| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Στη Βουλή φέρνει την υπόθεση Φουρθιώτη ο Γιώργος Καμίνης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα κληθεί την προσεχή Παρασκευή να απαντήσει γιατί ο συγκεκριμένος τηλεπαρουσιαστής είχε αστυνομική προστασία, αλλά και να αποκρούσει τις αιτιάσεις του βουλευτή Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ περί αδιαφάνειας στο ζήτημα της φύλαξης «ευπαθών» στόχων. Από άλλη σκοπιά πιάνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας τον υπουργό Εργασίας
Protagon Team

Εξηγήσεις για την υπόθεση Φουρθιώτη –και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τηλεπαρουσιαστής είχε, άγνωστο γιατί, αστυνομική προστασία– θα κληθεί να δώσει στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ύστερα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Καμίνη. Η απάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη στην ερώτηση του κ. Καμίνη θα δοθεί την προσεχή Παρασκευή 9 Απριλίου.

Ως γνωστόν, την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι ο Μένιος Φουρθιώτης απολάμβανε φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ και μετά τον σάλο που προκάλεσε η είδηση, με παρέμβαση του κ. Χρυσοχοΐδη αποσύρθηκαν οι αποσπασμένοι αστυνομικοί.

Στην -προαναγγελθείσα από την προηγούμενη εβδομάδα- κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, γίνεται λόγος για πλήρη αδιαφάνεια στο ζήτημα της φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων που καταλήγει τελικά να συγκαλύπτει ένα φαύλο σύστημα πελατειακών εξυπηρετήσεων. Καταλογίζoνται επίσης κενά στο νομικό πλαίσιο που διέπει τα ζητήματα φύλαξης, τα οποία συμβάλλουν στην αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία της διοίκησης.

Ο κ. Καμίνης, στην ερώτησή του, υπενθυμίζει μάλιστα τις δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που είχε απευθύνει για το θέμα τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2020, και στις οποίες το υπουργείο είχε αρνηθεί να απαντήσει επί της ουσίας, επικαλούμενο κρατικό απόρρητο χωρίς, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, επαρκή νομική θεμελίωση.

Η ερώτηση του κ. Καμίνη προς τον κ. Χρυσοχοΐδη έχει τίτλο «Πλήρης αδιαφάνεια στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων» και είναι η ακόλουθη:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

»Την 14η Ιανουαρίου 2020 σας απηύθυνα ερώτηση με αντικείμενο τα κριτήρια βάσει των οποίων το Υπουργείο σας διαθέτει αστυνομικούς για τη “συνοδεία ασφαλείας προσώπων”, ζητώντας επιπλέον και τα σχετικά στοιχεία· πλήρως ανωνυμοποιημένα, αλλά και γενικότερα κατά τρόπο που να μη διακυβεύει τη μυστικότητα που κατ’ ανάγκην διέπει τη λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας.

»Με το, από 30 Ιανουαρίου 2020, λακωνικότατο έγγραφο του Υφυπουργού κ. Ελευθ. Οικονόμου, το Υπουργείο σας αρνήθηκε καθ’ ολοκληρία να απαντήσει στα ερωτήματά μου, επικαλούμενο κρατικό απόρρητο βάσει κάποιων διατάξεων. Επανήλθα στις 9 Μαρτίου 2020 με νέα ερώτηση, στην οποία αντέκρουα ένα προς ένα τα επιχειρήματα περί κρατικού απορρήτου. Η δεύτερη αρνητική απάντηση του κ. Υφυπουργού (2 Απριλίου 2020) δεν περιείχε καν ίχνος νομικής θεμελίωσης, περιοριζόμενη απλώς στην εν γένει ταύτιση της κρατικής με την εθνική ασφάλεια. Σύγχυση ανεπίτρεπτη για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

»Κύριε Υπουργέ, από τα ανωτέρω αβίαστα προκύπτει ότι στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μας εξωθεί να συμπεράνουμε πως αποσκοπεί να συγκαλύψει ένα φαύλο σύστημα πελατειακών εξυπηρετήσεων.

»Δεδομένου ότι η περίπτωση του γνωστού τηλεπαρουσιαστή που προσφάτως απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη είναι ενδεικτική των προβλημάτων που προκαλεί η αδιαφάνεια

»Δεδομένου ότι οι περί φύλαξης ευπαθών στόχων διατάξεις περιέχονται στα άρθρα 68, 69 και 70 του Π.Δ. 141/1991, ενώ οι περί συνοδείας ασφαλείας προσώπων στο άρθρο 156 του ιδίου Π.Δ., αμφότερες δε οι ομάδες διατάξεων έχουν επανειλημμένα τροποποιηθεί στο παρελθόν, ώστε το συνολικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα οικεία ζητήματα να εμφανίζει κενά, τα οποία συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους στην αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία της διοίκησης

»Ερωτάται ο Υπουργός :

»Τι είδους μέτρα σκέφτεται να λάβει ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως τα προαναφερθέντα, καθώς όταν έσπευσε ο ίδιος να αναιρέσει την φύλαξη του γνωστού τηλεπαρουσιαστή δεν διευκρίνισε εάν γνώριζε πως και ποιοι την είχαν αποφασίσει;

