Στη Βουλή έρχονται τα… πολιτικά απόνερα των αποκαλύψεων του κυριακάτικου Τύπου για τον τρόπο με τον οποίο καταγράφει τα κρούσματα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (εδώ) και για τη «δυσαρμονία» μεταξύ των κυβερνητικών παραγόντων, ενώ ήδη η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε παραγγελία στον επικεφαλής της ποινικής δίωξης, εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη, να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση και να καλέσει μάρτυρες.
Οι διαψεύσεις από τον ΕΟΔΥ, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, δεν έκαμψαν την επιθυμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αναδείξουν το θέμα και να κάνουν λόγο για «αδιαφάνεια» στη διαχείριση της πανδημίας, φθείροντας την εικόνα της κυβέρνησης.
Και όλα αυτά μολονότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, έδωσε το παρών στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό τη Δευτέρα, εξηγώντας ότι όλα έγιναν με βάση τα διεθνή στάνταρ. Ο δε κ. Πέτσας επεσήμανε τη Δευτέρα: «Η σύγχυση υπονομεύει την κοινή προσπάθεια. Είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων. Ανακοινώσεις και απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, θα υπάρξουν λεπτομερείς σήμερα το απόγευμα από τον κ. Αρκουμανέα, τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, στην καθιερωμένη ενημέρωση στις 6 το απόγευμα. Τα στοιχεία από κάθε μεμονωμένο νοσοκομείο, από κάθε κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, από κάθε πύλη εισόδου στη χώρα συλλέγονται στο μητρώο του ΕΟΔΥ, που κάθε μέρα κάνει σχετική ανακοίνωση. Είναι απόλυτα ελεγμένο και μας έχει οδηγήσει με ασφάλεια μέχρι εδώ. Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση γιατί η σύγχυση υπονομεύει την κοινή προσπάθεια».
Αλλά η αντιπολίτευση επιμένει.
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε τη Δευτέρα σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ο κ. Ξανθός ζήτησε εξηγήσεις από τον διάδοχό του στο υπουργείο, «μετά τα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων (“Βήμα της Κυριακής” και “Κυριακάτικη Δημοκρατία”) που αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ δίνει ελλιπή στοιχεία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα κρούσματα, τη διασπορά του ιού, με συνέπεια κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή και την υγεία των πολιτών ενδεχομένως να ελήφθησαν με βάση εσφαλμένη ή ελλιπή πληροφόρηση», όπως ανέφερε στην ερώτησή του. Ο κ. Ξανθός ζήτησε απαντήσεις σχετικά για τη διαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ο υπουργός Υγείας προκειμένου να «εξαλείψει τις σκιές περί αδιαφάνειας και πολιτικής ιδιοτέλειας κατά τον χειρισμό της κρίσης, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εισηγήσεις της». Μάλιστα ο κ. Ξανθός επαναδιατύπωσε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σημειώνοντας ότι «αυτή η άρνηση της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για την αξιοπιστία της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας στη μάχη κατά του Covid-19, καθώς και για την αναγκαία πολιτική και κοινωνική συναίνεση σ’ αυτή την κρίσιμη φάση της υγειονομικής μάχης».
Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό.
«Είναι πια ολοφάνερες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη προετοιμασίας και την καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού, που οδήγησαν στο επιθετικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και στο νέο επώδυνο lockdown. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε ότι επί πολλούς μήνες –και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις– η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας – παρά τις συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις που καταθέσαμε. Οι νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID-19 προήλθαν κυρίως από δωρεές και από μετατροπή άλλων χώρων των δημοσίων νοσοκομείων σε ΜΕΘ εκτάκτου ανάγκης. Ενώ οι προκηρύξεις για τη στελέχωσή τους έγιναν μόλις τον Νοέμβριο με μεγάλη καθυστέρηση. Τα νοσοκομεία αφέθηκαν κυριολεκτικά στην τύχη τους. Αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδυναμίας και ανικανότητας, είναι τα τραγικά φαινόμενα που παρουσιάσθηκαν ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και όλη τη Βόρεια Ελλάδα» ανέφερε στην ερώτησή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «δεν είχε γνώση της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε περιοχής. Πράγμα που εξηγεί το γιατί ξέφυγε η πανδημία. Μάλιστα, όπως φαίνεται, δεν υπήρχε ούτε καν ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, ενώ οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ανταγωνίζονταν σε σχέση με τη διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας. Είναι αποκαλυπτικά όσα δημοσίευσε “Το Βήμα της Κυριακής”. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας για την οποία έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι «από τις συνεχείς αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των υπουργών, προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για ένα ασφαλές άνοιγμα, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Δεν έχει προετοιμασθεί για τα απαραίτητα μαζικά τεστ για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, την πλήρη ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την αποτροπή του συνωστισμού σε μέσα μεταφοράς και σχολεία. Ένα lockdown – ακορντεόν θα έχει βαριές συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία. Για το ασφαλές άνοιγμα καταθέσαμε πρόσφατα συγκεκριμένες προτάσεις που τυγχάνουν της αποδοχής πολλών ειδικών επιστημόνων».
