Ο Τζο Μπάιντεν στο προσωρινό αρχηγείο του στο Ντέλαγουερ | REUTERS/Jonathan Ernst
Επικαιρότητα

Στο ακουστικό σας ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ: ο Μπάιντεν τηλεφώνησε σε ευρωπαίους ηγέτες

Αφού είχε συνομιλήσει πρώτα με τον καναδό πρωθυπουργό, ο 46ος πρόεδρος κάλεσε ο ίδιος Μέρκελ, Τζόνσον, Μακρόν και Μάρτιν στις πρώτες απευθείας επαφές του με ξένους αρχηγούς κρατών
Protagon Team

Ο Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε σε τέσσερις ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών από το προσωρινό αρχηγείο του στο Ντέλαγουερ, την Τρίτη, χωρίς όμως να διευκρινιστεί με ποια σειρά (κατά τον μάλλον αιφνιδιασμένο βρετανικό Τύπο, ο πρώτος με τον οποίο μίλησε ήταν ο… «φίλος του Τραμπ», Μπόρις Τζόνσον).

Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, τηλεφώνημα του στον Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργό του Καναδά.

Ο 46ος πρόεδρος συνομίλησε με την Ανγκελα Μέρκελ και συζήτησε μαζί της για το πώς θα εξασφαλιστεί μία άμεση και στενή συνεργασία των δύο πλευρών.

Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι η διατλαντική συνεργασία έχει μεγάλη σημασία ενόψει των πολλών παγκόσμιων προκλήσεων, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Τη συνομιλία επιβεβαίωσε και ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε ότι «η καγκελάριος Μέρκελ συνεχάρη τον ίδιο και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την επιτυχία τους. Επιπλέον, η καγκελάριος εξέφρασε την επιθυμία για στενή και πλήρους εμπιστοσύνης μελλοντική συνεργασία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε και αυτός το τηλεφώνημα του αμερικανού ομολόγου του στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Τζο Μπάιντεν του είπε ότι θέλει να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς και διατλαντικές σχέσεις, κυρίως μέσω του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομιλεί στο τηλέφωνο με τον Τζον Μπάιντεν, από το γραφείο του στα Ηλύσια Πεδία – Reuters

Κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής συνομιλίας τους, οι δύο άνδρες μίλησαν για τη μελλοντική συνεργασία τους για την καταπολέμηση της πανδημίας, την απειλή της κλιματικής αλλαγής, την τρομοκρατία, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην Αφρική, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η «ομάδα μετάβασης» του νεοεκλεγέντος προέδρου.

«Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις και τους διαβεβαίωσε για τη βούλησή του να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων: το κλίμα, την υγεία, τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων», επισήμανε η γαλλική προεδρία.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε, επίσης, ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Μπάιντεν, το απόγευμα της Τρίτης, διήρκεσε 10 λεπτά.

Ο Μπάιντεν συνομίλησε επίσης με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, για τους τρόπους συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανάκαμψη από την πανδημία.

«Μόλις συνομίλησα με τον Τζο Μπάιντεν και τον συνεχάρην για την εκλογή του», δήλωσε ο Τζόνσον με ανάρτησή του στο Twitter.

«Προσβλέπω στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και στη συνεργασία μου μαζί του στις κοινές μας προτεραιότητες – από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έως την προαγωγή της δημοκρατίας και την καλύτερη ανοικοδόμηση από την πανδημία».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον εν αναμονή πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος «επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», στο πλαίσιο του Brexit.

«Μόλις είχα ένα εγκάρδιο τηλεφώνημα με τον εν αναμονή πρόεδρο Τζο Μπάιντεν», ο οποίος υπογράμμισε την προσήλωσή του στις ιρλανδικές ρίζες του, έγραψε στο Twitter ο Μάρτιν.

Σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση, ο Τζο Μπάιντεν «επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του» στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που έθεσε τέλος στις ταραχές μεταξύ των Ρεπουμπλικανών καθολικών και των Ενωτικών προτεσταντών.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος έλκει την καταγωγή του από την Ιρλανδία.