»Ποιες είναι οι ποσοστώσεις επί του συνόλου του προσωπικού που διατίθεται στην φύλαξη πολιτικών προσώπων και ιδιαίτερα σε βουλευτές και υπουργούς, νυν και πρώην, ανά κοινοβουλευτικό κόμμα καθώς και οι αντίστοιχες στατιστικές για το διατιθέμενο προσωπικό στις κατηγορίες: δημοσιογράφοι, δικαστικοί, επιχειρηματίες, λοιποί ιδιώτες;»

Και ο ΣΥΡΙΖΑ για Φουρθιώτη

Πάντως, μια άλλη πτυχή της υπόθεσης Φουρθιώτη –αυτή που αποκάλυψε με τις περιβόητες πλέον δηλώσεις του στο «Documento» ο τέως υπουργός Εργασίας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης– φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη φορά την ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσαν 46 (!) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι  οποίοι έκαναν λόγο για «συνταρακτικές καταγγελίες» και «αποκαλύψεις απάτης του Μένιου Φουρθιώτη εις βάρος του προγράμματος ΣΥΝ-εργασία και του δημοσίου συμφέροντος» και ζήτησαν απαντήσεις από τον υπουργό.

Οπως επεσήμαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

– Η πρωτοφανής παραδοχή του πρώην υπουργού και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Βρούτση πως, όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ανακάλυψαν απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ του κ. Φουρθιώτη μέσω του προγράμματος Συν-Εργασία, εκείνος εισέβαλε με μπράβους στο υπουργείο και απειλούσε πως θα τον “τελειώσει”, σοκάρει και απαιτεί άμεσα απαντήσεις. Ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι μετά το επεισόδιο στο υπουργείο αντέδρασε με την αλλαγή του νόμου και συγκεκριμένα με το άρθρο 85 του νόμου 4764/2020, με το οποίο τέθηκε πλαφόν πλαφόν 6.500 ευρώ, ώστε κανείς ωφελούμενος του προγράμματος να μην μπορεί να λάβει παραπάνω χρήματα.

– Αξίζει να αναφερθεί ότι η αποκάλυψη της απάτης εις βάρος του προγράμματος ΣΥΝ-εργασία και του δημοσίου συμφέροντος έγινε από υπηρεσιακά στελέχη και τις αρμόδιες υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, ενώ ο νυν Υπουργός Εργασίας με κάθε ευκαιρία απαξιώνει τα στελέχη του υπουργείου και τους δημοσίους υπαλλήλους συλλήβδην. Συγκεκριμένα, η αποκάλυψη της απάτης έγινε μέσω του ελέγχου των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τις υπηρεσίες του τέως Ταμείου ασφάλισης των εργαζομένων στα ΜΜΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (έχει συγχωνευτεί στον ΕΦΚΑ) για τις δύο εταιρείες, τις οποίες ο παρουσιαστής εμφάνιζε, και την παράλειψη στην υποβολή της αίτησης που έπρεπε να υποβάλει ο λογιστής του για τον μήνα Οκτώβριο. Τον Ιανουάριο του 2021 ο παρουσιαστής πληρώθηκε κανονικά και για τους τρεις τελευταίους μήνες του ’20, δηλαδή για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, καθώς το πλαφόν που τέθηκε ως όριο με το Ν. 4764/23.12.20 δεν είχε αναδρομική ισχύ για τις πληρωμές πριν από τον Δεκέμβριο. Ο κ. Βρούτσης επίσης δήλωσε ότι ακόμα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας «για την απάτη στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, που είχε αναλάβει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, η οποία αποθεώνεται κάθε εβδομάδα από την εφημερίδα του κ. Φουρθιώτη».

– Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση σιωπούν και δεν απαντούν στις πρωτοφανείς παραδοχές του κ.Βρούτση. Το ίδιο έγινε και όταν αποκαλύφθηκε η εξωφρενική υπόθεση της φύλαξης του κ. Φουρθιώτη από δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Δεν μπορεί όμως να συνεχίσουν να σιωπούν όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ καταγγέλλει επιθέσεις στο γραφείο του με μπράβους, απειλές κατά Υπουργού και απάτη εκατοντάδων χιλιάδων σε βάρος του Δημοσίου, και όταν μάλιστα ο πρώην υπουργός καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος παρουσιαστής προανήγγειλε την αποπομπή του από την κυβέρνηση και λίγες μέρες μετά αυτό συνέβη.

– Δεδομένου ότι τα ερωτήματα είναι πολλά και κρίσιμα και θέτουν σοβαρά ζητήματα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Ολοκληρώθηκε η Έρευνα για την απάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που είχε αναλάβει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κυρία Στρατινάκη; Ποια είναι τα συμπεράσματα και σε ποιές ενέργειες προχώρησε; Εγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάκτηση των ποσών που είχε λάβει παρανόμως ο κ. Φουρθιώτης το 2020, πριν την ψήφιση του ν.4764/2020; πότε υπεγράφη το σχετικό έγγραφο;