| Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι προσφυγές κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Σύλλογοι ΔΕΠ και φοιτητικοί υποστηρίζουν ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το Σύνταγμα
Protagon Team

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζήτησε την Παρασκευή αιτήσεις δέκα συλλόγων επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Συλλόγων Φοιτητών, όπως και καθηγητών πανεπιστημίων, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις για την συγκρότηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ).

Ολοι οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και η πράξη (31.5.2021) του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης 1.030 ειδικών φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση ΟΠΠΙ. Ακόμη, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021) το οποίο θεσπίζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το Σύνταγμα.

Ενώπιον της ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Λαζαράκη) η πλευρά των πανεπιστημιακών υποστήριξε μεταξύ άλλων πως:

Οι συνήγοροι της Πολιτείας υποστήριξαν ότι τα μέλη της ΟΠΠΙ θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ και θα έχουν άμεση παρέμβαση σε γεγονότα τα οποία θα διαδραματιστούν εντός των χώρων των ΑΕΙ. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες των ανδρών της ΟΠΠΙ και δεν έπρεπε η έκδοσή του να προηγηθεί της προκήρυξης του διαγωνισμού.

«Ναι, μιλάμε για βία στα Πανεπιστήμια» υποστήριξε η πλευρά της Πολιτείας, καθώς υπάρχουν ομηρίες πανεπιστημιακών καθηγητών και ξυλοδαρμοί, κτίζονται πόρτες των γραφείων των καθηγητών. Κατά συνέπεια υπάρχει υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία των Πανεπιστημίων, να προστατεύει την περιουσία των ΑΕΙ και τους ίδιους τους καθηγητές.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.