Αν ψάχναμε έναν νέο ορισμό της «παγκοσμιοποίησης», θα μπορούσε να είναι η παρακάτω είδηση: ότι δηλαδή από του χρόνου στα σχολεία της Κένυας θα μαθαίνουν… μανδαρίνικα.
Και όμως, όπως αναφέρει το Quartz, στα πλαίσια του νέου προγράμματος διδασκαλίας υποχρεωτικών ξένων γλωσσών του υπουργείου Παιδείας της αφρικανικής χώρας, δίπλα στα γαλλικά και στα αραβικά, προστίθεται, από την τετάρτη Δημοτικού και η μανδαρινική – η επίσημη γλώσσα της Κίνας.
«Η συγκεκριμένη γλώσσα επιλέχθηκε καθώς η θέση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική σκηνή ολοένα και ενδυναμώνεται, οπότε οι πολίτες της Κένυας θα ωφεληθούν αν γνωρίζουν να μιλούν τα μανδαρίνικα», είπε ο Τζούλιους Τζουάν, επικεφαλής του προγράμματος KICD.
Φυσικά, κανείς δεν παραβλέπει το γεγονός πως πλέον η Κίνα κάνει… χοντρές μπίζνες με την αφρικάνικη χώρα, σε πολιτικό κι οικονομικό επίπεδο, οπότε το επόμενο λογικό βήμα θα ήταν η αμφίδρομη αυτή διάδραση να επεκταθεί και στην εκπαίδευση.
Η Κένυα γίνεται έτσι η τρίτη χώρα της Αφρικής που εντάσσει τα μανδαρίνικα στο πρόγραμμα διδασκαλίας των σχολείων της, μετά την Νότια Αφρική και την Ουγκάντα.
Αφρική, μια ήπειρος υπό κινεζική επιρροή
Το εμπόριο ανάμεσα στην Κίνα και την Αφρική αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς: ενώ το έτος 2000 οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2018 ανέρχονται πλέον σε 200 δισ., ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται στασιμότητα στις εμπορικές συναλλαγές της Αφρικής με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, αυξάνονται συνεχώς οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στη Μαύρη Ήπειρο σε βαθμό που πλέον να μιλάμε για ξεκάθαρη οικονομική αποικιοκρατία της Κίνας στην Αφρική.
Σύμφωνα με μελέτη της ερευνητικής πρωτοβουλίας China-Africa στην Johns Hopkins School of Advanced International Studies, η Κίνα έχει δανείσει συνολικά 143 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσω των τραπεζών Export-Import Bank of China και China Development Bank, σε 56 αφρικανικά κράτη!
Σχεδόν το ένα τρίτο των δανείων κατευθύνθηκε προς τη χρηματοδότηση έργων υποδομών και το 15% για την εξόρυξη πόρων, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Μόνο το 1,6% των κινεζικών δανείων αφορούσε συνολικά τον τομέα της παιδείας, της υγειονομικής περίθαλψης, του περιβάλλοντος, της τροφής και της ανθρωπιστικής βοήθειας, επιβεβαιώνοντας ότι η Κίνα ενδιαφέρεται για την οικοδόμηση ενός γιγαντιαίου εμπορικού/στρατιωτικού κόμβου στην Αφρική.
Μόνο επτά χώρες – η στρατηγικά σημαντική Ανγκόλα, το Καμερούν, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Σουδάν και η Ζάμπια – αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα του συνολικού δανεισμού από την Κίνα το 2017, ενώ η πλούσια σε πετρέλαιο Ανγκόλα αντιπροσωπεύει μόνη της το 30%, δηλαδή 43 δισ. δολάρια, δηλαδή το 35% του ΑΕΠ της το 2017).