Η γαλλική επιτροπή διεκδίκησης των Αγώνων, στα ουράνια | twitter
Επικαιρότητα

Είναι επίσημο: Στο Παρίσι οι Ολυμπιακοί Aγώνες του 2024 – Στο Λος Αντζελες το 2028

Χαρές στην πόλη των Αγγέλων - απολύτως λογικό. Και ενώ οι γάλλοι αξιωματούχοι άνοιξαν σαμπάνιες για να πανηγυρίσουν την εξασφάλιση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, στο Σεν Ντενί γινόταν σαφές ότι δεν ετοιμάζονταν όλοι να συμμετάσχουν στο πάρτι
Protagon Team

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε και επίσημα, στη σύσκεψη της ΔΟΕ, ότι το Παρίσι θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς του 2024 και το Λος Αντζελες εκείνους του 2028.

Οι δύο πόλεις παρουσίασαν στη Λίμα του Περού τους φακέλους τους.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής πόλης τόνισε ότι η διοργάνωση του 2024 θα γράψει ιστορία. Εξάλλου, η ανάληψη της διοργάνωσης ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα εργαστεί σκληρά για τη διοργάνωση – ακόμη και αν δεν είναι πρόεδρος τότε.

Στην πόλη των Αγγέλων, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επικρατούσε χαρά αμέσως μετά τη χαρμόσυνη αυτή ανακοίνωση.

«Ολη η Γαλλία βρίσκεται πίσω από το “Παρίσι 2024”, για να καλωσορίσει την υφήλιο!» έγραψε αντίστοιχα στο Twitter η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ένα από τα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στη διεκδίκηση των Αγώνων, σε ένα από τα πάμπολλα tweets που έκανε αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της ανάθεσης των Αγώνων στην πόλη της.

Ομως λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια, στο Σεν Ντενί, κάποιοι άλλοι δεν ήταν τόσο σίγουροι για τα οφέλη της διοργάνωσης.

Παρά τις υποσχέσεις για νέες θέσεις εργασίας και καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες για τη μικρή πόλη που θα φιλοξενήσει τις τελετές έναρξης και λήξης, το χωριό των αθλητών και πολλά αθλητικά γεγονότα, υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με τυχόν απροσδόκητα γεγονότα.

«Μπορεί να είναι καλό για όσους έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν εισιτήρια και για τους ιδιοκτήτες μπαρ εκεί κοντά, αλλά αυτό είναι όλο» δήλωσε ο Λουσέτ Μενάζ, 46 ετών, ιδιοκτήτης τοπικού φροντιστηρίου. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα λύσουν τα προβλήματά μας, δεν θα θέσουν τέρμα στη φτώχεια» είπε, αναφερόμενος στα φτωχά προάστια του Παρισιού.

Η ανεργία στο Σεν Ντενί ανέρχεται στο 23%, που είναι η διπλάσια του εθνικού μέσου όρου. Η πόλη των 115.000 κατοίκων, κομμένη κατά το ήμισυ από ένα δίκτυο εθνικών οδών, ανήκει στις φτωχότερες της Γαλλίας.