Είναι πράγματι αδιάφορη για την ανθρώπινη ταξικότητα η τοξικότητα του κορονοϊού; Η ίωση μας χτυπάει όντως όλους; Αν δούμε τι συμβαίνει στη Νέα Υόρκη, θα διαπιστώσουμε ότι η οικονομικοκοινωνική ανισότητα, η οποία αναγκαστικά σημαίνει και εκπαιδευτική και πολιτισμική διαφορά, επηρεάζει, επίσης, και την τρέχουσα υγειονομική κρίση.
Αν και οι πλούσιοι και οι φτωχοί αρρωσταίνουν με τον ίδιο τρόπο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι και με τον ίδιο τρόπο γιατρεύονται κιόλας (ή πεθαίνουν). Στην ουσία, η αμερικανική μητρόπολη, αν εξεταστεί υπό το πρίσμα της πανδημίας, θα δείξει δύο πρόσωπα: ένα για όσους έχουν λεφτά και ένα άλλο, δεύτερο, για όσους δεν έχουν.
Από μία νοσοκομειακή υποδομή έκτακτης ανάγκης του Μπρονξ ξεκινάει το οδοιπορικό τού Guardian. Σε μία αίθουσα ήταν μαζεμένοι καμιά εξηνταριά μαύροι και λατινικής καταγωγής Αμερικανοί με φορητές συσκευές οξυγόνου και με όλα τα συμπτώματα της ίωσης. Κρεβάτια δεν υπήρχαν. Τα φορεία άδειαζαν κόσμο στους διαδρόμους υπό την υπόκρουση του ομαδικού βήχα. Σταγονίδια στον αέρα, αγωνία στο μυαλό.
Μέρα με τη μέρα, γράφουν οι Βρετανοί, οι στατιστικές λένε τη δική τους ζοφερή ιστορία: την περασμένη Τρίτη, ο αριθμός των νεκρών στη Νέα Υόρκη υπερέβη τον αριθμό των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Και την περασμένη Τετάρτη 806 ζωές έσβησαν μέσα σε μόλις ένα 24ωρο. Η επίθεση της αρρώστιας γίνεται κατά κύματα. Τώρα δεν υπάρχει ένα αλλά έντεκα Ground Zero’s, διασκορπισμένα σε όλη την πόλη: είναι τα μεγάλα νεοϋορκέζικα νοσοκομεία των οποίων δοκιμάζεται η αντοχή.
Σε επίπεδο συνοικιών, οι δύο πόλεις μέσα στην πόλη διακρίνονται ξεκάθαρα. Στις καλές συνοικίες των λευκών δεν κυκλοφορεί κανείς, τα σπίτια είναι κλειστά, μάλλον οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν εγκαταλείψει για το εξοχικό τους, ώσπου να περάσει η πανδημία. Στις συνοικίες των μαύρων, όπως το Μπρονξ, τα πεζοδρόμια εξακολουθούν να είναι γεμάτα ζωή και από ανθρώπους που εργάζονται.
Μαύροι και Λατινοαμερικανοί είναι και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνιακές υποδομές, περίπου σε ποσοστό 80%. Οπως και οι νοσηλευτές. Αυτοί εξακολουθούν να εργάζονται καθημερινώς. Μάλιστα στη γειτονιά του Κουίνς οι περισσότεροι από τους νοσούντες ανήκουν στην κατηγορία των εργαζομένων που συνέχισαν να δουλεύουν μέσα στην πανδημία.
Μία χαρακτηριστική λεπτομέρεια: τουλάχιστον 41 εργαζόμενοι στο μετρό και στα λεωφορεία έχουν πεθάνει ήδη από κορονοϊό. Οι παραπάνω εργάτες των συγκοινωνιών εξετέθησαν στην αρρώστια αφού εστάλησαν μεν στη δουλειά με σκοπό να κρατήσουν την πόλη εν κινήσει, ωστόσο χωρίς τα στοιχειώδη προστατευτικά μέσα. «Μοιάζει σαν να ήταν οι ομάδες αυτές από την αρχή αναλώσιμες» δηλώνει κάποιος στον Guardian.
Πίσω πάλι στην υγειονομική μονάδα του Μπρονξ. Είναι κοντά στον ζωολογικό κήπο με την τίγρη που κόλλησε την ίωση, αλλά τα Μέσα δεν ρίχνουν αναλόγως τον προβολέα τους. Εκεί οι νοσηλευόμενοι μαύροι, σχεδόν το 100% των αρρώστων, είναι επιβαρυμένοι οργανισμοί, συχνά και με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Συνεπώς είναι πιο ευάλωτοι στις επιπλοκές. Από πλευράς τους, οι μαύροι ασθενείς εκτιμούν ότι οι ασθένειές τους σχετίζονται με τα ζητήματα που ακόμη έχει ανοιχτά η Αμερική: με τις κάθε είδους διακρίσεις, με τον ρατσισμό, με τον αποκλεισμό, με τη φτώχεια.
Τα υγειονομικά στοιχεία από τη Νέα Υόρκη, που κατόπιν πιέσεων έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπάζιο, δείχνουν ότι το Μπρονξ είναι στη δίνη του κυκλώνα όσον αφορά τους θανάτους. Τα στατιστικά αποδεικνύουν τη φυλετική κατανομή του κορονοϊκού θανάτου: οι μαύροι και οι λατινοαμερικάνοι Νεοϋορκέζοι πεθαίνουν σε διπλάσιο ρυθμό από τους λευκούς και τους ασιάτες. Οι πρώτοι είναι οι φτωχότεροι, οι δεύτεροι οι πλουσιότεροι. Ο δήμαρχος δεν αρνείται ότι το υπόβαθρο της ανισότητας παίζει ρόλο.
Τις τελευταίες ημέρες ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο είπε ότι κρίση μπορεί να έφθασε στην κορυφή της καμπύλης. Ετσι να είναι τα πράγματα; Αν κοιτάξεις τα καμιόνια-ψυγεία που φορτώνουν πεθαμένους από τη μονάδα του Μπρονξ, δεν το πιστεύεις λέει ο Guardian. Τέτοια φορτηγά μεταφοράς πτωμάτων σταθμεύουν έξω από κάθε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και είναι συνολικά περί τα 80.
Τα στάνταρ σημεία της νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό στην αμερικανική μητρόπολη είναι τα παρακάτω: οι αναπνευστήρες δεν επαρκούν και οι ασθενείς μεταφέρονται μεταξύ νοσοκομείων ελλείψει χώρου. Οσον αφορά το υγειονομικό προσωπικό, μέχρι στιγμής είναι εκατοντάδες όσοι έχουν περάσει την ίωση, αλλά οι περισσότεροι έχουν ανακάμψει γρήγορα και επέστρεψαν στη δουλειά.