Επικαιρότητα

Στον αέρα η πλειοψηφία των δανειοληπτών / Κίνδυνος πλειστηριασμών

Και με τη βούλα το 75% των δανειοληπτών μένει ακάλυπτο με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα κόσμου να βρίσκεται μπροστά στο φάσμα να δει τα σπίτια να βγαίνουν στο σφυρί
Protagon Team

Είναι πλέον δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέτει εν αμφιβόλλω το… κεραμίδι του Ελληνα. Το 75% των κόκκινων στεγαστικών θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπο με την απειλή πλειστηριασμού υπό όρους και προϋποθέσεις, ενώ μόλις 1 στα 4 νοικοκυριά θα διασφαλίζει επί της ουσίας την πρώτη κατοικία του.

Απόλυτη προστασία από τους πλειστηριασμούς μόνο για την πρώτη κατοικία του 25% των δανειοληπτών, όσων δηλαδή ανήκουν στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές. Σε μια προσπάθεια, βεβαίως, να καλύψει αυτό το στοιχείο του συμβιβασμού, η κυβέρνηση εστιάζει επικοινωνιακά στο γεγονός ότι θα γίνει «κούρεμα» δανείων, κάτι που, ωστόσο, δεν προκύπτει με σαφήνεια από το κείμενο του νομοσχεδίου. Ωστόσο, αυτό θα ισχύσει υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης που θα έχει υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη θα έχει προηγουμένως εκποιήσει όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία και θα έχει αξιοποιήσει τις καταθέσεις του για την αποπληρωμή των χρεών του.

Η διαγραφή μέρους του κεφαλαίου του δανείου θα προκύπτει από το γεγονός ότι η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται στο επίπεδο της αξίας που θα ορίζει ανεξάρτητος εκτιμητής, βάσει του ποσού που θα προέκυπτε αν το δάνειο εκποιούνταν σε πλειστηριασμό. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η τιμή πρώτης προσφοράς στους πλειστηριασμούς ακινήτων είναι η εμπορική αξία.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

Διαβάστε εδώ όλο το σχέδιο νόμου και τις αιτιολογικές εκθέσεις.