Αρχίζει πλέον η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναφορικά με το ποιοι τελικά από τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες θα πάρουν τον δρόμο για τη φυλακή.
Η δίκη συνεχίζεται στις 11.00 με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης, που εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθούν εντός της ημέρας, οπότε η απόφαση του δικαστηρίου για το αν και ποιοι καταδικασθέντες θα εκτίσουν τις ποινές τους, αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών ή το αργότερο την Πέμπτη.
Η διαδικασία επανεκκινεί στη σκιά της σύγκρουσης (εδώ) της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη με την εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, με αφορμή όσα ανέφερε –ή ορθότερα δεν ανέφερε– κατά την εισήγησή της η εισαγγελική λειτουργός για να δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε όλους του καταδικασθέντες (πλην Ρουπακιά).
Η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε την εισαγγελέα είτε να διευκρινίσει την ήδη υποβληθείσα πρότασή της για τις εκτίσεις των ποινών είτε να τη συμπληρώσει.
Παράλληλα ζήτησε να προσκομιστούν στο δικαστήριο από την Εισαγγελία Εφετών τα βουλεύματα που αφορούν τον Γιάννη Λαγό προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταγράφεται σε αυτά παραβίαση των όρων που του έχουν επιβληθεί, θέμα τεράστιας σημασίας για την κρίση του δικαστηρίου ως προς το αν θα αποφασίσει την έκτιση ή όχι της ποινής του ευρωβουλευτή. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν ζήτησε ή όχι ανασταλτικό στην έφεση ο ίδιος ο κ. Λαγός, που εν προκειμένω δεν ζήτησε καταγγέλλοντας το δικαστήριο, αφού το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει αυτεπάγγελτα για το θέμα αυτό.
Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο αναζητεί κάθε στοιχείο που θα το βοηθήσει να έχει ορθή κρίση για το ζήτημα αυτό, όπως άλλωστε φάνηκε και από όσα ειπώθηκαν μεταξύ της προέδρου Λεπενιώτη και της εισαγγελέως Οικονόμου τόσο για τα ποινικά μητρώα 11 καταδικασθέντων όσο και τον κ. Λαγό και τους περιοριστικούς όρους.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταληκτική ερώτηση της προέδρου, «αυτή είναι η πρόταση; Για όλους (ανασταλτικό στην έφεση) παρά τον κίνδυνο υποτροπής;», προς την εισαγγελέα της έδρας υποδηλώνει τον προβληματισμό του δικαστηρίου ως προς συγκεκριμένους καταδικασθέντες και το αν θα θεωρηθούν υπότροποι ή όχι.
Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ απάντησε σε δημοσιεύματα του Τύπου, όπου γινόταν λόγος για καθυστερημένη αποστολή εγγράφου από την ΕΛ.ΑΣ. για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής προς τις υπηρεσίες και αεροπορικές εταιρείες του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Οπως διευκρινίζεται, το εν λόγω έγγραφο δεν αφορά στον καταδικασθέντα Ιωάννη Λαγό, για τον οποίο υπάρχει ειδική διαδικασία επειδή είναι ευρωβουλευτής.
Συγκεκριμένα, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και εντολή του εισαγγελέα Εφετών, από τον Ιούλιο 2019 ο Ιωάννης Λαγός υποχρεούται να εμφανίζεται, κάθε φορά που θέλει να ταξιδέψει, στον αξιωματικό Υπηρεσίας Αναχωρήσεων του τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών και να υπογράφει σχετικό έγγραφο περί άσκησης των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων, δηλώνοντας και τον τόπο διαμονής του στο εξωτερικό.
Η διαδικασία αυτή τηρείται ανελλιπώς, ακολουθήθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, που ο Ιωάννης Λαγός ταξίδεψε προς Βρυξέλλες, διαβεβαιώνει η ΓΑΔΑ.
Συμπερασματικά, καταλήγει η ανακοίνωση, «καμιά ανακολουθία ή καθυστέρηση δεν υπήρξε με το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. προς τις αεροπορικές υπηρεσίες. Το έγγραφο απεστάλη έγκαιρα και σφράγισε κάθε απόπειρα αεροπορικής εξόδου από τη χώρα των καταδικασθέντων της ΧΑ».