Στην πίστα του «Ελ. Βενιζέλος», όπου λίγες στιγμές νωρίτερα είχε τροχοδρομήσει το ναυλωμένο αζέρικο Boeing με τις προμήθειες κρίσιμου για τη μάχη κατά του κορονοϊού εξοπλισμού, βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δίπλα του ήταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάσση Αντώνης Παπαδημητρίου, καθώς το ίδρυμα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην όλη επιχείρηση: όχι μόνο πλήρωσε το κόστος αυτού του πολύτιμου φορτίου, αλλά ύστερα από παρασκηνιακές και υπό άκρα μυστικότητα διαπραγματεύσεις με κινεζικές εταιρείες προσπέρασε τον διεθνή ανταγωνισμό και εξασφάλισε έναν τόσο δυσεύρετο εξοπλισμό εν μέσω πανδημίας.
Το αεροσκάφος που έφτασε την Τρίτη έφερε μεταξύ άλλων στη χώρα μας 8,5 εκατ. χειρουργικές μάσκες που τόσο θα βοηθήσουν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, από ένα σύνολο 13,5 εκατ. μασκών που είναι η συνολική παραγγελία (άλλα 1,7 εκατ. μάσκες ήρθαν τη Δευτέρα με ειδική πτήση της Aegean) και έπονται οι υπόλοιπες.
Κατά την παραλαβή του φορτίου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το υγειονομικό υλικό θα αξιοποιηθεί για να θωρακιστούν όσοι είναι στην πρώτη γραμμή, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.
«Για να αισθάνονται ότι πηγαίνουν στον ‘πόλεμο’ με τα απαραίτητα πολεμοφόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά πριν ευχαριστήσει όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για δωρεά υγειονομικού υλικού.
«Συγκινητική και γενναιόδωρη η δική σας πρωτοβουλία», δήλωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, «αλλά το ίδιο συγκινητική και γενναιόδωρη και η πρωτοβουλία μιας γυναίκας από τα Γρεβενά που έραψε μάσκες», δείχνοντας έτσι στη σημασία της προσφοράς από όποιον και αν προέρχεται και σε οποιαδήποτε κλίμακα.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για μείωση της διασποράς του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «πρέπει να επιμείνουμε στη στρατηγική μας», ευχαριστώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που -όπως είπε- συμμορφώνονται στα μέτρα.
Φέτος, έσπευσε να συμπληρώσει ο Πρωθυπουργός, «θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, δεν θα πάμε στα χωριά μας», κόβοντας με τη σειρά του την «όρεξη» σε τυχόν επίδοξους εκδρομείς της πασχαλινής περιόδου.
Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού
«Θέλω εκ μέρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και όλου του ελληνικού λαού να σας ευχαριστήσω γι’ αυτήν την εξαιρετικά γενναιόδωρη προσφορά σας, σε μια στιγμή κρίσης να θωρακίσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με μία πολύ σημαντική δωρεά 13 εκατομμυρίων μασκών, οι οποίες θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης: Τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό των νοσοκομείων μας, οι οποίοι πρέπει να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σε αυτόν τον “πόλεμο” με τα απαραίτητα “πολεμοφόδια”.
Και τα “πολεμοφόδια” γι’ αυτούς είναι οι μάσκες, είναι οι στολές, είναι όλος ο προστατευτικός εξοπλισμός που θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση έτσι όπως πολύ καλά γνωρίζουν να το κάνουν.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο προσωπικό μου κάλεσμα να στηρίξουν την ελληνική πολιτεία σε αυτές τις στιγμές κρίσης. Όλα τα ιδρύματα -μεγάλα και μικρά- αλλά και όλους τους μεμονωμένους πολίτες, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης και με απόθεμα αγάπης και κατάθεση ψυχής, συνεισέφεραν και συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Διότι όσο συγκινητική και γενναιόδωρη είναι η δική σας πρωτοβουλία, άλλο τόσο συγκινητική είναι και η πρωτοβουλία μιας γυναίκας στα Γρεβενά που μόνη της έσπευσε να ράψει μάσκες για να τις προσφέρει στο νοσοκομείο των Γρεβενών.
Καλούμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να δώσουμε μία μεγάλη μάχη. Και αυτήν την μάχη πρέπει να την κερδίσουμε και πρέπει να την κερδίσουμε επιμένοντας στην στρατηγική την οποία έχουμε ακολουθήσει μέχρι τέλους. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Θα πρέπει να επιμείνουμε στις πολιτικές τις οποίες έχουμε υλοποιήσει.
Θέλω να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της πολιτείας να μείνουν σπίτι. Που όλοι μας έχουμε περιορίσει τις ελευθερίες μας για να υπηρετήσουμε έτσι το κοινό καλό.
Χτίζουμε ένα πολύ μεγάλο απόθεμα εμπιστοσύνης. Όχι μόνο στις δυνατότητες του κράτους να ανταποκριθεί σε αυτή την πρωτοφανή κρίση αλλά και στους ίδιους τους δεσμούς, τους αρμούς, της κοινωνίας μας, η οποία αποδεικνύει ότι την ώρα της κρίσης μπορεί να δράσει και να δράσει ενωμένα.
Φέτος θα κάνουμε ένα διαφορετικό Πάσχα από αυτό το οποίο έχουμε συνηθίσει. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε αρνιά σε δημόσιο χώρο, θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας, αλλά θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε περισσότερο.
Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ίδρυμα γι’ αυτήν την γενναιόδωρη χειρονομία. Ευχαριστώ σε όλους τους δωρητές μας και ενωμένοι -όλοι μαζί- κράτος, πολίτες, κοινωνία των πολιτών, κοινωφελή ιδρύματα, θα τα καταφέρουμε».
Ως «ελάχιστο δείγμα τιμής και ανταπόδοσης» προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη για να μας κρατήσουν υγιείς, περιέγραψε τη δωρεά ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Ιδρυμα Ωνάση ήταν και θα είναι «παρόν» στον αγώνα που δίνει η χώρα απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού.
Συνολικά το πακέτο αυτό του τόσο κρίσιμου για τη μάχη κατά της νόσου Covid-19 –αλλά και τόσο δυσεύρετου σε συνθήκες παγκόσμιου ανταγωνισμού– εξοπλισμού θα αριθμεί 13,5 εκατ. χειρουργικές μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας, όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου για γιατρούς και νοσηλευτές. Το κόστος της αγοράς ανέρχεται σε 7,7 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε στο σύνολό του από το Ιδρυμα Ωνάση.
Με την πτήση της Τρίτης ήρθε στη χώρα επιπλέον υγειονομικός εξοπλισμός, δωρεά και του Ιδρύματος Λασκαρίδη και της κινεζικής πρεσβείας.
Την αγορά του υγειονομικού υλικού διαπραγματεύθηκαν στελέχη του Ιδρύματος Ωνάση απευθείας με εκπροσώπους της κρατικής εταιρείας της Κίνας CNBM International (China National Building Material).
Το παρασκήνιο της προμήθειας-μαμούθ ήταν πυκνό, καθώς όλες οι χώρες του κόσμου έχουν ανάγκη από τον δυσεύρετο εξοπλισμό. Από το κυβερνητικό επιτελείο υπήρχε η ανησυχία για το ενδεχόμενο ματαίωσης ή/και μπλοκαρίσματος της αποστολής λόγω της παγκόσμιας ζήτησης για υγειονομικό υλικό.
Χαρακτηριστική η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας που αν και είχε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση στην πώληση εκατομμυρίων χειρουργικών μασκών και χιλιάδων αναπνευστήρων, τελικά υπαναχώρησε και δέσμευσε το φορτίο μετά την εξάπλωση της πανδημίας στη Μέκκα.
Υπό αυτό το πρίσμα υπήρξε μέριμνα τα αεροσκάφη με τα εφόδια από την Κίνα να μην πραγματοποιήσουν ενδιάμεσο σταθμό για ανεφοδιασμό σε χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις υπήρχε φόβος να προχωρήσουν στη δέσμευση του υγειονομικού υλικού προκειμένου να καλύψουν δικές τους ανάγκες.