Σημείωσε δε ότι «επί οκτώ μήνες η κυβέρνηση επέτρεπε στους ιδιώτες να αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών με τις χρεώσεις των τεστ. Και μάλιστα με αμφίβολης ποιότητας τεστ, αφού δεν υπήρξε πιστοποίηση εργαστηρίων και αντιδραστηρίων. Όταν προτείναμε τη διατίμησή τους και την υποχρεωτική συνταγογράφησή τους, από τον περασμένο Μάρτιο, οι αρμόδιοι υπουργοί την αρνήθηκαν. Τώρα, κάτω από τη γενική κατακραυγή η διατίμηση εξαγγέλθηκε. Όμως και πάλι -προφανώς για να ευνοηθούν συμφέροντα- δεν προχωρεί η Κυβέρνηση στους απαραίτητους ελέγχους ποιότητας, ούτε προσπαθεί να εντάξει όλα τα εργαστήρια σε ενιαίο σχεδιασμό. Κυρίως δεν υιοθετεί τη στρατηγική που προβλέπει τα στάδια test – ιχνηλάτηση – απομόνωση σε κάθε περιοχή».
Ακόμη, η κυρία Γεννηματά επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και στο δεύτερο, εξαγγέλλετε προσωπικά το νέο ΕΣΥ. Χωρίς να κάνετε τίποτα απολύτως στη συνέχεια».
Επίκαιρη ερώτηση για την «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή κατέθεσε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με το εάν στον ΕΟΔΥ λειτούργησε παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό ανέφερε ότι «η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και ως προς τον αριθμό των θανάτων, μαρτυρά την απώλεια ελέγχου από την κυβέρνηση».
Επεσήμανε δε ότι «στα νοσοκομεία όλης της χώρας η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως εμπόλεμη. Διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν και οι αεροδιακομιδές είναι μονόδρομος. Τα νοσοκομεία παραμένουν ακόμα και τώρα υποστελεχωμένα. Το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένο, καθώς αναγκάζεται να καλύψει ακόμα και δέκα εφημερίες τον μήνα. Σύμφωνα με τις ενώσεις γιατρών, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα και δεν ενισχύθηκαν οι υποδομές του, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».
ΚΚΕ: Δημοσιοποιήστε τα πρακτικά της Επιτροπής
«Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να σταματήσει η αμφισβήτηση για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων κι αυτός είναι η κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση και με πλήρη διαφάνεια, να ενημερώσει για τα αναλυτικά στοιχεία και για τη διαδικασία που ακολουθείται σχετικά με την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19. Επίσης, να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με βάση την οποία θα έπρεπε να λαμβάνονται και οι πολιτικές αποφάσεις» τόνισε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το ΚΚΕ.
«Η διαφάνεια, όμως, δεν αφορά μόνο την επίμαχη καταγραφή των κρουσμάτων. Αφορά και την ενημέρωση για κρούσματα σε μια σειρά κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, για τα οποία υπάρχουν επανειλημμένες καταγγελίες μαζικών φορέων για απόκρυψη και παραπληροφόρηση» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας: «Διαφάνεια σημαίνει, επίσης, την ανάδειξη των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, την οποία κάνουν οι υγειονομικοί, εισπράττοντας απ’ την κυβέρνηση πειθαρχικές διώξεις».