Επικαιρότητα

Στην Ιταλία θέλουν να βάλουν το κρασί ως μάθημα στα σχολεία

Η πρόταση αφορά μία διδακτική ώρα την εβδομάδα και οι μαθητές θα διδάσκονται γιατί η οινοπαραγωγή θεωρείται στη γειτονική χώρα εθνική υπόθεση
Protagon Team

Εμπνευστής της προσπάθειας να γνωρίσουν οι Ιταλοί εξ απαλών ονύχων τις αρετές των ντόπιων αμπελιών είναι το στέλεχος του Αριστερού Κόμματος της Οικολογίας και της Ελευθερίας, Ντάριο Στέφανο.

«Δεν προσπαθούμε να μάθουμε τα παιδιά να πίνουν, αν και να το κάναμε δεν θα ήταν τόσο κατακριτέο» επισημαίνει ο Στέφανο σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ιl Fatto Quοtidiano που αναδημοσιεύει το The Local.

«Ξέρουμε ήδη πως η γνώση φτιάχνει υπεύθυνους καταναλωτές. Πρόκειται για ένα απλό μάθημα που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις των μαθητών μας. Διδάσκουμε τα παιδιά μας στα σχολεία μουσική χωρίς ωστόσο να περιμένουμε να γίνουν μουσικοί».

Η πρόταση βρίσκεται στο στάδιο της προέγκρισης και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος ακόμη μέχρι να αρχίσει το ταξίδι της στο κοινοβούλιο, όπου όταν και εφόσον ψηφιστεί θα γίνει νόμος του κράτους.

Οι μαθητές θα διδάσκονται μία ώρα την εβδομάδα σχετικά με τα μυστικά της οινοπαραγωγής και θα μαθαίνουν τη σημασία του κρασιού για την οικονομία της χώρας αλλά και για τη διαχρονική πολιτισμική της ταυτότητα.

Εχουν εκφραστεί επίσης σκέψεις να μη διδάσκεται ως μεμονωμένο γνωστικό αντικείμενο αλλά να ενσωματωθεί στο μάθημα της Ιστορίας, της Βιολογίας ή της Γεωγραφίας.

Η υπολογιζόμενη δαπάνη για την επιμόρφωση δασκάλων που θα αναλάβουν να διδάξουν τις αρετές των ιταλικών κρασιών στους μαθητές μόλις που υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Και εκφράζονται σκέψεις το κονδύλι αυτό να καλυφθεί από ιταλικές βιομηχανίες παραγωγής κρασιού που ήδη έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν ως σπόνσορες.

Οπως υπογραμμίζει ο Στέφανο θα συναντηθεί σύντομα με την υπουργό Παιδείας, Στεφανία Τζιανίνι και τον ομόλογό της της Γεωργίας, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, ώστε να τους αναλύσει καταλεπτώς τη σημασία της πρότασής του.

Και μοιράζεται με το Local την πληροφορία πως επαρχίες όπως η Πούλια και το Βένετο, η Ούμπρια και το Λάτσιο έχουν δηλώσει επίσης το ενδιαφέρον τους και στηρίζουν το μέτρο. «Δεν υπάρχει ούτε μία περιοχή στην Ιταλία που να μη φτιάχνει όμορφο, μυρωδάτο, γλυκόπιοτο κρασί» καταλήγει με νόημα ο Στέφανο.