Επιχειρήματα από τη διαπραγμάτευση Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit αντλεί η πρωθυπουργός της Σκωτίας, επιμένοντας όχι μόνο ότι το Λονδίνο δεν θα πρέπει να αποχωρήσει ολοκληρωτικά από την ΕΕ, αλλά και το ότι αποδυναμώνει το σκεπτικό του κατά της ανεξαρτησίας της ίδιας της Σκωτίας
Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής που ανάγκασε την Τερέζα Μέι να ταξιδέψει από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες τα ξημερώματα «είναι μεν καλοδεχούμενη, αλλά πολλά και πιο δύσκολα περιμένουν τις δύο πλευρές στην πορεία των συνομιλιών», προειδοποιεί η Νίκολα Στέρτζεον.
Σε απάντηση των δηλώσεων του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για σημαντική πρόοδο που έχει γίνει, η πρωθυπουργός της Σκωτίας έγραψε στο Twitter ότι το πέρασμα στη φάση 2, η οποία θα αφορά την μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, είναι καλή ενέργεια.
«Ωστόσο, ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Αν συμβεί το Brexit (εύχομαι να μην γινόταν) η παραμονή στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση είναι η μόνη εύλογη λύση. Κάθε ειδική ρύθμιση για τη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να προσφέρεται και για τα άλλα κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψε.
Υπενθύμισε ακόμη το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, την οποία το Εδιμβούργο επιθυμεί να επαναφέρει τα επόμενα χρόνια με δεύτερο δημοψήφισμα, όταν το Brexit θα είναι πλέον γεγονός.
Εγραψε: «Μια βρετανική κυβέρνηση που είναι σε θέση να λέει πώς, ό,τι και να γίνει, θα αποφύγει το σκληρό σύνορο με την Ιρλανδία μετά το Brexit, δεν μπορεί να πει ξανά στη Σκωτία ότι η ανεξαρτησία θα σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Σκωτίας και Ηνωμένου Βασιλείου».
Ακόμη σαφέστερη, έγινε απαντώντας σε κάποιον χρήστη του Twitter που τη ρώτησε «Και εσύ Νίκολα, τι θα έκανες διαφορετικό;» «Δεν θα έφευγα από την ΕΕ».
Η Σκωτία παρακολουθεί με προσοχή τα όσα συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.
Πάγια επιθυμία της Στέρτζεον θα ήταν η παραμονή της Βρετανίας στην Κοινή Αγορά και την ευρωπαϊκή τελωνιακή ένωση, πράγμα που η Ντάουνινγκ Στριτ έχει αποκλείσει.
Οι ψηφοφόροι στη Σκωτία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με σημαντική πλειοψηφία. Η ίδια η Στέρτζεον μάλιστα είχε επιχειρήσει ελάχιστες ημέρες μετά το δημοψήφισμα να προσεγγίσει τις Βρυξέλλες ζητώντας να ισχύσει ειδική συμφωνία, αλλά δεν τα κατάφερε. Εκείνες τις ημέρες εξάλλου, η Κομισιόν πίεζε για άμεση έναρξη των συνομιλιών.