Οι μονομερείς παρεμβάσεις της Πολιτείας σε θέματα της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στα περιουσιακά – οικονομικά, ήταν πάντοτε επιζήμιες,«γι αυτό και ο διάλογος με την Πολιτεία πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε κατά την εισήγησή του στο σώμα της Ιεραρχίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, για την εκκρεμότητα της συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας.
Η αποστολή μας, σημείωσε, δεν είναι να ασχοληθούμε μόνο με τα παλαιά, αλλά κυρίως με εκείνα που έρχονται, με το μέλλον.
Σύμφωνα πάντως με πηγές της Εκκλησίας που μίλησαν στην εφημερίδα «Τα Νέα», οι Ιεράρχες «είναι απίθανο να αποδεχθούν το νέο πλαίσιο συμφωνίας» (τις τροποποιήσεις δηλ. που έκανε προσφάτως το υπουργείο Παιδείας και οι οποίες προβλέπουν έξοδο των κληρικών από το μισθολόγιο του Δημοσίου, με την πληρωμή τους να υλοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, και αρμόδιο φορέα τις μητροπόλεις).
Δίνοντας το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η Ιεραρχία, ο Αρχιεπίσκοπος είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ότι «χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών δεν θα γίνει τίποτε»
Αφού κάνει την εισήγησή του ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, που συμμετείχε στην επιτροπή διαλόγου με την Πολιτεία, η Ιεραρχία θα κληθεί να λάβει αποφάσεις: είτε να συμφωνήσει, είτε να απορρίψει το νέο πλαίσιο ή να ζητήσει συνέχιση του διαλόγου, που είναι και το πιθανότερο να συμβεί.
Με άλλα λόγια, ο Αρχιεπίσκοπος παραπέμπει το θέμα στην επόμενη κυβέρνηση και ταυτόχρονα ηρεμεί το κύμα αμφισβήτησής του και τη συζήτηση περί διαδοχής του που επιχειρήθηκε να στηθεί στην Ιεραρχία, με φερόμενο πρωταγωνιστή τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.
Η απόφαση της Ιεραρχίας φαίνεται όμως να χαλάει και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης αφού από τη μία θολώνει το λεγόμενο κοινωνικό της προφίλ και την υποτιθέμενη ικανότητά της να επιλύει χρονίζοντα προβλήματα, ενώ από την άλλη χάνεται παραμονές εκλογών και ο στόχος των… πολυπόθητων 10.000 προσλήψεων (από την αλλαγή του συστήματος πληρωμής των κληρικών).