 η τρίτη και μετά τα υπόλοιπα έξι Rafale.

«Η απόκτηση των νέων μαχητικών συνδέεται με την ανανέωση του υλικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας η οποία είχε καταστεί κατεπείγουσα», σημείωσε, ενώ συνεχίζεται η παράδοση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που ξεκινά ουσιαστικά από τη μεταπολίτευση.

Πρόκειται, είπε, για γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής καθώς καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο ενώ σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας-Γαλλίας.

«Τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο, για όλη την περιοχή. Σε λίγο θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τις οποίες μοιράζονται οπλικά και αμυντικά συστήματα και έχουν κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία», συνέχισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός και  «πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση ασφάλειας και την ανάταση της εθνικής αξιοπρέπειας». Και για την Ελλάδα -τόνισε- «κάθε ενίσχυση της άμυνάς της αποτελεί προβολή ειρήνης».

« Στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας, ούτε τα αυθαίρετα πυροτεχνήματα. Σε αυτά απαντούν το διεθνές δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Το μήνυμα των καιρών είναι η αλήθεια και η συνεννόηση στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα στην περιοχή μας στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Σε αυτόν το δρόμο βαδίζουμε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτόν θα προστατεύουν τα νέα Rafale, για την απόκτησή των οποίων δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοικτά τα παράθυρα του διαλόγου», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει στη άλλη πλευρά του Αιγαίου ο Πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες έρχονται προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων οι συμβάσεις προμήθειας των τριών νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, των έξι πρόσθετων Rafale και των 44 τορπιλών των υποβρυχίων.

Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Εναν χρόνο περίπου μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, τα πρώτα έξι Rafale με ελληνικά χρώματα στα φτερά και έλληνες χειριστές στα πιλοτήρια ήρθαν να εγκατασταθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης που για δεκαετίες ήταν η ιστορική έδρα των Mirage, που επιχειρούσαν και ακόμη επιχειρούν στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας».

Τα  Rafale ήρθαν «για να κάνουν τη διαφορά στους συσχετισμούς δυνάμεων στους ουρανούς». «Είναι μια μέρα που δικαιούμαι να αισθάνομαι περήφανος και συγκινημένος αλλά όχι ικανοποιημένος ακόμη- πρέπει να γίνουν κι άλλα», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Η προσπάθεια να θωρακιστεί η Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται και δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για να επαναπαύεται κανείς» υπογράμμισε ο υπουργός και συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για να επιτευχθεί τόσο σύντομα η πρόκτηση των αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία «κάτω από αντίξοες – όπως επεσήμανε- συνθήκες».

Εκτός από τα έξι αεροσκάφη, σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «είναι πλέον σε ανάπτυξη στην Τανάγρα και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και όλο το πλέγμα επίγειας υποστήριξης και το προσωπικό, τους τεχνικούς εδάφους» που είναι αναγκαία προϋπόθεση «για την πλήρη ένταξη των Rafale στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας».

Σε δηλώσεις του στο Politico, o υπουργος Εθνικής Αμυνας τόνισε πως πρόκειται για μία «ξεχωριστή στιγμή για τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά, και για το κοινό μας όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτά τα ανώτερα αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε «θερμά συγχαρητήρια» σε όλους όσοι δούλεψαν για να έρθουν στην Ελλάδα τα Rafale.

«Ήταν μία προσπάθεια που έγινε τάχιστα», τόνισε ο Α/ΓΕΕΘΑ. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν το μέλλον τους βασιζόμενο σε ένα σταθερό παρόν».

Από τηνπλευρά του, ο  διοικητής της 332 Μοίρας, αντισμήναρχος Μιχαήλ Κούρτης, επεσήμανε με τη σειρά του ότι η ένταξη των νέων μαχητικών στη δύνμαη της ΠΑ  υλοποιείται σε διάστημα μικρότερο τους ενός έτους.

«Το αεροσκάφος Rafale, με τα όπλα που διαθέτει -υπογράμμισε- καθίσταται το πλέον αποτελεσματικό εναντίον επίγειων στρατηγικών στόχων με το βλήμα Scalp και εναντίον θαλασσίων στόχων με το βλήμα Exocet. Παράλληλα, το βλήμα Meteor του δίνει πρωτόγνωρες δυνατότητες εμπλοκής εναερίων στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις πέρα απ τον ορίζοντα».

«Τα όπλα που φέρει το Rafale», πρόσθεσε, ο αντισμήναρχος Μιχαήλ Κούρτης, «σε συνδυασμό με τα πλέον σύγχρονα συστήματα που διαθέτει το καθιστούν game changer».

Όπως είπε, η άφιξη των Rafale σηματοδοτεί «την απόσυρση του αεροσκάφους Mirage 2000, τα οποία εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία το 1988. Από τότε και μέχρι σήμερα το Mirage 2000 υπηρετεί στην 332 Μοίρα με κύριο ρόλο την αναχαίτιση και ειδικό ρόλο εναντίον στόχων επιφανείας με το βλήμα Exocet».

«Στα 34 χρόνια που υπηρέτησαν στην Πολεμική Αεροπορία τα Mirage 2000 πραγματοποίησαν πάνω από 130.000 ώρες πτήσης σε εκπαιδευτικές αποστολές, συμμετέχοντας σε εθνικές και διεθνείς ασκήσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προβάλλοντας την ελληνική σημαία», τόνισε ο διοικητής της 332 Μοίρας.

Προηγουμένως, ο  διευθύνων σύμβουλος της Dassault Ερίκ Τραπιέ στάθηκε στη στρατηγική σημασία της πρόκτησης των αεροσκαφών από την Ελλάδα ενώ έδωσε έμφαση στην ταχεία ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του προσωπικού και της παράδοσης των Rafale.

Ευχαρίστησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τις γρήγορες διαδικασίες ενώ αναφέρθηκε και στα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για τη συνεργασία τους.

Με τη σειρά του ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ, τόνισε ότι η Ελλάδα απέδειξε στην πράξη την εμπιστοσύνη της στη Γαλλία με την επιλογή των Rafale, «που θα προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες».

Μετά τα Mirage, επεσήμανε ο γάλλος πρέσβης, «ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνογαλλική συνεργασία ανοίγει» με την άφιξη των Rafale.

«Την Ελλάδα και τη Γαλλία τις ενώνει μια φιλία αιώνων! Οι λαοί μας μοιράζονται τις κοινές αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης όπως επίσης και κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο κ,. Μεζονάβ.

Αντί κατακλείδας, στο βίντεο κάτω, δείτε το τρομακτικό πλήγμα από μαχητικά Rafale στην τουρκική αεροπορική βάση Al-Watiya στη Λιβύη.