Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σαλέχ Ισα Γκουαϊντέρ | REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
Επικαιρότητα

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής – τι σημαίνει η επίσκεψη

Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας η παρουσία του Ακίλα Σαλέχ στην Ελλάδα. Νέο πλήγμα στις μεθοδεύσεις Ερντογάν να σταθεί στα διεθνή φόρα το νομικά έωλο ΜΟU που έσπευσε να υπογράψει με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης
Protagon Team

Στην Αθήνα αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, εν μέσω των διεθνών αντιδράσεων για το μνημόνιο που υπέγραψε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Ες Σαράζ με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σαλέχ Ισα Γκουαϊντέρ, έρχεται στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα και η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο της καταψήφισης του ΜΟU Ερντογάν – Ες Σαράζ από το λιβυκό κοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πριν από δύο ημέρες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Τρίπολη, με επίσημη επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και τον γενικό γραμματέα της Αραβικής Ενωσης, Αχμέτ Αμπούλ Γκέιτ, τούς ζήτησε να αποσύρουν την αναγνώριση τους προς την «κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας» του Σαράζ, αναγνωρίζοντας το κοινοβούλιο ως «νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης».

Σύμφωνα με τον Σαλέχ, η νομοθετική αρχή «δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο συνεννόησης που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης συμφιλίωσης και του τουρκικού κράτους και τις συνακόλουθες υποχρεώσεις», επισημαίνοντας πως «η πρωτοβουλία της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας για τη σύναψη συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης με ορισμένες χώρες στο όνομα της Λιβύης, έγινε προκειμένου να αποφύγει την επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζεται επίσης πως απώτερος στόχος της υπογραφής του ΜΟU χωρίς την επικύρωση του από το Συμβούλιο, δεν είναι παρά «η παραχώρηση της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης και των νόμιμων δικαιωμάτων του επί των χωρικών υδάτων του», ώστε να επιτραπεί η «εισβολή του τουρκικού στρατού στο έδαφος του λιβυκού κράτους και του εναέριου χώρου του».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), που ελέγχεται από το στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Στη σχετική ανακοίνωση του LNA, ο Χαφτάρ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Ερντογάν και της «κλινικά νεκρής» κυβέρνησης Σαράζ, αναφέροντας τα ακόλουθα:

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τον “κλινικό θάνατο” της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA), με επικεφαλής τον Φαγέζ Ες Σαράζ, ώστε να υπογράψει παράνομες συμφωνίες που συνιστούν σοβαρό ρήγμα στο διεθνές δίκαιο και αδιαφορεί για το νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου». Ζητείτο τέλος η άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να μπουν τέλος στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Λιβύη.

Και όλα αυτά ενώ ο λίβυος πρεσβευτής στην Αθήνα απελάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με αφορμή την άρνησή του να παραδώσει το πλήρες κείμενο του μνημονίου στην ελληνική κυβέρνηση.