Σαν τι να θέλουν, άραγε, όλοι αυτοί συναθροισμένοι στην αγορά της Ελβετίας; Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, οι πύλες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ανοίγουν για να υποδεχθούν τους ηγέτες αυτού του κόσμου. Πολιτικοί αρχηγοί, επιχειρηματίες, αλλά και διασημότητες –σαν τον Λεονάρντο ντι Κάπριο- συνωθούνται στο θαυμαστό resort του Νταβός για να απολαύσουν το πυκνό χιόνι, αλλά και να συζητήσουν τα κεντρικά ζητήματα της παγκόσμιας κοινότητας. Την Τρίτη το απόγευμα ξεκινούν οι εργασίες του φετινού Φόρουμ και τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν αναλύονται λεπτομερώς από τη βρετανική εφημερίδα Guardian. Ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα. Πώς θα μπορούσαμε να λείψουμε;
Η άνοδος της ρομποτικής
Αυτοματισμός. Εξυπνες μηχανές. Ρομπότ στην υπηρεσία του ανθρώπου. Η επίσημη αναφορά στο θέμα έχει τίτλο: «Ελέγχοντας την 4η βιομηχανική επανάσταση». Οι ισχυροί του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναμένεται να συνταχθούν γύρω από τις επιστημονικές ανακαλύψεις, αλλά και να επεξεργαστούν την συγχώνευση των τεχνολογιών που διαμορφώνουν δυσδιάκριτα όρια μεταξύ των φυσικών, βιολογικών και ψηφιακών σφαιρών. Από την άλλη, οι επαγγελματικές ευκαιρίες είναι πρόδηλες γι’ αυτό και σημαντικά στελέχη της Microsoft και του Facebook αναμένεται να παραστούν στις συζητήσεις.
Εδραία είναι και η ανησυχία ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια τον «κίνδυνο των λευκών κολλάρων», των ανθρώπων δηλαδή που ελέγχουν αυτή τη δύναμη με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τη μεσαία τάξη. Επίσης, ένα άλλο ερώτημα που θα τεθεί είναι αν οδηγούμαστε σε έναν κόσμο «χωρίς δουλειά». Με την ανεργία να αυξάνεται, το ζήτημα της εργασίας είναι κρίσιμο. Ειδικά σε τομείς που η τεχνολογία έρχεται να υποκαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα.
Τρομοκρατία και μεταναστευτική κρίση
Σε αυτό το θέμα δεν χρειάζονται περαιτέρω επεξηγήσεις. Η άνοδος της τρομοκρατίας και το απότοκό της (σ.σ.: μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία και τις γύρω περιοχές) είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί ευρέως στο Νταβός. Η βασίλισσα της Ιορδανίας, Ράνια, θα μιλήσει για την κρίση στη Μέση Ανατολή που με τη σειρά της προκαλεί τη μαζική αποχώρηση ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Οι ηγέτες του Ιράκ και της Τυνησίας θα συμμετάσχουν στη συζήτηση. Η επικεφαλής των διεθνών θεμάτων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι θα συζητήσει με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμμανουέλ Μακρόν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, ενώ και ο Τζον Κέρι θα αναλύσει το θέμα από τη σκοπιά των ΗΠΑ με έμφαση στο Ισλαμικό Κράτος και την ανάγκη να αμυνθεί η παγκόσμια κοινότητα απέναντι στον εξτρεμισμό και τη βία. Επίσης, θα υπάρξει ενδελεχής ανάλυση για τις άγριες συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες μέχρι να φτάσουν στο μέρος που ονειρεύονται. Από πλευράς Γερμανίας, η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα παραστεί φέτος στη συνάντηση. Στη θέση της θα βρίσκεται ο γερμανός πρόεδρος, Γιοακίμ Γκάουκ.
Η κρίση των αγορών
Οι αγορές πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Οι οικονομικές ελίτ δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Το 2016 δεν μπήκε με το δεξί για τις χρηματαγορές. Η μεγάλη ανησυχία είναι η Κίνα και η επιβράδυνση της οικονομίας της. Ο Φανγκ Ξινγκάι, σημαντικό μέλος της κυβέρνησης της Κίνας θα συζητήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για την ανασφαλή κατάσταση των αγορών, ενώ ο επιχειρηματίας Τζακ Μα της εταιρείας Alibaba να δώσει τον τόνο των αγορών από τη σκοπιά του επενδυτή. Σημαντική συζήτηση θα γίνει και για τις τιμές του πετρελαίου. Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι θα αναπτύξει τις απόψεις του για το πώς η οικονομική αναταραχή μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις αναδυόμενες οικονομίες. Περισσότεροι από δέκα επικεφαλής κεντρικών τραπεζών θα συνεισφέρουν στη συζήτηση.
Οι κλιματικές αλλαγές
Τον Δεκέμβριο του 2015 υπήρξε μια σημαντική συνάντηση στο Παρίσι για το συγκεκριμένο θέμα και έκλεισε τις εργασίες της με μια σειρά αποφάσεων γύρω από το κλίμα. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναμένεται να προεκτείνει την κουβέντα, θεωρώντας πως τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι κρίσιμα και αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή τη στιγμή για την ανθρωπότητα. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια που το συγκεκριμένο θέμα μπαίνει πολύ ψηλά στη λίστα του ενδιαφέροντος. Κορυφαίοι επιστήμονες θα προσφέρουν τεχνική βοήθεια. Οσο και αν φαίνεται παράξενο, σε αυτό τον τομέα ο γνωστός ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο θα συνεισφέρει στη συζήτηση. Το ίδρυμα που διευθύνει ασχολείται με τα οικοσυστήματα και αναζητεί πόρους για προγράμματα που αφορούν στο κλίμα.
Ευρώπη (δηλαδή: Ελλάδα)
Τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής έχουν κατεβάσει το ενδιαφέρον για την Ευρωζώνη πολύ πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το μέλλον της Ευρώπης. Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συζητήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι θα δώσει τα «φώτα» του για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ενώ ο Ντέβιντ Κάμερον θα έχει μακρά συζήτηση με επενδυτές που φοβούνται ότι το Brexit μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές οικονομικές ζημιές.
Ανισότητα
Η συνάντηση τόσων μελών της παγκόσμιας ελίτ είναι μια θαυμαστή ευκαιρία για να θυμηθούν ότι υπάρχει ένα ζήτημα ανισότητας στον κόσμο. Η έρευνα της Oxfam που μόλις χθες είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι μεγάλο μέρος του πλούτου συγκρατείται από μια ευάριθμη ομάδα ανθρώπων. Η οργάνωση «Save the Children» αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, καθώς πρόκειται να ανοίξει το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.
Υγεία – φάρμακα
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Νταβός και θα συνομιλήσει με σημαντικούς επιστήμονες-ερευνητές και γιατρούς που αναζητούν τη θεραπεία κατά του καρκίνου. Στόχος του κ. Μπάιντεν είναι να προωθηθούν περαιτέρω οι έρευνες γύρω από το θέμα με συνεργασία των ειδικών. Επίσης, στην ατζέντα θα βρεθεί και ο ιός Εμπολα και οι τρόποι αντιμετώπισής του. Ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft θα μιλήσει για τις πανδημίες που αναμένεται να «χτυπήσουν» την παγκόσμια κοινότητα τα επόμενα χρόνια.
Κυβερνοεγκλήματα και πολιτικές ελευθερίες
Εδώ αναμένεται να υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στις Αρχές που επιθυμούν να ελέγξουν τις ψηφιακές επικοινωνίες και εκείνων που φοβούνται ότι η ιδιωτικότητα κινδυνεύει. Η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς και ο επικεφαλής της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ θα έχουν μακρά συζήτηση επί του θέματος και θα επικεντρωθούν στα εγκλήματα εντός του κυβερνοχώρου. Επίσης, ο Σαλίλ Σέτι, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας αναμένεται να μιλήσει για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου και πώς αυτά τα ζητήματα έχουν επηρεαστεί από τους νέους τρομοκρατικούς κινδύνους εντός του διαδικτύου.