«Δεν υπήρξαν επαφές μας με τους Ρώσους, αναπτύσσουμε διάφορες συνεργασίες με τους Κινέζους όσον αφορά τη βασική έρευνα για τον ιό, συνεργαζόμαστε με τους Ινδούς για τα εμβόλια. Τα αμερικανικά εμβόλια είναι ήδη σε παραγωγή, αλλά δεν θα φθάσουν στην αγορά πριν από τον Ιανουάριο του 2012».
Τα παραπάνω αποκάλυψε στην ιταλική Corriere della Sera η ιταλίδα ιατρός που είναι «το δεξί χέρι» του Αντονι Φάουτσι, του επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου με αρμοδιότητα στις αλλεργίες και στις μολυσματικές ασθένειες το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
«Πριν από τον Ιανουάριο θα είναι δύσκολο να κυκλοφορήσει το εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι έξι εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να παράγουν τις δόσεις» είπε η 51 ετών ιολόγος ιατρός Κριστίνα Κασέτι, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο ινστιτούτο του Φάουτσι.
Η Κασέτι είναι βασικός παράγοντας της όλης διαδικασίας σε αυτήν τη φάση, λέει το ιταλικό Μέσο, αφού συμμετέχει στη συντονιστική ομάδα των επτά χρηματοδοτούμενων από το αμερικανικό κράτος πρότζεκτ οποία έχουν εισέλθει στην τρίτη φάση δοκιμών. Είναι ιατρός που φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και έλαβε διδακτορικό στην ιολογία. Η μετεκπαίδευσή της έγινε στις ΗΠΑ, στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
Η Κασέτι δήλωσε άγνοια σε ό,τι έχει να κάνει με το ρωσικό εμβόλιο, αλλά και με την υποτιθέμενη διανομή του από 1ης Οκτωβρίου όπως δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν: «Δεν γνωρίζαμε τίποτα, καθώς τα δεδομένα δεν έχουν δημοσιευτεί. Το διαβάσαμε επίσης στις εφημερίδες. Και δεν γνωρίζω καμία επαφή μεταξύ επιστημόνων του Ινστιτούτου μας και των Ρώσων. Είδα ότι δοκίμασαν το εμβόλιο σε 76 άτομα. Μου φαίνεται πολύ περιορισμένος αριθμός για να είμαι σίγουρος ότι θα είναι αποτελεσματικό και ότι οι παρενέργειες μπορούν να αποκλειστούν».
Η «πολιτική πίεση του Τραμπ», όπως ακριβώς τη ρώτησαν οι συντάκτες της Corriere, η οποία γίνεται για προφανείς λόγους μέσα στην προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ, προσπεράστηκε από την Κασέτι με έξυπνο τρόπο: «Είμαστε υπό πίεση από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ξεκινήσαμε. Η αίσθηση του επείγοντος υπάρχει πολύ στην αμερικανική επιστημονική κοινότητα. Ακολουθούν εξαιρετικές διαδικασίες, πρωτοφανέρωτες». Και αποκάλυψε ότι «έξι από τις επτά χρηματοδοτούμενες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να παράγουν δόσεις του εμβολίου».
Τα εμβόλια όμως αυτά απαιτούν την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες. «Περιμένουμε το πράσινο φως. Οι πρώτες δόσεις είναι δυνατόν να διανεμηθούν αμέσως. Οσες εταιρείες δεν τα έχουν καταφέρει, πρέπει να πετάξουν τα πάντα και να ξεκινήσουν την αρχή».
Και το κομβικό σημείο: «Πριν από τον Ιανουάριο είναι δύσκολο να φθάσουν στην αγορά οι πρώτες δόσεις».
Για την κάλυψη που θα παρέχουν τα αμερικανικά εμβόλια η Κασέτι δεν αποφάνθηκε: «Προς το παρόν δεν έχουμε τα στοιχεία για να το πούμε. Αλλά πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη κάλυψη από αυτήν που προσφέρει το κανονικό εμβόλιο γρίπης. Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα. Οι κορονοϊοί είναι πιο σταθεροί. Η κάλυψη θα μπορούσε να διαρκέσει μερικά χρόνια. Θα δούμε…»
Η γνώμη της είναι ότι το τελικό αμερικανικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε μεγάλη κλίμακα παγκοσμίως: «Το ινστιτούτο μας συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρηματοδοτείται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από ορισμένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως η Cepi με έδρα το Οσλο και το Ιδρυμα Bill & Melinda Gates, κ.ά.».