Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά το πέρας της συνομιλίας του με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ –στη συνάντησή τους που έγινε στη θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν– δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν πως υπάρχει ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, να διατηρηθεί η σταθερότητα και να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο.
Ειδική αναφορά έκανε ο Μακρόν στην προστατευτική στάση που πρέπει να τηρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέρ των μελών της όταν η κυριαρχία τους αμφισβητείται. Και τόνισε ότι, σχετικά, Γαλλία και Γερμανία θα ενεργήσουν συντονισμένα.
Τελικά, από τη συνάντηση των δύο κορυφαίων ευρωπαίων ηγετών η Ελλάδα αποκόμισε τη διαβεβαίωση (από χειλέων Μακρόν) ότι «στεκόμαστε μαζί με την Ελλάδα», αφού Γαλλία και Γερμανία «έχουμε κοινή ατζέντα», όπως είπε.
Ο Μακρόν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τη Μέρκελ, την Πέμπτη 20 Αυγούστου, είπε ακόμη ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να συνεχίσουν τον μεταξύ τους διάλογο και τις επόμενες ημέρες.
Πέρα από τα ζητήματα που σχετίζονται με τα τεκταινόμενα στο νοτιοανατολικό άκρο της ευρωπαϊκής ηπείρου, οι δύο πολιτικοί δρομολόγησαν και τις επόμενες κινήσεις τους όσον αφορά την ενδυνάμωση της μεταξύ τους εταιρικής σχέσης, η οποία κινεί τα νήματα στο πλαίσιο της Ενωσης.
Στο Λευκορωσικό ζήτημα (ως φαίνεται, λόγω επικαιρότητας ήταν το σημαντικότερο της συνομιλίας) οι δύο ηγέτες κατηγορηματικώς δήλωσαν ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να σταθούν στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας. «Βέβαια, επαφίεται στον λαό της Λευκορωσίας να βρει μια λύση», είπε ο Μακρόν, «όμως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να βοηθήσει». Οι Ευρωπαίοι, πάντως, δεν θα αφήσουν τους Ρώσους έξω από το παιχνίδι των εξελίξεων εκεί. Τουλάχιστον ο Μακρόν πρότεινε διαμεσολαβητική προσπάθεια ώστε να επικρατήσει η λογική και ο διάλογος στο Μινσκ, λέγοντας ότι σε αυτόν τον διάλογο «περιλαμβάνεται και η Ρωσία».
Στο Λιβυκό ζήτημα «η προτεραιότητα είναι να επιτευχθεί εκεχειρία και πολιτική επίλυση» είπε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας και εδώ την κοινή εκτίμηση Γαλλίας και Γερμανίας. «Η αποστολή της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί, και όσοι παραβιάζουν το εμπάργκο του ΟΗΕ πρέπει να τιμωρηθούν».
Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι συζήτησαν επιπροσθέτως τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κίνα και τη συνεργασία με την Αφρική. Ειδική αναφορά έκαναν στην υπόθεση της ξαφνικής ασθένειας του ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι (πιθανολογείται δηλητηρίαση), θέλοντας να εκδηλώσουν την επιθυμία τους για παροχή κάθε είδους βοήθειας.