Για μία ακόμη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά την ολοκλήρωση εθιμοτυπικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου είχε συνάντηση με την Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου και αντεισαγγελείς, επανέλαβε τη θέση του ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση για τα όρια ηλικίας των ανώτατων δικαστών διότι «είναι ρητή η συνταγματική διάταξη».
Οπως ανέφερε ο υπουργός, κάτι τέτοιο μόνον στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος μπορεί να συζητηθεί.
Μετά την αναβολή της σύγκλησης της Ολομέλειας από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η συνεδρίαση της είχε οριστεί για την Πέμπτη, πληροφορίες ανέφεραν πως η Βασιλική Θάνου αναμενόταν να επανέλθει στο θέμα και να ορίσει νέα Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την προσεχή ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Ο κ. Κοντονής, σε ό,τι αφορά στην απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, η έκδοση της οποίας έχει οριστεί επίσης για την Πέμπτη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Τι είχε προηγηθεί από όλα αυτά; Επειτα από τη ρητή τοποθέτηση, την Τρίτη, του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης με δεδομένη τη συνταγματική απαγόρευση, αλλά και υπό το κλίμα έντονων αντιδράσεων από το σύνολο των δικαστικών ενώσεων αλλά και διακεκριμένων νομικών και καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου, η κυρία Θάνου αποφάσισε να αναβάλλει τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου για την παράταση της θητείας των δικαστικών.
Επισήμως, όπως έγραψε ο ιστότοπος «kathimerini.gr», αιτία της αναβολής ήταν ότι η εισηγήτρια, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Πετρουλάκη-Κιουρτσόγλου, δεν ήταν έτοιμη, αν και πληροφορίες που επικαλείται ο ιστότοπος εκτιμούν ότι η πλειονότητα των δικαστικών ήταν τοποθετημένοι αρνητικά στην πρωτοβουλία Θάνου, καθώς θεωρούν ότι δημιουργήθηκε θέμα ηθικής τάξεως για τη δικαιοσύνη.
Πρακτικά η απόφαση ερμηνεύτηκε ως επ’ αόριστον αναβολή, με δεδομένες και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Η πρόθεση της προέδρου να ανοίξει αυτή τη συζήτηση, εκδηλώθηκε κατά τη συνάντηση της ηγεσίας των τριών ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Οκτώβριο του 2016. Μάλιστα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας «έβλεπε το θέμα θετικά». Και τότε είχε προκληθεί έντονη αντίδραση από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και από νομικούς κύκλους που τόνιζαν ότι το Σύνταγμα ορίζει ρητά όριο ηλικίας και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για διαφορετική ερμηνείας και παράταση.
Παρ’ όλα αυτά η κυρία Θάνου είχε επιμείνει, καλώντας σε συζήτηση την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σχετικά με τις προθέσεις της, αιτιολογώντας μάλιστα με το σκεπτικό ότι «είναι πολλοί οι ανώτατοι δικαστικοί που συμμερίζονται τους προβληματισμούς της».
Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι δικαστές αποχωρούν μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Σημειώνεται ότι λόγω του ορίου η κυρία Θάνου πρέπει να αποχωρήσει το καλοκαίρι.