Πυκνές είναι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να στέλνει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε αδειοδοτημένο οικόπεδο, την ώρα που Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος συναντώνται για άλλη μια φορά σε υψηλό επίπεδο για να συντονίσουν τις κινήσεις τους.
Την άφιξη του γεωτρύπανου σε μια περιοχή νότια της Κύπρου, μόλις μερικές δεκάδες μίλια από τις ακτές της, ανήγγειλε χθες Δευτέρα στο Bloomberg ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.
Εντός 24 ωρών (άρα σήμερα Τρίτη) ξεκινά τη γεώτρηση, δήλωσε ενώ για το γεωτρύπανο «Φατίχ», είπε ότι θα φτάσει στο στόχο του σε ένα μήνα.
«Στόχος μας είναι τα 5.000 μέτρα βάθος. Εδώ και ένα χρόνο συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις γεωτρήσεις μας στα πεδία της δικής μας υφαλοκρηπίδας ή τα πεδία που μας “αδειοδότησε” η “ΤΔΒΚ”» (δηλαδή, το ψευδοκράτος).
Κατά τον υπουργό, τα προγράμματα «δεν περιορίζονται μόνο σε γεωτρήσεις, τα ερευνητικά μας πλοία εργάζονται στην περιοχή».
Στο ίδιο πλαίσιο το Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε και την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου.
Αυτά συμβαίνουν ενώ σήμερα Τρίτη πραγματοποιείται στο Κάιρο η έβδομη σύνοδος κορυφής ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.
Η κυπριακή πλευρά προτάσσει την ανάγκη για πρόταξη της διεθνούς νομιμότητας έναντι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ του οικοδεσπότη προέδρου της Αιγύπτου Αμπτελ Φατάχ Αλ Σίσι, του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Θα ακολουθήσει λίγο μετά το μεσημέρι το τριμερές μέρος της Συνόδου, ενώ οι τρεις ηγέτες θα παραχωρήσουν στη συνέχεια κοινή διάσκεψη Τύπου.
Μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της Αγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, στο οικόπεδο 7, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του επαναβεβαίωσε τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των πόρων της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων.