Υπόμνημα με μελέτη της ΕΛ.ΑΣ και στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα, παρέδωσε την Τετάρτη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έφθασε στο γραφείο του κ. Πλιώτα συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής υποστράτηγο Τζεφέρη και κατά τη συνάντησή τους, παρέδωσε φάκελο με υπόμνημα της Αστυνομίας, καθώς και στοιχεία για τη διαχρονική εξέλιξη και διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα.
Ο φάκελος περιλαμβάνει λίστα 500 ποινικών, με τον υπουργό να ζητεί από την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου την ενοποίηση δικογραφιών για δολοφονικές ενέργειες, ώστε να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.
Η κίνηση αυτή του υπουργού έρχεται εν μέσω κριτικής που δέχεται περί έξαρσης της χρήσης βίας από εγκληματικές ομάδες και των ανθρωποκτονιών – εκτελέσεων «συμβολαίων θανάτου» που σχετίζονται με το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον χώρο της λεγόμενης Greek Mafia, με τελευταία την εν ψυχρώ εκτέλεση 58χρονου στη Μεταμόρφωση (δείτε το βίντεο κάτω).
Οπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λόγω των απανωτών γεγονότων τον τελευταίο καιρό, με εκτελέσεις συμβολαίων θανάτων και επιθέσεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε, εκτός των άλλων, από τον κ. Πλιώτα την ενίσχυση της συνεργασίας με τις κατά τόπους Εισαγγελίες και την αξιολόγηση όλων των υποθέσεων με ορθολογικότερο τρόπο ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.
Για παράδειγμα, όπως είπε η ίδια πηγή, στο θέμα της τρομοκρατίας υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος ανταποκρίνεται ακαριαία όταν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πρέπει να επέμβει άμεσα σε μία υπόθεση. Αυτό θεωρείται επιτακτικό και για τις υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και για να αξιολογούνται ανάλογα με την περίπτωση οι εμπλεκόμενοι σε σοβαρές υποθέσεις και παράλληλα να εξετάζονται άμεσα όλες οι παράμετροι, ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, όπως αποφυλακίσεις κρατουμένων, που πολύ συχνά αμέσως μετά συλλαμβάνονται πάλι για τα ίδια αδικήματα.
Ο φάκελος με διευθύνσεις και ονόματα ποινικών που αν και έχουν συλληφθεί ή/και καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα, εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, περιλαμβάνει όπως προαναφέρθηκε όλες τις σχετικές δικογραφίες.
Στο ίδιο πλαίσιο ζητήθηκε να οριστεί αρμόδιος εισαγγελέας ο οποίος θα εποπτεύει τις έρευνες προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά λένε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «να τελειώνουμε οριστικά με τη νύχτα και το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα».