Mικρός θαυμαστής του Ρονάλντο στον Ελαιώνα. Γνωρίζει άραγε ότι δυο πρόσφυγες στο ίδιο κέντρο προπονούνται για τους Ολυμπιακούς του 2016; | Μενέλαος Μυρίλλας/Sooc
Επικαιρότητα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Αθήνα, το Προσφυγικό

Η ΔΟΕ βάζει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα υπό την προστασία της και τους ανοίγει το δρόμο για τους ΟΑ στο Ρίο. Την ίδια ώρα η ΕΕ πελαγοδρομεί ψάχνοντας λύσεις και η Αγκυρα ζητά νέα (υλικά) ανταλλάγματα εξοργίζοντας
Protagon Team

Σε μια διακριτική επίσκεψη, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ήλθε στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας στον Ελαιώνα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει και από εκεί με έναν μετανάστη λαμπαδηδρόμο. Αλλά, παράλληλα, στο πολιτικό επίπεδο η Frontex ανοίγει μέτωπο αντιπαράθεσης με την Τουρκία η οποία κατά κοινή ομολογία κρατά ένα από τα βασικότερα κλειδιά της λύσης.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, επισκέφτηκε τον Ελαιώνα συνοδευόμενος από τον επίτιμο πρόεδρο Ζακ Ρογκ, ο οποίος είναι και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους νεαρούς πρόσφυγες και τον αθλητισμό. Μαζί τους ήταν ο Γιάννης Μουζάλας και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Σκοπός ήταν να δει από κοντά ο κ. Μπαχ την κατάσταση του Προσφυγικού με δεδομένες τις πρωτοβουλίες της ΔΟΕ.

Ανακοίνωσε μια εξόχως συμβολική κίνηση: μετά από πρωτοβουλία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η ολυμπιακή φλόγα στη διαδρομή της προς τους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας θα περάσει και από τον Ελαιώνα, με πρόσφυγα λαμπαδηδρόμο, ανακοίνωσε ο Μπαχ. Η αφή θα γίνει στις 21 Απριλίου και μετά από 12 ημέρες η φλόγα θα μεταφερθεί στη Βραζιλία.

«Ο αθλητισμός μπορεί να θεραπεύσει πολλές πληγές. Δεν είναι η λύση, αλλά μπορεί να συνεισφέρει αρκετά», είπε ο Ζακ Ρογκ που βρέθηκε στον Ελαιώνα

Ο κ. Μπαχ συνομίλησε κατ’ιδίαν με οικογένεια προσφύγων από την Υεμένη που ζουν στον Ελαιώνα. Συνομίλησε ακόμη με δύο πρόσφυγες που ήταν στις χώρες τους πρωταθλητές (στο καράτε ο ένας και ο άλλος στη σκοποβολή) οι οποίοι θα αρχίσουν να προετοιμάζονται στην Ελλάδα.

Στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα υπάρχουν δύο χώροι άθλησης για τους πρόσφυγες, που είναι, όπως είπε ο κ. Μπαχ, ένας τρόπος «για να τους δώσουμε τουλάχιστον λίγη ελπίδα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες». «Βλέπεις εδώ πρόσφυγες από τη Συρία, το Μάλι, τη Σιέρα Λεόνε, τον Ιράν, το Ιράκ, να παίζουν μαζί μας και να μοιάζουν αληθινά μια μικρή ολυμπιακή κοινότητα εδώ στο κέντρο», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να συνεισφέρουμε με τις αξίες του αθλητισμού. Ο αθλητισμός μπορεί να θεραπεύσει σημαντικές πληγές. Δεν είναι η λύση, αλλά μπορεί να συνεισφέρει σε πολλά», είπε ο Ζακ Ρογκ.

Η Επιτροπή έχει αποφασίσει από την περασμένο Σεπτέμβριο να χορηγήσει δύο εκατομμύρια δολάρια ως έκτακτη ενίσχυση σε ολυμπιακές επιτροπές ώστε να ενισχύσουν πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Ως τώρα 13 επιτροπές, μεταξύ τους και η ελληνική, έχουν λάβει ποσά που φτάνουν συνολικά τα 1,4 εκατομμύρια.

Επιπλέον, θα φροντίσει για τον εντοπισμό προσφύγων-αθλητών που πιάνουν τα κριτήρια συμμετοχής στο Ολυμπιακούς του Ρίο και την ενίσχυσή τους ώστε να λάβουν μέρος στους Αγώνες τον Αύγουστο. Αυτοί θα παρελάσουν και θα αγωνιστούν κάτω από την ολυμπιακή σημαία.

Στο πολιτικό πεδίο, οι κινήσεις που γίνονται δείχνουν μια εικόνα αντιπαραθέσεων,  σαφώς περισσότερων από τις λύσεις.

Μηνύματα που έφτασαν από πολλές πλευρές τις προηγούμενες ημέρες επιμένουν ότι η διευθέτηση πρέπει να δοθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες (4-6 είναι συνήθως ο αριθμός που αναφέρεται). Για τις λεπτομέρειες δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά δεν υπάρχει διαφωνία ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος.

Κάθε μέρα φτάνουν στην Ελλάδα μέχρι και 3.000 άνθρωποι, λέει στο Der Spiegel ο επικεφαλής της Frontex Φραμπρίς Λετζιέρι. Οσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία τόσο θα έρχονται, υποστηρίζει. Θέτει ωστόσο το ζήτημα των ευθυνών της Αγκυρας και τονίζει: «Η Τουρκία δεν έπρεπε να κάνει τόσο εύκολη τη ζωή στους διακινητές. Στο κάτω κάτω έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο έγκλημα».

Η Welt, συνεχίζει η επισκόπηση της Deutsche Welle, έχει νέες απαιτήσεις για την υλική βοήθεια που είχε υποσχεθεί η Ευρώπη τον περασμένο Νοέμβριο – μια βοήθεια που πρέπει να σημειωθεί ότι συνοδευόταν από δεσμεύσεις της Τουρκίας, αλλά και από αντίδωρα της ΕΕ που έχουν να κάνουν με την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

Συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις ανέρχονται πλέον αντί για 3 σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον Αχμέντ Νταβούτογλου να υποστηρίζει ότι το αρχικό ποσό για το οποίο είχε δεσμευτεί η ΕΕ δεν επαρκεί και ότι το θεωρεί απλά ως ένδειξη της «πολιτικής βούλησης» της ΕΕ για την κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι το να σταματούν οι αρχές τους πρόσφυγες στην Κροατία ή την Σλοβενία θα σημάνει de facto αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Το ρεπορτάζ της Welt καταγράφει και άλλες απαιτήσεις της Τουρκίας που έχουν να κάνουν με τη σταδιακή εκταμίευση βάσει χρονοδιαγράμματος προόδου σε θέματα όπως τα σχολεία για τα προσφυγόπουλα. Η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι όλα τα χρήματα θα διατεθούν εκεί που πρέπει -για τους πρόσφυγες και μόνο.

Τέλος, σε άλλη συνέντευξη στο Der Spiegel, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι το να σταματούν οι αρχές τους πρόσφυγες στην Κροατία ή την Σλοβενία θα σημάνει de facto αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Ο ίδιος επισήμανε ότι καθημερινά περνούν τα σύνορα της Γερμανίας περί τους 2.000 ανθρώπους και ότι θα καταβάλλει προσπάθειες να μην αυξηθεί αυτός ο –όπως τον χαρακτήρισε – πολύ υψηλός αριθμός.

Για την Τουρκία ο Ντε Μεζιέρ είπε ότι έχει καταβάλει «μεμονωμένες προσπάθειες» για να σταματήσει τους διακινητές και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα αν θέλουν να ανακοπεί η ροή.

Μέρκελ: Ευπρόσδεκτοι, αλλά όχι για πάντα

Προσωρινή θα είναι η φιλοξενία των προσφύγων στην Ευρώπη, επισήμανε (ή προειδοποίησε) η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Αφού επισήμανε την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη και να μην αυξηθεί εκ νέου την άνοιξη, κάλεσε τους πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ να επιστρέψουν στις χώρες τους όταν αποκατασταθεί η ειρήνη, καθώς, όπως είπε, λαμβάνουν μόνο προσωρινή προστασία.

Στην ομιλία τους, που έγινε σε εκδήλωση του κόμματός της στο Μεκλεμβούργο-Δ.Πομερανία, επανέλαβε τη σημασία της καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και προειδοποίησε για τις συνέπειες από ενδεχόμενη αποτυχία της ζώνης Σένγκεν. Εξέφρασε την απογοήτευσή της για την συνεργασία εντός ΕΕ, αλλά  διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, διότι μια αποτυχία της Σένγκεν και πιθανό κλείσιμο εθνικών συνόρων θα είχε αρνητικές συνέπειες για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.